- 447 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
(+18 AY) TÜRKİYE EKONOMİSİNİ DİYALOGLU ÇÖZÜMLEME
“Hayat bir iktisat.” Türkiye ekonomisinin çözme vaktinin geldiğini düşünsem de nasıl çözeceğimi bilmiyorum.
Çünkü ilkokuldan itibaren bizlere Ali’nin ata nasıl bakacağını, Işığ’ın sütü nasıl içeceğini öğrettikleri için yaklaşık bi 15 yıldır kotamı saçma sapan bilgilerle doldurdum. Bunlar öyle gereksiz bir bilgi kirliliği ki ne sağ tıklayıp silinebiliyor ne de format atılabiliyor. Ben de teknolojinin nimetlerini kullanarak yeni bir hard diske çözümlemeye çalıştım. Bunu çözümlerken de beynimi 3’e bölüp 1.kişiyi soru soran(sorucu) 2.kişiyi bilimden biri 3.kişiyi halktan biri diye ayırıp bunları diyalog taktiğiyle sonuca varmaya amaçladım ve ortaya da şöyle düşünceler çıktı.
Sorucu: Arkadaşlar biz diğer programlara benzemeyiz önce lütfen saygı çerçevesi içerisinde bir münazara geçsin. 2.si ise adam olun, bağırıp çağırmayın rating peşinde koşmayın çünkü bu program koşu bandı gibi olduğu için boşuna yorulursunuz. Evet 1.sorum şöyle; ekonominin büyüme durumu nasıl? Yani bu ekonomiden hayırlı bir evlat olur mu yoksa zibidi mi serseri mi ne olur?
Bilimden biri: Öncelikle şunu söylemek isterim ki benim konuştuğum her şey istatistiki verilere dayalıdır ve bu verilere göre yorum yapmaya çalışacağım. Şu anda Türkiye ekonomisi eski hızında olmasa da büyümeye devam ediyor ama bu büyüme sanayi alanında düşüşte özellikle sanayi alanındaki üretimde büyüme 2011 den itibaren düşüşte, 2013’te toparlanabilir gibi gözüküyor ama bunu da önümüzde ki günlerde göreceğiz.
Halktan biri: Öncelikle şunu söylemek istemediğim için söylemeden geçiyorum. Yav arkadaş yemişim istitudüki verileri (söyleyemiyorum ama biliyorum). Şimdi ben ekonomideki büyümeyi anlamak için yaşamıma bakarım son 100 yıldır suya zam, elektriğe zam, doğalgaza zam, benzine zam ne bu arkadaş tamam devlet benim devletim para yabancıya da gitmiyor devletimize gidiyor onun içinde seviniyoruz ama bi yandan da cüzdanımın içini düşünmek zorundayım ben inanır mısınız artık akşamları yatarken cüzdanımı boş koyuyorum belki şeytan doldurur diye..
Sorucu: Anladım, harbi anladım hatta çok da pis gaza geldim ikinize de hak vermemek elde değil. O zaman 2.soruya geçelim işsizlik ne alemde abi reina da mı rüya alemlerinde mi? İsmi ortalıklar da çok geçiyor siz durumunu nasıl gözlemliyorsunuz?
Bilimden biri: İşsizlik 2010 yılında zirve yapmış artık o kadar yukarı çıkmış ki o günden itibaren yavaş yavaş inmeye başlamıştır ama 2012’de tekrar artmış ve tekrar düşmüştür. 2013 yılında da seyrini bekleyip göreceğiz.
Halktan biri: Yemişim zirvesini bu işsizlik bi aşağı bi yukarı bi sağa bi sola resmen dansöz olmuş arkadaş biraz para mı taksak ne yapsak… Hani şakası bi yana ben her zaman ki gibi halka ve kendime bakıyorum da yine çıplağız üşüdük artık! Arkadaş işsizlik bırak diz boyu olmayı kafa boyu olmuş ama burada devlet de suçlu, halk da… Devlet üniversite açıyor ama iş alanı açmıyor halk da iş beğenmiyor. Yok ben amele mi olacam yok ben şu mu olucam gibi sözler… Anlayacağınız işsizlik bitmez daha çok yükselir daha çok düşer ve bu böyle gider arkadaş.
Sorucu: Arkadaşlar o kadar tatlı konuşuyorsunuz ki inanın yemeklerden sonra ne sütlaç, ne de revani bundan sonra sadece bunları izleyecem söz. Her neyse biz 3.sorumuza geçecek olursak temel sorular üzerinde az da olsa durduk genel bir değerlendirme alacak olursak ekonomi üzerine ne demek istersiniz hadi bakalım.
Halktan biri: 1 dakika ilk önce hep bilim adamı konuşuyor bu sefer ilk ben konuşıcam. Valla ekonomi önce adamın kendisinden başlar mesala internet almayın çeken bir yerden bağlanın, bilgisayarınızı komşularınızdan şarj edin, yemeğinizi arkadaşlarınıza ısmarlatın bunun gibi iktisadi davranırsak Türkiye ekonomisi ve kendi ekonomimizin düzeleceğinden yanayım yani benim fikirlerim bu iğrenç yönde saygılar.
Bilimden biri: Küresel sistemin, özellikle gelişmiş ekonomilerin kriz yaşadığı bir ortamda Türkiye ekonomisi, benzeri diğer ekonomiler gibi krize girmeksizin devam edebilen bir ekonomi sergilemektedir. Kısacası benim tahminim Avrupa’nın krizden çıkmasının zor olduğu bu durumun ister istemez bizde de 2013 yılında küresel kriz belirtilerinin olacağı yönde saygılarımla.
Ekonomiyi bu şekilde çözmek için uğraşsam da kesin bir çözüm bulamıyor insan. Ekonomi çok bilinmeyenli bir denklem olduğu için bizlerin kafası karışıyor çünkü bizlere lisede en fazla 2.dereceden denklemlere kadar göstermişlerdi. Ama demiştim ki üniversite de belki öğretirler ama orada da “siz bırakın çözümlemeyi sizin işiniz sadece yorumlamak” dediler ben de eğdim boynumu uydum sisteme malesef. Halk arasında genellikle söylenen ama cevabı bulanamayan bir klişe vardır “ya ne olacak bu devletin hali” bu sorunun cevabı aslında çok basit devletin halini görebilmek için sadece günde aç veya tok karna fark etmez aynaya bakmaktır. Saygılarımla.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.