- 689 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatından Yeni Gelenekçi 10 Ünlü Yazarımız
CUMHURİYET DÖNEMİNDEN YENİ GELENEKÇİ 10 YAZARIMIZ
Cumhuriyet dönemi Türk Edebiyatında pek çok çağdaş yazraımız kitapları ile gençlere yol gösteriyorlar. Bunlardan 10 tane etkili olanı kısaca okurlarımızla paylaşalım istedim.Çoğu günümüzde çalışmalarına devam eden bu yazarlarımızı yazar olmak isteyen gençler okuyarak faydalanabilirler.
1.MUSTAFA KUTLU
Mustafa Kutlu eskiden kısa hikayeler yazarken günümüzde roman sayılabilecek uzun ve düşündüren , okuyanı sürükleyen hikayeler yazmaktadır. Eserin güzel olması sonundasineme filmlerine konu olmaktadır.Mustafa Kutlu hikayelerinde genelde köyden şehre göçen ile onların arkasında bıraktığı insanların hikayelerini anlatır. Hikayeleri hep kasabalarda geçen ve kasaba insnalarının hayatlarını anlatan, kasabada yaşayan memurların aile sorunlarına vurgu yapan çağdaş ve okunan bir yazarımızdır. Son yıllarda hikayelerinin filme çekilmesi ile okur kitlesi de artmıştır.Hikayelerini bende zevkle okudum ve okuyorum.
2. TARIK BUĞRA
Tarihi şahsiyetleri güzel kalemi ile bize sevdiren Tarık Buğra’nın romanları, Osmancık, Küçük Ağa gibi eserleri filmlere konu olarak usta oyunculkarın anlatımı ile Osmanlıyı bizlere sevdiren , atalarımızla gurur duymamıza sebep olan yazar olmuştur. Gençliğim Eyvah kitabı da gençlere yönelik kitap olarak ün kazanmıştır.Gençliğim Eyvah’ta yazarların gereksiz gururu ve bunun zararlarını anlatmıştır.Osmancık’ta Osmanlı İmparatorluğunun kuruluş hikayesi anlatılır.
3.NEZİHE ARAZ
Nezihe Araz tam bir peygamber aşığı yazardur. Eserleri peygamberin hayatı, ehli beyt, Yunus Emre, Mevlana, Anadolu Evliyaları konularını içerir. Nezihe Araz’ı gençler geçmiş yıllarda Milliyet’te yayınlanan Anadolu Evliyaları yazı serileri ve yaızları ile tanıdı ve sevdi. Bunun yanında Araz Peygamberin hayatını, aile efradının hayatını, Peygamber Aşığı insanların hayatını, Atatürk’ü, Anadolunun Türkleşmesi konulu eserleri ile okurunu Türk ve İslam Kültürü ile buluşturan bir yazra olarak iz bırakmıştır.
4. MUSTAFA NECATİ SEPETÇİOĞLU
Tokat Zile’li bir çiftçi ailesinin çocuğu olan Mustafa Necati Sepetçioğlu geçmişte çok ünlü olan bir seri olan “Tercüman 1001 Temel Eser” serisini yönetmiştir. Tarihi Romanları ile tanınan Sepetçioğlu Türklerin Anbadoluya geçmesi ve Osmanlı zamanını anlatan romanları ile gençlere Osmanlıyı sevdirmeyi ilke edinmiş bir yazarımızdır. Bu konuda pek çok eser bırakmıştır.
5.EMİNE IŞINSU
Yazar ve şair bir aileden genel Emine Işınsu Öksüz, Halide Nusret Zorlutuna’nın kızı İsmet Kür’ün yeğeni ve Pınar Kür’ün teyze kızıdır. Milli ve Menevi Değerlere bağlı hikayelere ve romanlara imza atmıştır. “ Töre “adlı dergi ile yıllarca yazarlara rehberlik etmiştir. Toplumculuk ve Köy romanlarında aşırıya kaçmamış, Milliyetçiliği de dar görüşlü olarak ele almamış, araştırmaya ve öğrenmeye yönelik çalışmalara imza atmıştır. Roman sanatını hayatının manasını bilecek kadar ve ciddiyetle yapan bir yazar olarak bilinir.
6. TAHİR KUTSİ MAKAL
Bir şair olarak tanıdığımız Tahir Kutsi Makal aynı zamanda ünlü röportaj ve roman yazarımızdır da. Röportaj yazarlığını çok sevdiğini de kendisi bizzat söylemiştir. Çıkardığı Tarla Dergisi ile hem kendi yazılarını paylaşmış hem de başka yazar ve şairlere rehberlik etmiştir. Eserlerinde zaman zaman şiirlere de yer vermiştir. Tahir Kutsi gençler tarafından şair olarak bilinir ve sevilir.
7.MEHMET NİYAZİ ÖZDEMİR
Türk İslam tarihini anlatan ve Milli duyguları anlatan kitapları ile tanınmıştır. Milli duygulara dayalı eserler yazmasından dolayı roman tekniklerine fazla bağlı kalmaz. Yazar Roman, hikaye ve daha çok Türk İslam Felsefesi , düşüncesi üzerine eserler yazmıştır ve bunları da araştırma inceleme ve kendisine anlatılan olayları kaleme alması ile oluşturmuştur. Günlük gazete yazıları da yazan yazar yeni eserler vermeye devam etmektedir.
8.SEBAHAT EMİR
Günümüz yazar ve hikayecilerinden olan Sebahat Emir milli ve manevi değerlere bağlı hikayeler ve romanlar ile adını duyurmuştur. Eserlerinde sevgisizliği, samimiyetsizliği ve suniliği eleştiren yazar insnaların bu konularda vurdumduymazlıklarına göndermeler yapmıştır. Hikayeleri zaman zaman uzun bir kitap haline gelmiştir 130 sayfa tutan hikayeleri olmuştur. Yazarın filme alınan ve tv de gösterilen senaryoları da bulunmaktadır. Üniversitede derslerde vermiştir. Yardımcı ders ve kompozisyon kitapları da yayınlamıştır.
9. SEVİNÇ ÇOKUM
Sevinç Çokum “Dünyaya sanki hikaye yazmaya gelmiş” diye yorumlayan Edebiyatçılar vardır. Yazar hikayeci olarak tanınmış ama romanlarda yazmıştır.Tarihi Romanlar yazan yazarın eserleri tefrika olarak da yayınlanmıştır. Yazarın eserleri günümüzde Edebiyat Fakültelerinde öğrencilere ders olarak da okutulmakta ve eserleri gençler tarafından ilgi görmektedir.
10. DURALİ YILMAZ
Üniversitelerde dersler de veren Yılmaz 1991 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Bölümünde benim de Türk Dili Hocalığımı yapmıştı. Hikaye ve Romancılığı ile tanıdığımız Yılmaz, roman kavramı üzerine araştırmalar yapmış Türk ve Dünya Romanının karşılaştırmalarını yaparak Türk Romancılığının doğuşu ve geişmesi üzerine serler ortaya koymuştur. Fetva Yokuşu Romanı ile ün kazanmış ve Aziz Sofi adlı romanı ve Gel İçimizde ağla hikayesi ile ilgi görmüştür.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.