MODERN KADIN, KÖLE ANNE
MODERN KADIN, KÖLE ANNE
Şu sıralar sokakta rahatsızlık duyduğumuz birçok olayla karşılaşıyoruz. Rahatsızlık duyduğumuz birçok olaya sadece içimizden kızıp geçmiyor muyuz? Toplumdan duyduğumuz haberler, gördüğümüz olgular, içinde yaşamamıza rağmen bizleri ne kadar ilgilendiriyor?
Bu hayattan öğrendiğimiz bazı şeylerden biri de bozulmuş bir şeyi tamir ederken en önce içine, en temel yapısına bakmak değil midir? O zaman bozulmuş bir toplumun tamirini temel yapısından, aileden düzenlemeye çalışmak gerekir.
Türk toplumu geçmişten günümüze ataerkil yaşamış bir toplumdur. Günümüzde hala çoğu bölgelerde böyle bir anlayış yaşam sürüyor olsa da dış toplumlardan öğrendiğimiz modernizm diye bir kavram var. Peki, ne oldu modernizmin aileye getirdikleri de toplumun temeli sarsıntıya uğradı?
Modernizm kavramıyla kadın iş hayatına geçti. Bu durum işsizlik oranının artmasına neden olmak, İslami bazı değerlerden ödün vermek, ekonomik özgürlük kavramıyla kadınları bireyselliğe itip boşanmaların artmasına sebep olmak gibi olayların yanında çocukların anne eli değmiş gibi yetişmelerine engel olmuştur.
Kadınları özgürleştirmeyi düşünen modernizmle birlikte aslında kadınlar özgürleşmemiş aksine köleleşmiştir. Birçok role bürünmek zorunda kalmıştır. İşinde iyi olmak, eşine iyi olmak annelikte iyi olmak, ev hanımlığında iyi olmak birçok çabayla karşı karşıyadır. Bu durum kadının bazen toplumda rol karmaşası yaşamasına sebep olmuştur.
Toplumun sarsılması tam bu noktadadır. Anne ve düzenli bir aile ahlakıyla ahlaklanmayan çocuklar toplumun bozulmasına zemin hazırlamıştır. Cennet annelerin ayakları altındadır sözü çocukları etkilememeye başlamıştır. Çünkü anne o cenneti çocuklara sunacak vakit bulamamaktadır. Tam ihtiyacı olduğu zamanlarda anne sevgisi yerine bakıcı eline kalmaları sebebiyle bazı değerlerden yoksun büyümektedir.
Artık günümüzün ekonomik şartları ve okuyan kadınların boşuna mı okudum düşüncesi kadını iş hayatından almamıza engeldir. Ailedeki sarsıntıları engellemek için zaman yönetimi hakkında, babaya çocuk bakımı hakkında, anneye ve babaya çocuklarıyla kaliteli zaman geçirmeleri hakkında vb. eğitimler verilmeli. Belki de annenin iş saati yükü işverenler tarafından azaltılmalıdır.
NİLAY TEZCAN
Haziran, 2013
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.