- 1018 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
ŞAİR MEHMET ALUÇ SORDU ANADOLU EDEBİYAT DERNEĞİ TEMSİLCİSİ NİHAT İLİKCİOĞLU CEVAPLANDIRDI
Öncelikle bu röportaj için bana fırsat Verdiği ve kabul etme erdemini gösterdiği için Gazeteci, Şair, Radyo programcısı, Türkiye şairler birliği temsilcisi, Anadolu edebiyat derneği kurucusu, başkan ve temsilcisi, jüri, yönetici ve birçok konuda herkese yardımcı olmaktan mutluluk duyan, gönül dostu değerli Nihat İlikçioğlu üstadıma teşekkür ederim.
1-Mehmet Aluç(Emekli-Şair)
- Değerli Türkiye Şairler Birliği Temsilcisi, Anadolu Edebiyat Derneği Kurucu Başkan ve Temsilcisi, radyocu, gazeteci, şiir yarışmalarında jürilik ki hangi şiir yarışması görsem Nihat İlikcioğlu olarak siz varsınız, Şiir Antololoji’ çıkarmak isteyenler için destek ve yönetimde yer almanız ve sayamadığım birçok göreviniz var bunları bir mesai gününe veya daha da fazla giderek gecelere kadar sığdırarak nasıl başarabiliyorsunuz?
Nihat İlikcioğlu - Türkiye Şairler Birliği Temsilcisi, Anadolu Edebiyat Derneği Kurucu Başkanı ve Temsilcisi, Kültür Sanat Ve Edebiyat Dergisi Yayın Kurulu Danışmanı, Radyo Programcısı
Sayın Aluç; siz değerli sanat ve sanatçılarımıza zaman ayırdığım mesai benim için onur ve gururdur.
2-Şiirde şiirsel dilde özgün imgelere yer vermek olacak tahlillerle, benzetmelerde din konusunu dokunmadan nelere dikkat etmelidir, bu sınır nereye kadar olmalıdır bu sınırı, örneğin şair şiirinde kendisini-hâşâ- tanrı yerine koyacak bir şiir yazarsa bu ne kadar etik ve imgenin sınırı bu kadar aşılmalımıdır? Bir şair bu sınırı belirlemek için sınırı ne olmalıdır. Bu abartılar şiiri şiirlikten çıkarır mı acaba?
- Sadece dini şiirlerde değil tüm şiir kategorilerinde imgelere dikkat etmemiz gerekiyor. Kişileri ve dini inancımızı rencide edici şiirler yazılıp ‘’ güçlü şair ‘’ sıfatını kullanılması için o şaire prim vermemeliyiz. Şiir şiirlikten çıkmaz sadece şiir niteliğini düşürür.
3-Şiir antoloji konusunda çok hassas olduğunuzu ve bu çalışmalarla bana ve birçok insana yardımcı olduğunu ve Antolojisine katılmak- için sayenizde katılarak şiirlerin yayınlatarak canlanmasını ve kitap olarak ellerine alma şansını sundunuz ve bunu sağladınız, bu konuda söylemek istediğiniz bir şeyler var mı acaba?
- Üstadım ben egoist ve kıskanç biri değilim. Tanıdığım ve yeni tanıştığım şair ve yazarlarımıza sanat adına ne yapılması gerekiyor ise ve yapacaksam herkese katılmalarını sağlamalarım ve elimden ne geliyorsa onu yerine getiririm.
4-Yayınlanarak hayat bulan-DUYGULARIN ADRESİ adlı şiir kitabınız ve raflarda gerçek yerini alarak ve okuyucularınızın kalbinde değer kazanan, kitabınız hakkında neler söylemek istersiniz ve şair için önemli olan şiirlerinin kitaplarda yer alarak ve okuyucuları ile can bulması hakkında da neler söylemek istersiniz üstadım?
- ‘’ İnsanların duygularının gideceği yol mutlaka şiirden geçer’’ bu da kendini şair sanan bir garip ozanın kitabı DUYGULARIN ADRESİ’DİR.
5- Amacınızın edebiyat camiasında birlik ve beraberlik olduğunu biliyorum üstadım, şair olarak diğer şairlerinde ve okuyucularında buna katkıda bulunarak yapması gerekenler neler olmalıdır?
- Üstadım klasik bir cevap olacak şairlerin ve okuyucuların birlik ve beraber olmak üzere bir zincirin halkaları gibi kenetlenmeliyiz.
6-Yeni bir şair olarak ben ilk şiirlerimi edebiyat evinde yazar iken sizinle tanıştım ve bu tanışmam ve sizin can dostluğunuz ve yardımlarınızla sizden aldığım yazma şevki ile şimdi inanır mısınız dağın dibinde oturmuş beklerken şimdi sizin sayenizde gazetede şiirlerim yayınlandı şiirlerim için antolojide yer alacak ve ilk öykümü de yine sizin davetiniz ve yardımınızla yayınlanacak sizi böyle canlı ve coşkulu tutan bu aşk, yazma aşkı, yardım etme aşkı hakkında da bir şeyler söyler misiniz üstadım.?
- Değerli üstadım; estağfurullah ben de sizlerden biriyim. Az önce dediğim gibi ‘’ kendini şair sana garip bir ozanım ‘’
Siz değerli şair ve yazarlarımızı dağın zirvelerine çıkarmak için büyük bir efor sarf ediyorum ve etmeye de devam edeceğim.
7-Önce vatan gazetesinde birçok genç şairin şiirlerini büyük bir özveri ile yayınlayarak onları ödüllendirerek yazma şevki ve aşkı veriyorsunuz bu sizin için bu kadar zor ve yorucu işlerden nasıl baş edebiliyorsunuz, zorluklarına nasıl katlanıyorsunuz, birçok asli ve erdemli görevlerinizin arasında birde gazeteciliği katarsak üstadım?
- Hayır, zor olmuyor aksine şairlerimizin şiirlerini gazetemiz de yayınladıkça şevkleniyorum. Siz değerli şairlerimiz de onure ediyorsunuz.
8-Bir şiirde duygu ve his olmadan şiir yazılması ve okuyucuya sunulması ne kadar doğru olur üstadım, bu soruyu sizdeki yazma ve insanlara yardımcı olma aşkınıza dayanarak soruyorum şairde yazarken bunlar olmalımıdır yoksa bunlar bu duygular olmadan da şiir yazılarak şair olunabilir mi üstadım?
- Şiir zaten duyguların birer yansımasıdır. Duygusuz şiir yazılmaz yazılsa dahi hiçbir haz vermez, tıpkı yemeğe tuz koymadan yemek yemeğe benzer. Duygusuz şair yoktur ve bir kelime bile insanı duygulandırır mesela desem ki ‘’ Ölüm ‘’ bu bir kelime bile insanı ne kadar duygulandırır ve şaire öyle bir şiir yazdırır. Aforizma bir sözüm der ki; ‘’ Her duygu bir şiir doğurur ‘’
9-Birde bu görevlere layık olmak var bu mümtaz layık olmak adına da neler söylemek istersiniz bizlere?
- Özverili, disiplinli, azimli ve sabırlı olmamız gerekiyor ki bu da başarının anahtarlarındandır.
10-Aşk hakkında söyleyeceğiniz neler olabilir? Bilirsiniz Aşk aranmaz kendisi gelir, bu yazma aşkı olabilir, sevmek aşkı olabilir, bir kadına âşık olma olabilir, yarımcı olma aşkı olabilir aşk yazmakla bitmeyen bir yaşamın, hayatın, yaşam ve mutluluk pınarıdır bildiğiniz gibi, aşk olunca sabırla karşılayınca tatlı cefası da çilesi de olmadan olmuyor, bu konuda sizin düşünceleriniz nedir üstadım?
- Üstadım; aşk diye bir şey yoktur. Aşk olsaydı aile mahkemeleri kurulmaz, ayrılıklar olmaz ve çocuklar anasız babasız büyümezlerdi. ‘’ Cefa olmadan sefa sürülmez ‘’
Günümüzde izdivaç yapacak çiftler tanışmazdan önce maddiyat soruyor varsa para, araba, yat, kat o zaman izdivaç kuruluyor. Sevgi ve saygı denen olgular, aşk kalmamış. Aşk anlatılmaz yaşanır ve yaşatılırsa aşktır.
11-Hayata ve yaşama bakış açınız hakkında da düşüncelerinizi alabilir miyim üstadım?
- Üstadım; hayat sağlığınız yerindeyse rahat olur.
12-Genç sairlere yazma konusunda cesaret konusunda tecrübelerinize dayanarak neler söylersiniz üstadım?
- Genç şairlere elbette öncelik tanımalıyız. Teşvik edici girişimlerde bulunmalıyız. Bir de genç şairlerimiz şiir yazıp beğenmeyince yırtıp atıyorlar. Yazdıklarını kâğıt parçasını ya yastıklarının altında saklıyorlar ya da günlüklerinin bir sayfasında kalıyor. ( özellikle genç bayan şairlerimiz ) Genç şairlerimize birkaç tavsiyede bulunayım. Yazdıklarınızı yırtıp atmayınız ve saklamayınız. Şair ve yazarların eserlerini mutlaka okuyunuz, bu işe gönül ve yıllarca emeğini vermiş ehli kişilerle bir kelimenin bile muhasebesini yapınız, tartışınız, korkmayınız, bilmediğiniz kelimelerin ve deyimlerin anlamını bilen kişilere sormalıyız. Genç şairlerimiz kelimenin ve deyimin anlamını sormaya çekiniyorlar o öylece şiiri yazıyorlar o zaman kelimenin anlamını bilmeden yazarsak şiirin niteliği düşer onun için ve soralım hiç ayıp değil madem soramıyorsunuz sözlük kullanın ve öğreniniz.
13-Birlik ve beraberliğin ve paylaşmanın ve yardımlaşmanın şenliği beraberliği için şair olarak neler yapılması gerekiyor?
- Birlik ve beraberlik olması için illa şair olmamız gerekmiyor üstadım. Yaşadığımız ve hayat devam ettiği müddetçe birbirimizi sevip ve saymalıyız.
14-Şair yanlış anlaşılmamak veya şiirlerinde yanlış anlaşılmamak ve insanların gönüllerindeki milli ve dini değerlere şiirinde yer verirken nelere dikkat etmelidir?
- Şairler zaten hep yanlış anlaşılır. Bir şiir yazarsınız o şiir birine itham etmiş gibi algılanırsınız, hâlbuki şiir biraz hayali, biraz kurgu ve yaşamın içinden yaşananlardır ki bazen şairle bağlantısı yoktur.
15- Toplumda, Toplumun Feryadına ve Sancılarına Derman Olmak adına şiirin katkısı nedir? Birde daha önceki röportajınızda da dile getirdiğiniz gibi Türkiye de-Ya kıskançtır, yâda şiirden anlamıyordur gerisi beni ilgilendirmez diyen birçok insanım var bunu değiştirmek adına- şiirlerin okunması ve tüm insanların şiirle haşır, haşır neşir olması için neler yapılabilinir?
- Şiirin şaire katkısı şairin rahatlamasıdır. Yediden yetmiş yedisine varıncaya kadar herkese şiir yazın, şiir yazın, şiir yazın ve rahatlayın diyorum. Lütfen uyurken bile yastığınızın yanında mutlaka kalem ve kâğıt bulundurun ve uykunuz kaçsın o dizeyi mutlaka yazın sakın uykum var demeyin yoksa ilhamı küstürürsünüz.
Yorum ve tenkitlere özgür ve özgün olalım. Kıskanmayalım. Şiirleri ç/almadan kendi dizelerimiz olsun lütfen. Bir başkasının eserine kendi imzanızı atmayınız.
Değerli vaktinizi ayırarak bu röportaj için vakit ayırdığınız için ben ve tüm okuyucular
Adına teşekkür ederim.
- Mehmet Bey; Siz değerli şairimizle röportaj yapmak büyük bir ayrıcalık oldu. Profesyonelce hazırlanmış gayet yerinde özel ve güzel sorulardı. Büyük bir gurur ve onur duydum. Teşekkür ederim.
Tüm şair camiasına bol ilhamlar.
Sevgiler, saygılar.
-Bende size Teşekkür ederim Üstadım,bu güzelliği ve yaşamı benimle paylaşarak bir nefes ve sıhhat verdiğiniz için ve vakit ayırdığınız için tüm okuyucularınız adına Teşekkür ederim üstadım.
ŞAİR MEHMET ALUÇ SORDU ANADOLU EDEBİYAT DERNEĞİ TEMSİLCİSİ NİHAT İLİKCİOĞLU CEVAPLANDIRDI Yazısına Yorum Yap
"ŞAİR MEHMET ALUÇ SORDU ANADOLU EDEBİYAT DERNEĞİ TEMSİLCİSİ NİHAT İLİKCİOĞLU CEVAPLANDIRDI " başlıklı yazı ile ilgili düşüncelerinizi ve eleştirilerinizi diğer okuyucular ile paylaşın.
YORUMLAR
19 Haziran 2013 Çarşamba 22:31:51
Bu bilgi ve düşünce dolu bilgi paylaşımı için beni kırmayarak alçak gönüllülükle cevap veren değerli Şair NİHAT İLİKÇİOĞLU Üstadıma teşekkür ediyorum.Değerli vakitlerini ayırarak değerli bilgilerini ve fikirleri ile bizlere yol olan ve ışık tutan ANADOLU EDEBİYAT DERNEĞİ TEMSİLCİSİ NİHAT İLİKÇİOĞLU Üstadıma tüm okuyucular adına tekrar teşekkür ederim.