- 402 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
ALAYCILIK
Alay, istihza, tiye almak, küçümsemek; birebir ayını manaya gelememekle beraber etkisi bakımından karşımızdaki kişide aynı memnuniyetsizliği doğuran bir zararlı alışanlık, çok tehlikeli hastalıktır.
Alay etme hastalığına düşen ya da tutulan kimseler, kendilerini dev aynasında erişilmez, ulaşılmaz heybette gören birer piredirler. Kendileri hiçbir zaman kendilerini gördükleri ya da görmek istedikleri kadar büyük olmamışlardır, olamamışlardır.
Alay etmeyi alışkanlık haline getirerek muhataplarında geçici de olsa bir rahatsızlık, hoşnutsuzluk meydana getirenlerdeki sıkıntı; iğreti, çirkin ya da kinayeli sözlerle saldırdıkları ve rahatsızlık oluşturdukları kişilerden daha fazla olmuştur her zaman.
İnsan niçin alay eder.?
Alaycılığı neden bir alışkanlık haline getirir?
Alaycı insan aslında küçük insandır. Fikirleri güdük, cesareti az, düşüncesi dağınık, inancı zayıf kişidir.
Alaycı kişi; varlığını vakarıyla donatamadığı için, karşısındakinin donanımı karşısında aşağılık kompleksine düşmenin verdiği tedirginlikle saldırır sürekli.
Topluluk içerisinde tutunamayan, toplumun dışında kalmaya da cesaret edemeyen, varlığını vakarıyla bütünleştiremediği için ciddiyeti ve ağırlığı olmayan cibilliyeti cıvımış kişidir, alaycılık hastalığına tutulmuş kişi.
Alaya uğramak da, alay etmek de kaliteli, karakterli insanları üzer elbette.
Üzülmek de üzmek de normal bir davranış şekli değildir. Üzmek marazi bir hâl, üzülmek sonradan oluşan bir hadisenin yada oluşumun o andaki karşılığıdır az çok. Üzmeyi haklı gösteren nedenler çok olmamakla beraber üzülmeyi haklı gösteren nedenler bir değil binden fazla olabilir.
Sebepleri anlamak, doğru algılamak, anlaşılmanın ve anlaşılmaz hadiseleri anlamanın işaretidir.
Alaycı kişiler ne bir işaret bırakır, ne de bir işareti doğru algılayıp doğru değerlendirir.
Bu tip kişiler; günlük yaşar, anlık düşünür, saniyelik konuşurlar. Konuşmaları cümlelerden değil kelimelerden ibarettir. Bir kelime ile ya da bilemedin iki kelimeden oluşan bir kelime grubuyla adeta huzursuzluk üreten kocaman bir bataklık görüntüsü verirler. Bataklığı bilmek kolay, kurutmak zordur.
Alaycılık bir bataklıktır.
Ne bu batağa düşelim. Ne de bu bataklığın benzeri olalım.
Alay etmek de alay konusu olmak da bize göre değil.
Bilmem anlatabildim mi?
Fikri HAKLI
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.