- 636 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TRAFİKTE SÜRÜCÜLER VE GÖRÜCÜLER
Trafik akışında sürücüler vardır, izlediği yolları vardır, uyarıcı levhaları vardır, kullandığı araçları vardır ve ardındaki taşıdıkları insanlar vardır. Birde cezaları uygulayan görürcüler vardır. Yol boştu hızlı sürdüm, trafik polisi yoktu, mobese yoktu, kimin ne haberi diyemezsiniz. Sürücülük çaba ister, dikkat ister, sabır ister ve birde karşısında güzel bir yol ister.
Kendi aracınızı veya size tahsis edilen bir aracı uykusuz, içkili haldeyken, cep telefonuyla konuşurken ve sinirli bir haldeyken de kullanamazsınız. Keza ben iyi şoförüm diyerek surat ve trafik sınırlarını aşamazsınız. Karşıdaki sürücünün her zaman acemi olduğunu, bir yayanın dikkatsiz, sağır veya kör olduğunu düşünmek zorundasınız. Çünkü yılların birikimleriyle bu kurallar ve işaretler ortaya çıkmıştır. Arabanızı kullanırken her an lastiğinizin patlama riskini de göze almalısınız.
Takip mesafenizi aşmak için aceleciğiniz size bir öncelik veremez. Gözleriniz her zaman yol üzerinde, yol levhalarında ve dikiz aynalarında oynar başlıklı bir kamera olmalıdır. Yoksa hiç ummadığınız bir anda kendinizi ve aracınızı harap halde bulursunuz.
Araçları kullanırken en sıkıntılı unsurlardan biride cep telefonlarıdır. Seyir halindeyken, telefon kullanmak bir elde iki karpuzu tutmaya çabalamak gibidir, bakarsınız iki karpuz birden yere düşer dağılır. Telefonunuzun zili çaldığında kendinizi frenleyemezsiniz. Bir haber alma dürtüsü, bir özlem ortaya çıkar, öyle ki, sizi ağır cezalar dahi frenleyemez, bu meyanda, sizi bir anda kederlendiren, sinirlendiren, sevindiren bir haber duyarsınız. Ama cebinizden para çıkmasını istemiyorsanız, başkalarının hayatını riske atmak istemiyorsanız ve kimseyi de suçlamak istemiyorsanız o zaman ister gören olsun isterse bir gören olmasın telefonunuzla konuşurken otonuzu kenara çekmeyi alışkanlık haline getiriniz.
Araçlarda kullanılan cep telefonu hakkında, belki bir önlem belki de bir proje olarak yetkililerin görüşlerine açmak istiyorum. Sürücüler için, hangi vasıf ve nitelikte olursa olsun bütün araçların direksiyonlarına cep telefonları sabitleştirilme soketlerine takma mecburiyeti getirilmeli. Konuşmalar dinlemeler sadece kulaklıkla olmalı ve süresine sınırlama getirilerek otomatik olarak kapanmalıdır. İkinci bir açılış süresi başlaması için belirli bir zaman dilimi geçmelidir. Hatta bütün araçlarda, teyp düğmeleri dahi araç direksiyonlarına sabitleştirme mecburiyetleri getirilmelidir.
Trafik akışının mobeseleri vardır, trafik polisleri vardır, olaya şahit olan insanlar vardır, sizi bu görücüler görür, yakalar ve cezanızı yersiniz. Görmedim, dalgınlığıma geldi, acelem vardı diyemezsiniz.
Siz kuralcı olursanız asla kurallar size ceza yazamaz. Ama olacak o kadar, parça satanlar kazanacak, tamirciler kazanacak ve devlet kazanacak.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.