- 678 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Hasan Kallimci ve Çocuk Edebiyatı-2
(*)Hasan Kallimci Kimdir?
1949’da Sarayköy’de (Denizli) doğdu. Masal, hikâye, roman, şiir, mani, tekerleme, bilmece, tiyatro eseri, efsane ve destan gibi edebiyatın her dalında eserler vermiştir. Gençler ve daha üst yaştakiler için hikâye roman tiyatro, şiir, araştırma dallarında (13 kitap) olmak üzere toplam (95) kitap neşretmiştir. Halen mahallî gazete ve sitelerde de yazılar yazmaktadır.
**
Önceki yazımızda Hasan Kallimci’nin 1. Sınıf Öğrencileri İçin yazdığı eserlerinden söz etmiştik. Bu yazıda ise 2. Sınıf Öğrencileri için yazdığı eserlerinin kısa bir tanıtımını yapacağız.
KÜÇÜK ANNELER
Ninni, bebekliğimizde işittiğimiz ilk edebî söz. Ninnilerin öğrenilmesi, yaşaması gerekir. Küçük Anneler, bu düşünceyle yazıldı. Çocuklarımız zevkle okuyacakları gibi öğretmenlerimiz de sınıf içi ve ders yılı sonu etkinliklerinde dramatize edebilirler. Kitaptaki 2. hikâye, “Yıl Dede İle Çocukları”. Beyitler şeklinde yazdığım bu hikâyede yıl, mevsimler, aylar konu ediliyor. Çocuklarımız bu hikâyeyi de severek okuyacaklar. Kitap, 63 sayfa…
KIRIK AYNA
Çiçek çiçek dolaşan arılar gibi masal masal dolaşarak iyi, güzel ne varsa toplarız. Masallar ekmek gibi, su gibi gıda olurlar bizlere; bizleri büyütürler, olgunlaştırırlar. Bu kitapta, masal dünyamıza kazandırdığım iki masal var: Kırık Ayna ve Sihirli Heybe. Kitap 63 sayfa.
GERÇEK ZENGİNLİK
Bu eserde, sizler için özenle işlediğim, birbirinden güzel üç yazı okuyacaksınız. Gerçek Zenginlik, Uygur Türklerinin masalı. Gelinin Duası, Anadolu’da söylenen bir efsane. Yavru Leylekler, edebiyat dünyasına kazandırdığım bir hikâye. Kitap 64 sayfa.
DAMLACIKLAR
Tutumlu olmak, yardımlaşmak, hayvan sevgisi, çevremizdeki tabiat olaylarını tanımak… Damlacıklarda yer alan (Damlacıklar, Çoban Yusuflar, Kumbaramdaki para ve Ceylan Avcısı) dört hikâyede bu güzellikleri vermeye çalıştım. Kitap, 63 sayfa.
İKİ DOSTUN YOLCULUĞU
Telefonla, bilgisayarla haberleşmek moda olunca mektup yazmayı unuttuk. Mektubun macerasını da unuttuk. Oysa yazılı ifadenin gelişmesi, duygu, düşüncelerimiz ile birlikte hatıralarımızın da kalıcı olabilmesi –bir bakıma- mektubun yaşamasına da bağlıydı. Ayrıca, insan sağlığı için vazgeçilmez bir davranış olan temizlik alışkanlığını küçük yaşlarda kazanmamız gerekiyor. İki Dostun Yolculuğu ve Savaşı Kim Kazanacak adlı iki hikâyeden oluşan bu eser, bu düşüncelerle yazıldı. Kitap, 62 sayfa.
PAPAĞAN İLE BÜLBÜL
Masallar, “Bir varmış, bir yokmuş…” diye başlar. Bakmayın öyle başladıklarına! Masalların içinde neler var, neler… Üç tanesi Uygur Türklerinin, iki tanesi de Türkiye’den olmak üzere beş kısa masalı sizler için seçtim ve işledim. Okuyun ve içlerindeki güzellikleri keşfedin. Kitap, 62 sayfa.
**
Kaynak: www.hasankallimci.com/
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.