- 399 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Gaziosmanpaşa Üniversitesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliği 4. sınıf Öğrencisi İsmail YÜKSEL ile söyleşimizPAŞA
GAZİOSMANPAŞA ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ 4. SINIF ÖĞRENCİSİ İSMAİL YÜKSEL “ ALAN SINAVI GELDİ AMA NELERDEN SORUMLU OLACAĞIMIZI , NASIL ÇALIŞACAĞIMIZI BİLE BİLMİYORUZ”
SORU- Bize kısaca kendinizi tanıtır mısınız hangi okullarda okudunuz şimdiye kadar?
İSMAİL YÜKSEL – Osmaniye’de 1989 yılında doğdum. Adana Gazeteci Adem Yavuz İlköğretim Okulunda öğrenmime başladım. Sonra babamın tayini nedeni ile öğrenim hayatıma Osmaniye Mareşal Fevzi Çakmak İlköğretim okulunda devam ettim. Ardından Osmaniye Atatürk Lisesini tamamladım. Birkaç yıl dersaneye gittikten sonra Gaziosmanpaşa Üniversitesi Eğitim Fakültesi Sosyal Bilgiler Öğretmenliğini kazandım ve şu an 4. Sınıfta okumaktayım.
SORU- Neden Tokat’ı ve Gaziosmanpaşa Üniversitesini ve bu bölümü tercih ettiniz ? Bu okulu kazanmadan önce ve şu an duygularınız arasında ne fark var?
İSMAİL YÜKSEL- Sosyal Bilimler alanına biraz meraklı olduğum için bu bölümü yazdım. Ancak Gaziosmanpaşa Üniversitesini sadece tercihim ile oldu. Gitmek istediğim esas Üniversite Gazi Üniversitesi idi ama puanım yetmedi. Ama Tokat’a geldiğime de pişman olmadım. Tokat’a alışmam zaman aldı ama şimdi alıştım ve Tokat memleketimden farkı olmayan bir şehir oldu bana.
SORU-Bize ailenizden bahseder misiniz ? Anne ve babanız ne iş yapar? Kardeşleriniz nerede okur ve onların sizin bu çabalarınıza bakış açısı nedir?
İSMAİL YÜKSEL- 3 kardeşiZ. Babam SGK da memur. Annem ev hanımı. Kardeşlerimden bir tanesi kız diğerleri erkek. Kız kardeşim Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde 4. Sınıfta okuyor. En küçük kardeşim ise TOBB Osmaniye Fen lisesinde okuyor. Onlar bana göre daha çok çalışmalılar ve bunu da yapıyorlar. Onların çalışmalarına baktıkça bende onlardan çalışma azmi edinmekteyim ve çok şey öğreniyorum.
SORU- Kitap okumakta mısınız ? Kitap okumanın insana kazandırdıkları nelerdir?
İSMAİL YÜKSEL- Kitap okumaya hevesim vardır. Ama yeteri kadar kitap okuduğumu düşünmüyorum. Kitap okumak bence öğrencinin okuduğunu anlaması bakımından çok önemli. Kitap okuduğum zaman ardından derse girdiğimde cümleleri daha iyi anlıyorum.
Ama asıl önemlisi farklı konular hakkında insanı bilgilendiriyor kitaplar. İnsan kendini daha iyi anlatabiliyor.
SORU- İyi arkadaş insana ne kazandırır? Sence iyi arkadaş nedir?
İSMAİL YÜKSEL- Arkadaş her zaman için insana hayat yolunda önemli bir rehberdir. Bende arkadaşlarımı seçerken iyi arkadaş edinmeye dikkat ediyorum. Ama her insan gibi bu konuda yanılgılara düşüyorum. Ben iyi arkadaş seçmek için öncelikle seçtiğim arkadaşın kriterlerime uymasına bakıyorum. Arkadaş ile aranızda anlaşamadığınız konu çok olduğu zaman o arkadaştan fayda gelmez. Kafalarınızın uyuşması lazım. Karşılıklı olarak birbirinizi anlamanız lazım. İlla ki iyi arkadaşın kusursuz olması anlamına gelmiyor. Kusur olabilir ama gene de arkadaş konusunda seçici olmak lazım.
SORU- Üniversite ile lise arasında ne gibi farklar vardır?
İSMAİL YÜKSEL- Üniversite elbette liseye göre daha üstün bir kurumdur. Üniversite insanın dünyaya bakış açısını değiştirdiği yerdir. Lisede iken herhangi bir hayat kaygımız olmadığından hayat bize eğlenmekten ibaret geliyor. Ama Üniversitede gerek zihinsel gelişmemiz gerekse toplumsal gelişmemiz için önemli bir ortam bulunmaktadır. İnsan Üniversitede her şeyin bilincine varabiliyor.
SORU- Gaziosmanpaşa Üniversitesinin gelişimi için neler önereceksiniz?
İSMAİL YÜKSEL- Üniversitemizin gelişimi son yıllarda önemli bir ikame kaydetti. Daha da ilerleyebilir. Fakat önemli bir konuda Üniversitemizin başarısında önemli bir yeri olan hocalarımız Üniversiteden ayrılmaktalar. Bunun sebebini halen anlamış değiliz. Son dönemde gelişme gösteren Üniversitemizin önemli eksiklikliklerinden biri de yeterli sayıda, öğrencileri çeşitli konularda bilgilendirecek konferansların ve bazı konularda başarılı baız konuşmacıların konferans vermek için davet edilmeyişidir. Bunlar olsa öğrenciler farklı alanlarda ilgisi artar ve bazı konularda daha etkili olurlar.
SORU- Memleketiniz ile Tokat arasında ne farklar var?
İSMAİL YÜKSEL- Benim memleketim ile Osmaniye arasında en önemli fark, iklimdir. Gelişim açısından ise genelde birbirinin aynısı gibidirler. Gerek iklim gerekse doğanın farklılıkları ve kültürel açıdan bazı yöresel kelimelerde farklılık gördüm. Onlara geçde olsa alıştım. Şimdi o kelimeleri bende konuşuyorum ve memlekete gittiğim zaman arkadaşlarım arasında konuşuyoruz. Bazen onlarda anlamıyorlar ama genelde memleketim ile Tokat arasında fazla fark yok. İkisi de gelişmekte olan şehirler olduğundan aynı gibidirler.
SORU- İşsizlik kaygısı yaşıyor musunuz ?
İSMAİL YÜKSEL- Her insan gibi işsizlik kaygısı bende de vardır. Bir insan o kadar öğrenim hayatından sonra bir iş sahibi olmak ister. Ama arada ya olmazsa bir işim diye düşünür. Bende bunu KPSS de sürekli yapılan değişikliklerden sonra düşünür oldum. Bunu düşünmemin sebebi de işsizlik konusunda tedbirler almak oluyor. Kendi kendime acaba işsiz kalırsam ne olur diye düşünüyorum. Bu da beni daha çok ders çalışmaya motive ediyor. Bence bu noktada her insan gibi küçük de olsa kaygım var. Ama çalıştığım ve inandığım sürece umudumu hiçbir zaman yitirmem
SORU- KPSS konusunda neler söyleyeceksiniz? Alternatif önerileriniz var mı bu sisteme?
İSMAİL YÜKSEL- Şu an KPSS konusunda bir şey söylemek çok zor. Çünkü alan sınavı geldi. Bizim bu konu hakkında bir bilgimiz yok ve ne yapacağımızı da bilmiyoruz. Bu yüzden bir şey söylemek imkansız. Alan sınavı diye bir sınav var ama bu sınava nasıl ve ne şekilde hazıranacağımıza dair elle tutulur bir şey yok şu an. Son atamalarda bizim bölümümüz ile ilgili atamalarda olumlu gelişmeler oldu. Ama gene de işler karıştı alan uygulanan bölümler mağdur duruma düştü. Bunun için KPSS Konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Bunun haricinde alternatif olarak ise okulun sonunda işe almayacağın insanı boş yere okuldan sonra rezil etmek anlamsızdır. Her sene kaç tane öğretmen açığı olacaksa ona göre öğrenci alınmalıdır. İlgili bölüme sonrasında insanlar tek umut bağladıkları okullarının ardından KPSS de de atanamıyorlar. Fazlalıktan dolayı da gerek evlilik gerek ise iş konusunda sorunlar yaşıyorlar. Bu aday Üniversite sınavına girerken o Üniversiteye atanacağım umudu ile gelmektedir. Eğer atanamayacaksa başka alana kayar. Ama okul bitince elinde bir meslek de olmuyor. Ortada kalıyor. Benim sunacağım alternatif bu.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.