- 550 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Ankara Üniversitesi Rus Dili ve Edebiyatı Öğrencisi Mustafa Uyan ile...
ANKARA ÜNİVERSİTESİ RUS DİLİ VE EDEBİYATI BÖLÜMÜ ÖĞRENCİSİ MUSTAFA UYAN “ TOKAT DIŞARIDAN BAKILDIĞI ZAMAN ÇOĞU KİMSENİN GÖREMEDİĞİ BİLMEDİĞİ VE TANIMADIĞI GÜZELLİKLERİNDEN HABERDAR OLMADIĞI BİR İL”
SORU- Rus dİli ve Edebiyatında 2 yılınızı geride bıraktınız bu iki yıl nasıl geçti?
MUSTAFA UYAN - Geçen sene yaptığımız röportajda bayağı karamsar bakmıştım aslında yalnız bu yıl baktığımızda hem Ankara hem Rus Dili veEdebiyatı hakkında görüşlerim daha olumlu hale gelmeye başladı çevreyi ve bölümümdeki insanları tanıdıkça daha rahat ve sosyal hissetmemi sağlıyor. Bu da hem özgüvenimi hem insanlar hakkındaki yargılarımın gelişmesine ön ayak oluyor.
SORU-Bu bölümü yazmadan önce ve şu an duygularınız arasında ne farklar var?
MUSTAFA UYAN- Bu bölümü yazmayı sınavlar esnasında hiç düşünmüyordum. 2. Sınav aşamasından sonra çok sevdiğim bir insanın da tavsiyesiyle ve bir takım araştırmalarla benim için yararlı olabileceğine karar verdim. Gün geçtikçe de bu kararımda haklı olduğumu gördükçe mutluluğum ve bölümüme olan sevgim de üst düzeye ulaşıyor.
SORU- Tokat’tan sonra Ankara ‘da yaşamak naısl bir duygu?
MUSTAFA UYAN - Tokat dışarıdan bakıldığında çoğu kimsenin görmediği bilmediği ve tanımadığı güzelliklerinden haberdar olmadığı şirin bir kent giderek de kendini geliştirmeye çalışan bir kent.. Ankara’ya baktığımızda ise Türkiye’nin en büyük 2. şehri yalnız ben oldum diyerek yerinde saymıyor gün geçtikçe gelişiyor gün geçtikçe güzelleşiyor. Ankaranın yerlilerine baktığınızda çok sevecen cana yakın insanlar fakat dışarıdan çok fazla göç alan bir şehir olmasından dolayı insanlar birbirlerine karamsar bakıyor soğuk davranıyor. Her ne olursa olsun tanıdıkça sevilen bir şehir ve istanbul ve izmir benzeri bir büyük şehir havası yok hele de şehirin merkezinde yaşıyorsanız…
SORU-Lise ve üniversite arasında farklar görmeye devam ediyor musunuz ? Nasıl farklar?
MUSTAFA UYAN - Lise hayatına baktığınızda ailenizin ders çalış baskısıyla üniversite kazanacağım okuyup adam olacağım baskısıyla ve çok iyi dostluklar ardınızda bıraktığınız koca bir 4 yıl görüyorsunuz.
Üniversitede ise daha serbestsiniz ders çalışmanıza veya çalışmamanıza karışan sitem eden yok gezerken tozarken karışanınız yok istediğiniz mekanlarda istediğiniz kadar çevre edinip istediğiniz kadar zaman geçirebiliyorsunuz zamanınızı kendiniz yönetebildiğiniz için rahat hissediyorsunuz bir bakıma…
SORU- Kendinize nasıl bir kariyer planı çizdiniz ?
MUSTAFA UYAN - Aslında kariyer planınız biraz da okuduğunuz okulda kendinizi ne kadar geliştirebildiğinize hele de yabancı bir dil öğreniyorsanız o dili ne kadar alabildiğinize bağlı… meslek edinme şansınız çok yüksek lakin meslek yelpazeniz pek geniş sayılmaz. Tabi ki hedefi her zaman en üst olarak belirlemek ona göre çalışmak zamanınızı ona göre planlamak esas olan sonrası kendiliğinden gelişiyor zaten.
SORU-Yurt ve Okulda arkadaşlıklar ile lisedeki arkadaşlıklar aarsında ne gibi farklar gördünüz ?
MUSTAFA UYAN - Benim açımdan lisedekilerin yeri de üniversitedekilerin de yeri ayrı lisedeki arkadaşlarınız beraber hedefe yürüdüğünüz bir amaç etrafında toplandığınız kardeşler haline geliyor yalnız üniversitede ve üniversite yurdunda hepinizin amacı, aracı farklı bir şekilde bir araya geliyorsunuz yalnız ayrılmanız da çok kolay oluyor lisedeki kadar kalıcı bağlar kurmak zor bir hale geliyor ruhsal olarak bu da işin özüne baktığımız zaman gayet doğal bir sonuç olarak ortaya çıkıyor.
SORU- Rus Dili ve Edebiyatı dışardan göründüğü gibi zor mu ? Rus Dili ve Edebiyatından Türkçeye çok çeviri var Rusça ‘dan bunları okumak nasıl duygular?
MUSTAFA UYAN - Rus dili dışardan görüldüğünde de içerden bakıldığında da zor bir dil. Günümüzde ülkemizde ve dünyada en yaygın dil olan ingilizce ile kıyasladığımızda dil bilgisi kuralı çok fazla olmayan yalnız istisnalarından ötürü çok fazla ezbere dayanabilen bir dil. Bir de yeni bir alfabe ile birleşince bazı konuları karıştırma riskiniz çoğalıyor o yüzden kademeleri iyi bir şekilde öğrenerek ilerlemeniz gerekiyor.
SORU - Rus Dili ve Edebiyatı okumak isteyenlere neler tavsiye edeceksiniz?
MUSTAFA UYAN - Açıkça konuşmak gerekirse “ben rus dili ve edebiyatı okuyacağım.” Amacı ile okuyup da ona göre çalışıp ona göre üniversiteye hazırlanan aday yoktur tahminimce ama sınav sonrası farklı seçenekler arasında en üst sıraya yazılabilecek bir bölüm rus dili ve edebiyatı 2. Yabancı dil için çok uygun ve yelpazesi çok geniş olan bir dil. Ülkemize baktığınızda bu dil için bölümü olan 5 üniversite var yalnız bunlardan 4 tanesi aktif eğitim imkanı sunuyor bunların da ilk 2 sırasında Ankara Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi geliyor. Bir şekilde farklı tercih yapmak ister veya zorunda kalırsanız Rusça bana göre Fransızca İtalyanca İspanyolca vs. dillere göre daha avantajlı konumda yer alıyor.
Son olarak beni bu ropörtaj için uygun görüp davet eden ve günlük yaşamımda da elinden geldiğince yardımcı olmaya çalışan sevgili abim Turan Yalçın’a teşekkürlerimi bir kez daha iletiyorum.
TURAN YALÇIN-TOKAT
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.