- 2254 Okunma
- 2 Yorum
- 0 Beğeni
BU FESTİVAL YAPILMALIYDI
BU FESTİVAL YAPILMALIYDI
Selahattin Koşar
Erciş’te, 19 Temmuz 1979 tarihinden 2009 yılına kadar ULUSLARARASI ERCİŞLİ AŞIK EMRAH İLE SELVİ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ düzenlenmekteydi. Ne olduysa bu festival daha sonra devam ettirilmedi. 2010 yılından sonra de 3 yıldır İNCİ KEFALİ GÖÇÜ, KÜLTÜR VE SANAT FESTİVALİ düzenlemektedir. Tabii ki çok güzel geçen, ilimiz ve ilçemizi tanıtan bu festivali sonuna kadar destekliyorum.
Biliyorsunuz festival, muhtelif vesilelerle yapılan ve bir veya birkaç gün devam eden şenlik veya diğer bir tarifle, belirli bir müzik dalında sadece müzik ya da müzikle beraber değişik sanat dallarında, periyodik olarak, genellikle yılda bir defa düzenlenen etkinlik demektir.
Festivalin geçmişi çok eskiye dayanır. Orta Çağda Fransa ve Almanya gibi ülkeler kendi ozanları arasında şarkı yarışmaları düzenler ve eğlenirlerdi. Daha sonra bunlara folklor ekiplerinin ve değişik göstericilerin hünerleri eklenerek bu yarışmalar şenliğe dönüştürüldü. Önceleri fuar ve panayır gibi ticari amacı ağır basan bu sosyal hareketler ve 20. yüzyılın sonlarında Wagner’in Bayreuth’da kendi operalarını yöneterek başlattığı müzik festivali, bu alanda ciddi ve bugüne kadar devam eden ilk örnek etkinlik oldu.
Son elli yıl içinde, gerek dünyada ve gerekse ülkemizde bunlara ulusal ve ulusal olmayan, turistik özellikler taşıyan sayısız yöresel müzik festivali katıldı. Diğer ülkelerde olduğu gibi yurdumuzda da ulusal ve ulusal olmayan 400’den fazla festival düzenlenmektedir. Bu festivallerden amaç, müzik ve diğer sanat dallarının yanında, festivalin düzenlendiği o ilin veya ilçenin kültür varlıklarını ve yetiştirdikleri ürünleri sergilemek, yerli ve yabancı turistleri oraya çekebilmek, o yöreyi ülkeye ve dünyaya tanıtmaktır. Bunu düzenleyenler, festivalleri bir ilçenin, ilin, hatta ülkenin kültürünü, sanatını, kısaca kendisini tanıtması için iyi bir fırsat olarak değerlendirmektedirler. Bu nedenle her yöre kendine ait bir özelliğini öne çıkararak festival düzenlemeye çalışmaktadır. Çevremizde yapılan Ceviz, Kayısı, Yayla, Üzüm ve Kiraz Festivali gibi… Tabii bir festivalin düzenlenebilmesi için öncelikle o yörenin bazı belirgin özelliklerinin bulunması, bunu organize edebilecek maddi ve manevi güce sahip olması gerekmektedir. Ayrıca belki en önemlisi de halkın buna katılması ve ilgi görmesidir. İşte bu festivallerden birisi de yirmi üçüncüsü 2009 yılında düzenlenen “Uluslararası Ercişli Âşık Emrah ile Selvi, Kültür ve Sanat Festivali’ydi.
Erciş’te ilk kez 19 Temmuz 1979 tarihinde “Ercişli Emrah Semineri ve Şenlikleri” adı altında festival düzenlendi. Değişik etkinliklerin içinde yer aldığı o festival, halk tarafından büyük ilgi görmüştü. Daha sonra aralıklarla devam eden festival, son beş yılda da çok coşkulu ve büyük bir katılımla yapıldı. Kültür Bakanlığı Sanatçılarının, diğer ulusal ve mahalli sanatçıların, çevre ve Erciş halk âşıklarının katıldığı festivalde, Ercişli Emrah’ı her yönüyle tanıtan konuşmalar yapılıp Emrah’la ilgili şiirler okunurken aynı zamanda ilçe halkının becerilerinin sergilendiği değişik etkinlikler ve ilçeyi tanıtan geziler tertiplendi.
Uluslararası Ercişli Emrah İle Selvi, Kültür ve Sanat Festivali’ni diğer festivallerden ayıran önemli iki özelliği bulunmaktadır. Birincisi bu festivalin, 17. yüzyılda yaşamış Türk Halk Edebiyatı’nın ünlü saz şairlerinden biri olan Ercişli Âşık Emrah ve sevgilisi Selvi adına yapılmış olması, bir diğeri de Uluslararası özellik taşımasıdır. Festivalin Emrah ve sevgilisi Selvi adına düzenlenmiş olması hem festivalin özüne uymakta, hem de ilçenin tanıtımına katkı sağlamaktadır. Bazıları bu tür etkinlikleri gereksiz bulabilir. Hatta para ve zaman harcandığı için başka türlü de değerlendirebilir. Ama günümüz şartları değerlendirildiğinde, bir malın satılması için ne kadar reklâma ihtiyaç varsa o yörenin kendini tanıtması ve kabul ettirmesi için bu etkinliklere de o kadar ihtiyaç vardır. Ayrıca Erciş, birçok ilçeye, hatta ile nasip olmayan özelliklere sahiptir. Emrah gibi şiirleri ve hayat hikâyesi değişik birçok ülkede bilinen bir ozanın bu topraklarda yetişmiş olması Erciş için büyük bir şanstır. Bu festivalle aynı zamanda bu değerine de sahip çıkmaktadır.
İnci Kefali Göçü, Kültür ve Sanat Festival’inin 3 yıldır yapılması Ercişlileri nasıl sevindirmiş ise, 1979 yılından itibaren düzenlenen Uluslararası Ercişli Aşık Emrah ile Selvi, Kültür ve Sanat Festivalinin devam ettirilmemesi de o kadar üzmüştür. Emrah ile Selvi hikâyesi tamamıyla SEVGİ ve ÖZLEM üzerine kurulu bir hikâyedir. Verilen mesaj SEVGİDİR. Gerçek sevgilerin azaldığı, insanların bir kısmının duygusuzlaştığı ve acımasız hale geldiği bir zamanda bu festival kesinlikle devam etmeliydi. Umarım Erciş’teki yetkililer bu yazımı dikkate alır ve yeniden festivali devam ettirir.
YORUMLAR
Umarım yazını okurlar dikkate alırlar sevgi veberaberliğin güzelliklerin olduğu festivaller devam eder
Yüreğinin sesi daim olsun dilerim
Selahattin Koşar
Hocam; festivaller çok amaçlıdır ki siz bunlardan söz etmişsiniz. Bunlara ek olarak siyasi ve ticari amaçlarda vardır.
Festivallerde kültürel tanıtımın yanında bir nebzede olsa yörenin ticaretinin hareketlenmesi sağlanır. Bununla birlikte siyasi demeçlerde verilir. İşte bu noktada siyası amaçları kalmadığından bu festival iptal edildi düşüncesindeyim.
Bunu neye dayanarak yazıyorum: Siz daha iyi bilirsiniz festivale bir dönem daha ara verilmişti. sonra belde belediyesi ile ilçe belediyesi rekabete girercesine aynı ad altında festival düzenledi. Belde Belediye başkanı başkanlığı kaybedip malum parti belediyeyi kazanınca Festivalin şekli değişti. Bu defa ilçe belediyesi inci kefali festivali var düşüncesiyle (Tahmini düşüncem) Ercişli Emrah ve Selvi Kültür ve sanat festivalini iptal etti.
Oysa her iki festivalde verilen mesajlar farklıdır, farklı olmalıdır.
(Hocam bu yazınızı başka sitede kullanacağım. izninizle)
Erol ÇELİK tarafından 9/5/2012 11:47:51 AM zamanında düzenlenmiştir.