- 451 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Parlamenter Sistem İçinde Olmak 4
4-]Parlamenter sistemlerdeki tek meclisli, çift meclisli, başkanlık, yarı başkanlık, güçler ayrılığı vs. gibi organize oluş tercihlerinin tümü, esasen parlamenter sistem içinde tabu oluşun kendisidirler. Bu kabil tabular, işin doğası gereği olan çıkarımlardır. Değilse gökte zembille inen tabular değildirler. Sistemin danışması, danışılması vardır. Danışma ve danışılma meclisleri; sistemin keyfilikler içinde olmamasının ve hesap vermesini istemenin tezahürüdür. Yine meclisler, tartışma yapmayı, icraat uygulamalarının tartışmaya açık olması, hukukun üstünde olmama gibi temel uygulayımların gerçekleşiş araçlarıdırlar.
Hiçbir reçete sizin tam sağaltımınız olamaz. Siz, tedavi olurken yepyeni semptomlar ve aksamalarla karşılaşırsınız. Bu nedenle bir tercih uygulamanız bir aksama türü ortaya koyarken diğer uygulama bu aksağı giderecek belki ama bir önceki uygulamada olmayan yeni bir aksağı da ortaya koyacağı göz önüne alınmalıdır. Yani ne yaparsanız yapınız süreçler az biraz aksar. Eğer az biraz aksamalarla siz bu yollardan biriyle parlamenter sistem olma amaçlarınızı sağlıyorsanız, mesele yoktur. Ki öyledir.
Değilse; icraat olarak siz her başarısız, beceriksiz ve bilinçsiz oluşunuzla falan elimi tutuyor, filanca kolumu bağlıyor, biz şu sisteme geçelim deme durumunuz artık abukluktan ve sizin ikbalce bir gizli gündeminiz için çok önemli bir yetki gerçekleşmesi içinde olmanızdan gayrı hiçbir şey değildir. Zaten parlamenter sistem sizin keyfi olacak, elinizi kolunuzu tutma yeridir.
Bir parlamenteri sistem içinde olurla; tek meclis, çift meclis, başkanlık, yarı başkanlık gibi uygulayım varyasyonlarından, biri içinde olmanız; bir kaç amacınıza göre set olabilirken; diğer onlarca el kol işletir olacak akışınıza da çözümlerin eğimi olmaktadırlar. Üstelik sistem, demokrasi denen olgunlaşış olaylarıyla çareler üreten bir dinamikliktir de. Demokrasiler, sistemin parametreler işleyişle akışını da yavaş yavaş değiştiren, dönüştüren, sürekli kullanımlarla yenden ve yeniden inşa etmenin aracıdırlar.
Ha keza siz aksayan birkaç amacınız için içinde bulunduğunuz parlamenter varyasyonu bırakıp, diğer meşru varyasyona geçerseniz. Burası tamam. Bu geçişle o aksamalar akış alacaktır. Ama bu kez de daha önce çözüm olmuş onlarca eğimin birkaçı aksamaya başlayacak elinizi kolunuzu tutacaktır! Yani koparttığınız gürültü bom boş olacaktır. Buradaki ikame edişler, ötedeki düzgün işlemiş olanın yıkılışı olacaktır. Her bir parlamenter varyasyon kendisine ve birbirine göre üstün ve geri yanları içerirler.
Böyle olunca her alanı kuşatır tam çözüm sağlar süreklilik yoktur. Çünkü akışın kendisi kesikli sürekli değişen akıştır. Bu nedenle her varyasyondu parlamenter uygulama, kendisine özgü tıkaçlanmalarıyla aksar.
Parlamenter sürece geçişin çeşitli yerlerde, çeşitli varyasyonik deneyim ve uygulama tipleri vardır. İngiltere’de krallar, devletin işlerini görüşmek ve özellikle yeni bir vergi koymak istedikleri zaman, devlet erkânından başka, halk tarafından da mebuslar seçilmesini emreder ve seçilen temsilcileri bir meclis halinde toplarlardı.
Tarihiliği içinde İngiltere’deki bu temsili seçilim sadece o sorun iş içindir. Seçilen karar meclisi sorunlar görüşüldükten sonra dağılırdı. Bu süreç, giderek daha pratik bir usulle ortaya konulmuştur. Sonuçta, seçilen milletvekillerinin üç dört sene gibi daha uzun bir zaman zarfı içinde görev başında kalmaları öngörüldü.
Böylelikle parlamento adı verilen seçilimi ve süreli görevde olur; yeni bir meclisi meydana getirme gayretleri tarihin tarihsel akışı içinde sağlanmıştır. Parlamenter sistem, parlamenter monarşi olarak ilk çağlardan beri çeşitli şekillerde vardır. Asıl olgunlaşması 18. Yüz yıl içinde olmuştur. Artık parlamento yanında ömür boyu başkanlık yoktur. Onun yerine seçimle bir iki dönem gelen başkanlar vardır.
Parlamenter yönetim tek meclis ya da iki meclisli yönetimli olurla; bir sanayi devrimi, yönetim şekli olacakla ortaya çıkmıştı. Siz ister tek meclisli yönetimi tercih edin, ister çift meclisli yönetimini tercih edin; sistem parlamenter sistemdir. Önemli olan da, tek meclisli, çift meclisli ya da başkanlık yapılı dalgalanmanın hangisi olduğu değildir. Bunlardan biriyle, parlamenter sistem içinde olmanızdır.
Parlamenter sistemin hangi varyasyonu içinde olursanız olun, her durumda hukukun üstünlüğü esas olacaktır. Hiçbir kişi, kurum, hukukun üstünde olmayacaktır. Hukuk dahi hukukun üstünde olamazdı. Böyle olunca siz hangi parlamenter varyasyonu takip ederseniz etinizdi, parlamenter sistemci olur ilkelerin birinden dahi vaz geçecek değilsiniz. O halde bunca gürültü nedir?
Söz gelimi tek meclisli bir uygulayım yönetimlere bir takım ayrıcalık verirken, başkanlık sistemi de buradaki bu ayrıcalığı yönetime vermeyebilmektedir. Başkanlık başka açıdan yönetime biraz serbesti verebilir. İşte ikbalce yönetimlerin hevesi bu yol içinde keçeci mengenesi gibi bir ona bir buna gidişle oluşup, toplumun zamanını beyhude tüketmektedirler.
Her biri bir parlamenter sistem içinde oluşla; sistemin akan varyasyondan birisi tercihinize göre olur. Her bir varyasyon istisnasız sistemlerin olumunu da, sistemlerin olumsuzluğuna da illa ki kendisine özgü tıkaçları taşırlar. Birindeki olumluluk diğerinde olmayabilirken, diğerindeki olumluluk ta burada, olumsuzluk olurla aksayabilmektedir.
Sizin; sizdeki olumsuzlukları, diğerinde olumluluk olacakla görmeniz demek, o diğerdeki her bire dek olumsuzlukları da görmemeniz demektir. Oysa her varyasyon kendi olum ve olumsuzlukları toplamı içinde olmalarına rağmen ayrı ayrı olumluluk artımı bir verimlidirler. Salt başlarına ne o tam iyidir; ne de bu tam kötüdürler.
Çağ zamanın değiştiği, dönüştüğü; üretim ilişkilerinin yepyeni biçimler aldığı zamanın içindeyiz. Ta 18. Yüz yıldan bu yana, milenyuma dek hükmü icrasını ve gelişimini sürmekle eskimiş olan parlamenter sistem yeniye cevaplar üretmez duruma gelmeğe başlamıştır. Böyle bir doğum arifesi içinde olan parlamenter sistemin ha o, ha bu; ha şu uygulaması içindesiniz.
Gün dönmüş, hükmü sönmüş olandan; buradayken ona, ondayken şuna diye geçişler yapmak, zamanı ve değişip dönüşmeyi oyalamaktır.
Sürecek
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.