HEDEFİ DÜNYA OLANIN AHİRİ ZAYİ OLUR.(Talipname'den)...
...Herkesin kendince bir yaşam ideali vardır.İla nihaye bir hedefi vardır.Kimi güzel bir kariyer,güzel bir eş.Kimi sağlıklı bir yaşam,kimi bir ev,bir araba ya da iyi kar getiren bir iş veya villa ister.İster de ne derece elde eder Allah kerimdir.
...Zahmetle hazırlayıp misafire ikram için sunduğunuz yemeğin o an tuzunun hiç olmadığını düşünsenize.Eyvah ben nasıl unuttum! dersiniz değil mi?Peki onca ömür içerisine manevi lezzetleri katmadığınız hayatınız için eyvah ben nasıl unuttum!deyip kendinizi sorguladığınız oldu mu hiç!
...Dünya nimetlerini elde etmek için elbette çaba sarfedeceksiniz.Mesele burada dünya ve ahirin dengesini sağlayabilmektedir.İnancımız ne tam dünyalık Ali bey olmamızı ister,ne de her şeyden soyutlanmış ahiretlik Veli bey ister.İnacımız itidalli ve orta yolu tercih eden dengeli insanları ister.
...Bazen inanca dair konular konuşulunca insanın yüreğini şeytan sıkar.İster ki hemen konu kapansın.Y a da iki kelimeyle şunları bir susturayım.Nedeni aslında basittir.Konu belki biraz derinleşirse yaptığı bazı yanlışların yanlış olduğunu farkedip ondan vazgeçmesi istenebilir düşüncesidir çoğu zaman.
...Üstad Necip Fazıl’ın deyimiyle "oluklar çift akar,birinden nur,birinden kir".Her şey zıddıyla yaratılmıştır ama bu zıtlıklar aslında varlık sebebimizidir.Su-ateş,dünya-ahiret,beden-ruh,madde-mana,cennet-cehennem,hak-batıl,gündüz-gece,kadın-erkek vs.uzatılabilir bu liste.Dünya hayatının lezzeti ve bütünlüğü ise ahiret olgusunun da güçlü olması ile lezzet bulur.Sadece dünya için çalışmak ahirinizi berbat eder.
...Kendini dünyadan tamamen soyutlamış insanları çok rahatlıkla eleştirirken,kendini ahiretten tamamen soyutlamış insanlara pek eleştiri getirmeyiz.Eleştirirsek sanki onların kişisel haklarına tacavüz gibi algılanır bu.Oysa gönlünü tamamen dünyaya kaptırmış insanları uyarmamız inancımızın gereğidir bunu kimse düşünmek bile istemez.
...Bizler menfaatleri hem dünya endeksli olarak düşünürüz.Oysa ahiretee endeksli menfaatlerimiz de söz konusudur.Allaha İbadet etmek ahirete dair menfaat iken,maddi menfaatler dünyaya aittir.Kazancı sadece bugün için düşünmek,yarını hesaba katmamak akıl işi değildir.Dünya ya yaptığımız yatırım kadar, ahirete de yatırım yapmak gerekir.
...Büyük Selçuklu Devletini kuran Tuğrul Bey "Kendime bir köşk yaptırıp ta yanına bir cami yaptırmazsam Allahtan utanırım" diyor.Allah her nimeti bizlere sunmuş ama bizim Allah için yapacağımız hiç bir şey yokmu dur?Hep bana Rabbena mıdır olay!
...Küçücük bebenin dahi geleceğini düşünüp yatırımlar yaparken,özel okullarda okutmaya çalışıp iyi bir meslek sahibi olsun diye uğraşırken hiç Allaha iyi bir kul da olsun düşüncesini taşımayız nedense.Sebep basittir,her şeyi dünya ya endekslerseniz yaşam tarzınız da ona göre şekillenecektir..Ama terazi dengede olursa hakkaniyet vukubulur ancak.
...Merak etme senin seni düşündüğünden daha çok Allah seni düşünür.Ama sen senin Allah tarafından düşünüldüğünün farkına varamadığın için sıkıntılar çekersin.Oysa huzur Allahı tanımakla,anmakla başlar.
...Yüce peygamberimize (sav) Uhud dağları misali altınlar verilmek istenmiş te"ben dünyanızdan bir şey istemiyorum.Bana dünyanızdan eş olarak kadınlar,güzel koku ve namaz sevdirildi" buyurmuştur.Demek ki dünya çok önemli olsaydı peygamberimiz (sav)servetler,makamlar,krallıklar dilerdi.Ama mesele Allah a en yakın olabilmenin sırrını analayabilmekte o da mal ile değil kulluk ile oluyor.
...İnsanı Allaha, mal sahibi olmak değil,ihlas sahibi olmak yakınlaştırır.İhlas ise Allah’a kurbiyyetle elde elde edilir.Kulluktan maksat kurbiyette (yakınlık) samimi olmaktan ileri gelir.Mala değil Allah’a kurbiyyet eden kazanır.
(10 Ağustos 2012/ 21:30-KÜTAHYA)
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.