- 2175 Okunma
- 26 Yorum
- 0 Beğeni
EL YARASI
Okuduğunuz yazı Günün Yazısı olarak seçilmiştir.
Yaz ayları bizim için meşakkatli ama bir o kadar da bereketli geçen aylardı. Ekinler, hasatlar, meyve bahçeleri derken, bütün aile tuttuğumuz gündelik işlerden harçlığımızı çıkartır, bu paralarla okul zamanı lazım gelecek eşyaları alırdık. İtiraf etmeliyim ki, ben bu konuda da en küçük kardeşlerimden bile tembel ve beceriksizdim. Tarlada ot yolarken gözüm sık sık ellerime ilişir, bu eller dünyayı kasıp kavuracak bir virtüözün elleri olamaz diye iç geçirirdim. Tırnaklarımın arasına dolan toprak ve çayırları temizlerken, kemanın telleri arasında yel gibi eseceğim zamanları hayal etmeye çalışır, kırılan umutlarımı tazelerdim. Sürekli dalgın olduğumu fark eden tarla sahipleri, ertesi gün gelmemem için ricada, hatta tembihte bulunurlardı. Yeşme burada da imdadıma yetişirdi. Kazandığı paraların çoğunu bana verir, kendisine birkaç yumak parası bırakırdı. Elbette bundan kimsenin haberi olmazdı.
Güzel Sanatlar Lisesine kayıt yaptırdığımızın ertesi haftası patates sökme işi çıktı. Bu hiç sevmediğim bir iş olsa da, okul için gerekli olan müzik aletlerini alabilmem için çalışmak zorundaydım. Üstelik okulların açılmasına bir hafta kala enstrüman seçmeleri vardı. Acilen kemanımı almalıydım. Sonra bir yolunu bulup, şehirdeki belediye kursuna yazılıp keman dersi alacaktım. Sabahın erken saatlerinde Yeşme’yle birlikte çalışacağımız tarlaya vardık. İşçilerin başını bekleyen adam önce tarlanın otunu biçmemizi istedi. Bu korkunç bir şeydi benim için. Uçsuz bucaksız tarla patatesle birlikte otlarla kaplıydı. Otları biçmek esas işe iki saat geç başlamak dolayısıyla işi geç bitirmek anlamına geliyordu. Üstelik bunun için ekstra bir ücret de verilmeyecekti. Kimse sesini çıkartmadı. Hepsi traktörün arkasındaki orakları kapıp işe koyuldu. Yalnız ben ve Yeşme tarlanın kenarında emanet gibi kalakaldık.
O anda Yeşme ondan beklenmeyecek bir iyimserlikle “Bütün bunlar geçici abla” dedi. “Sen buraların insanı değilsin. Bir gün o ellerin ipeklerden ve kemanından başka hiçbir şeye dokunmayacak.” Uzak ormanların birinde derinden derine bir guguk kuşu öttü. Sabah rüzgarında dalgalanan otlara baktım. Buraların insanı olmak, dedim içimden. Bu istemediğim bir şey miydi? Evet, istemediğim bir şeydi. Biri bana çıkıp da seni evlat edindiler dese inanacaktım. Kendimi bulunduğum hayata işte o kadar yabancı hissediyordum. Bu bayağı bir küçümsemeden ziyade, doğuştan gelen bir dürtüydü. Anneme ya da babama benzer bir tarafım yoktu. Ne doğuştan gelen hasletlerim, ne de ruhi özelliklerim onlara benzemiyordu. Yalnız sol yanağımdaki gamze annemin kızı olduğuma bir nebze delil olabilirdi. Yeşme gibi gurur duyulabilecek hiçbir özelliği olmayan bir kız kardeşi, Mehmet gibi anarşist bir ruha sahip ve hiçbir baltaya sap olamayacağı şimdiden ayan olan bir erkek kardeşi kendime layık bulmayışım neyle izah edilebilir, bilmiyorum. Galiba Yeşme’nin günlüğüne yazdığı sözler doğruydu. “Bu ailedeki herkeste bir şey eksik. Gökyüzünden aşağı düşüyoruz. Bizden başka herkesin yanında bir şeyi var. Ona sımsıkı tutunmuşlar. Düşüyorlar ama korkmuyorlar. Nedir bu sarıldıkları bilmiyorum. Bizde ondan yok. Hani ölümü bekler insan, ama korkmaz; imanı vardır. Biri uçaktan atlar, korkmaz; bilir ki az sonra paraşütü açılacak. Bizde hiçbir şey yok. Tutunacak dallarımız ne vakit alındı elimizden? Herkes düşerken bile kendi aleminde.”
Eksiklerimiz aslında en olması gerekenlerimizmiş. Keşke bunu Yeşme kadar idrak edebilseydim. O bildi ama, pasifti; elinden hiç bir şey gelmezdi. Bilmesine rağmen herkes kadar hatta; belki de herkesten daha kuvvetli bir sarsıntıyla düştü. Ben bilebilseydim…Annem “Bir ölü için en kötü şey, geceyle gündüzü ayırt edememek olsa gerek” demişti bir keresinde. Biz ölülerden bile basiretsiz çıktık. Gözümüzün önünde birbirine dolanan ak ve karayı birbirinden ayıramadık.
O gün Yeşme benim yerime de çalıştı. İşçi başının görmediği yerlerde oturup hayallere daldım, Yeşme’yi izledim. İntikam alır gibi otları yolmasını, eski bir hazineyi arayan define avcısı gibi toprağı aşkla eşip patatesleri çıkartmasını, sonra onları itinayla sepetlere dolduruşunu, alnından şakaklarına sızan çocuk terini izledim. Akşama doğru tarla sahibi geldi. Onu görünce bir iki iş de ben yapayım diyerek ayağa kalktım. Yeşme patates sökme işini bitirmiş, işçi başından izin alarak tarlanın kenarındaki kadife otlarını biçmeye koyulmuştu. Bu annemi sevindirmek içindi. Annemi sevindirmek için, ineklerini memnun etmek kafiydi. Eve döndüğümüzde Yeşme’nin sırtındaki ot yığınını görünce gözleri ışıl ışıl gülecek, neredeyse ağlar gibi bir sesle kızına teşekkürler edecekti. Yeşme de mutlu olacaktı elbette. Bu karşılıklı bir aşk. Zaten bütün çaba bir an sürecek mutluluk için değil miydi? Kısa bir süre için de olsa sevildiğini hissedebilmek ve artı hanesine bir çentik daha attırabilmek için değil tarlanın, yeryüzünün bütün otlarını yolabilirdi Yeşme.
Elime bir orak geçirip yanına doğru yürüdüm. Ardımdan tarla sahibinin kızı geldi. Bu kıza oldum olası hayrandım. Belki de kendimden aşağı bulmadığım yegane insanlardandı. Çok güzeldi ve her şeye sahipti. Lise son sınıfta okuyordu. Babasının onu gelecek yıl Kıbrıs’a özel bir üniversiteye göndereceğini duymuştum. Yeşme’yi bir kenara bırakıp onunla sohbete daldım. Sonra ikimiz birlikte bir yarışa tutuştuk. Belirlediğimiz sınıra kadar en çok otu biçen bu oyunu kazanacaktı. Bir ara Yeşme’ye baktım. Yaşlı kadınların yanında iki büklüm olmuş hem ot biçiyor, hem de dargın gözlerle bana bakıyordu. Yine de baktığımı görünce gülümsedi.
Otları kesmeye başladık. İkimizde başa baş gidiyorduk. İşaretlediğimiz varışa çok az kalmıştı. Arkadaşım hem yaşça benden büyük, hem de bedenen iriceydi. Dolayısıyla yorulmak nedir bilmiyordu. Nefesim tükenmişti ki, uzaklardan Yeşme’nın sesi geldi:
“Ablam benim! Ha gayret, sen kazanıyorsun!”
İçimde bir balon şişti sanki. Son noktasına kadar şişti ve kara bir el onu benim gökyüzüme saldı. Utanç, pişmanlık, gurur ve hırsla bütün gücümü toplayıp son orağı salladım. Aynı ota aynı anda yarış arkadaşım da orak vurdu. Sonrası dönen bulutlar, çığlıklar, kıpkızıl bir uyku hali…Kız orağı elime saplamış, dört parmağımın üzerinde kemiğe değen kesikler açmıştı.
***
Yaralarım çok geç iyileşir benim. Hatta tam manasıyla iyileşir demek de doğru olmaz; mutlaka geriye bir iz kalır. Elimin acısı daha önce yaşadığım hiçbir acıya benzemiyordu. Birkaç yıl önce, incir dalından düşüp dikenlerin içinde delik deşik olduğumda bile böyle bir acı yaşamamıştım. Hatta o düşüş acı bile sayılmazdı. Zaman geçtikçe çektiğim sıkıntıyı unutmuş, düşüş anında hissettiklerimi mübalağalı bir dille anlatıp kendimle dalga geçmeye bile başlamıştım. O olayın şakağımdaki belli belirsiz yara izi dışında bende bıraktığı tek unutulmaz şey, Yeşme’nin benim için hazırlanan ilacı yok etmesi oldu. Bunu bildiğimi hiçbir zaman kendisine söylemesem de, vicdan azabı çekmesi için elimden geleni yaptım. Başarılı olup olmadığımı bilmiyorum. Bugün inşallah bunu başaramamışımdır diyebiliyorum ancak.
Şu anki kalbimle onu anlamam mümkün. Ne de olsa uzun bir seyrin ardından, kayığı karaya çekip durulur gibi oldum. Kendi hikayemi hesaba katmadan söylüyorum bunları. Mukayese yapmadan. Bu ayrıma girersem, yeniden o eski hastalığımın nüksetmesinden ve dünyanın en yüksek tepesinin en sağlam taşı olduğumu düşünmeye başlamaktan korkuyorum. İnsan biricik özünü nasıl mahkum edebilir. Hele de gördüğü tek yüz, boynu bir yana devrilmiş, sürekli ağlayan, sürekli kara geceler gibi bakan kendi garip portresiyse. Benlikte şeytan tüyü var. Ne yapıp edip kendini sevdiriyor ve en kanlı muhakeme neticelerinde bile haklı çıkmayı başarıyor. İnsan kendini büsbütün haksız bulsaydı, evet, gerçekten buna samimiyetle inansaydı yaşayabilir miydi? Galiba pek çok intihar bu yüzdendir. İşte, yeryüzünün en dürüst insanları bu uğurda ölenlerdir. Ben denedim. Fakat yeterince dürüst değildim. Kendimi kandırmam hiç zor olmadı. Bu yüzden hala yaşıyorum.
Seçmelere üç hafta kalmasına karşın, parmaklarımdan sarı iltihabi sular akmaya devam ediyordu. İlk zamanlardaki kadar acımasalar bile, hala onları oynatmakta güçlük çekiyordum. Doktorun günde üç kere sürün dediği merhemleri belki sekiz on kere sürmeme rağmen sonuç değişmemişti. Kursa gidebilecek gibi değildim. İşte bu benim için dünyanın sonuydu. Bunun yanında, başıma gelen felaket için içten içe Yeşme’yi suçluyordum. Onu suçlamak için bir dayanağımın olmasına gerek yoktu. Kız kardeşim bu ailede suçlanabilecek en zayıf halkaydı zaten.
İnsan tek suçlunun kendisi olduğunu bilse de, içinden çıkamadığı her durumda suçlayacak birini arıyor. Çünkü kendisine ceza kesmeye cesareti ya da ehliyeti yok. İnsanın kendisine kestiği ceza, acının hararetini, bir başkasına ödettiği bedel kadar azaltmıyor. Birileri, bir şeyler hep suçludur zaten. Hiçbir suç tek başına işlenmiyor ne de olsa. Birileri bire bir suça iştirak etmese de, mutlaka dolaylı yollardan varlığını gösteriyor. Kendime şaşıyorum. Görüyorum ki onca şeye rağmen hala bu sakat düşünce tesellim olabiliyor.
Bir sabah uyandığımda Yeşme’yi sargıdaki parmaklarımı oynatmaya çalışırken buldum. Hafif bir sesle o çok sevdiği şarkıyı mırıldanıyordu: “Seni kaybetmenin korkularını, bir bilebilsen.” Hiçbir konuda anlaşamadığımız gibi, müzik zevkimiz de asla uyuşmuyordu. O sevdiği arabesk sanatçılarının gazetelerde çıkan resimlerini bir defterde toplar, altlarına şarkı sözleri yazardı. Bu hobiyi anlamam mümkün değildi. Sonuçta insana hiçbir getirisi olmayan bir uğraştı. Küçük dünyasında acılı şarkılar ve alaturka sanatçılar renk katıyordu.
Saat en çok beş olmalıydı. Henüz karşıki köye güneş düşmemişti. Güneş bizim köyün arkasından doğar, bizden evvel karşı köyü aydınlatırdı. Her iki taraf da günün hangi saatinde olduğunu buna göre tayin edebilirdi. Annem saat altıya doğru uyanırdı. Onun uyanışıyla ev derin sessizliğinden sıyrılır, kalın gece kabuğunu soyar, laleli sarı perdelerimizin duvarda iz bırakmış yerlerine çekilmesiyle, yeni gün için zırhını kuşanırdı. Kulağıma Yeşme’nin şarkısından başka ses çalınmadığına göre saat konusunda yanılmıyordum. Belki de kardeşim hiç uyumamıştı. Elimi onun çelimsiz parmaklarının arasından sıyırıp doğruldum. Hala ona karşı kin doluydum. Yüzüme baktı ve gülümsedi.
“Abla, yarın pazartesi. Git ve kursa yazıl. Parmakların sapasağlam.”
“Bunu nasıl söyleyebilirsin! Neredeyse yaralarımdan kurt düşecek görmüyor musun?”
Hala gülümsüyordu. Bunu beni kızdırmak için özellikle yaptığını düşündüm.
“Bence hata ediyorsun. Kendini acındırmaktan vazgeçmezsen önündeki büyük fırsatı kaçıracaksın.”
“Ne demek bu şimdi?”
“Birkaç gün sürecek geçici bir ilgi için hayallerinden olma demek.”
“Çok biliyordun da neden okulu bıraktın?”
Bu ona söylenebilecek en acıtıcı söz olmalıydı. Bile isteye onu acıtmayı murat ettim. Fakat o sadece sustu ve yutkundu. Hepsi bu. Birkaç saniye gözlerini kapadı, sonra yine aynı sevecenlikle gözlerime baktı.
“Ben hata ettim. Hatamı gördüm. Hata yaptığını anlayan insan henüz hata yapmamış bir insandan daha fazla şey biliyor demektir. O yüzden sana yalvarıyorum.”
Eteğinin cebinden çıkarttığı buruşuk paraları bana uzatırken annemin, anın dramatikliğini paramparça eden sesini duyduk. Yine söylenecek bir şey bulmuştu. Hemen ardından babamın sitem dolu sözlerini işittik.
“Kocan olacağıma, sığırın olsaymışım! Ben işe aç gidiyorum, mübarekler sabahın köründe tıka basa doyuruluyor.”
“Onlar, hiç değilse…”
“Söyle, çekinme. Bir işe yarıyorlar, de.”
İlerisini dinlemeye hacet yoktu. Hep bildiğimiz şeylerdi nasıl olsa. Babam annemin hazırladığı sofraya oturmaz, söylene söylene evden çıkardı. Annem sofra başında kalakalır ve gözyaşlarına boğulurdu. Babam, annemin tahammül edemeyeceği şeylerden birinin kurduğu sofraya oturulmaması olduğunu çok iyi biliyor, yeri gelince bu zaafı en acımasız bir şekilde değerlendiriyordu.
Yeşme yeniden yaralı elimi avuçlarına aldı.
“Abla, bu paraları al. Sattığım masa örtüsünün parası. Sen buradan kurtulabilirsin. Zorla kendini. Bak okulu kazandın, babamı kayıt için ikna ettin. Bunlar seçmelere girmenden daha imkansız görünmüyor muydu? Babam seni kayıt ettirebilmek için yeni aldığı telsizi sattı, biliyor muydun? O telsizi ne çok istediğini, bunun için bir yıl para biriktirdiğini en iyi sen biliyorsun. Hiç değilse bunun hatırına…”
Babamın kayıt parasını nereden bulduğunu böylece öğrenmiş oldum. Yeşme kendince iyi bir şey yapmaya çalışıyordu. Fakat bilmeden körüklediği isyanımdan habersiz sözlerine devam etti.
“Hem biliyor musun dün sabah anneme ne dedi. “Bir gün Sahra’nın arkasında bağlama çalacağım. Koca bir salonda. Belki de televizyonda.” Annem ona biraz kızdı. “Hep sen sokuyorsun kızın aklına bunları. Konserin birinden torunla dönerse o zaman seni görmek isterim. Belki arkasından uzun hava bile okursun” dedi. Ama annemi bilirsin. O bizim orospu olmamızdan korktuğu kadar Allah’tan korkmaz.”
Sanırım güleceğimi umuyordu. Oysa ben içimde yıkılmakta olan dağlara, kıyı köşede birikmiş çer çöpten direkler dikmekle meşguldüm. Babam benim için telsizini satmıştı. Üstelik bana dair hayalleri olduğunu bir başkasından duyuyordum. Bunları kaldırabilmek gerçekten kolay değildi. Hele benim arkamda bağlama çalma hayalinin hiçbir zaman gerçek olamayacağını düşününce ağlayacak gibi oldum. Keman resitalinde bağlamanın ne işi olabilirdi? Bir an kendimi kalabalık bir salonda babamı seyirciye taktim ederken hayal etmeye çalıştım. Orkestra çukurunun içinde kendi çukuruna dolanan bir amatör bağlamacı…
İsviçre’de yaşayan halam önceki yıl köye bir arkadaşıyla birlikte gelmişti. Kadının ataları eskiden bizim köylüymüş. Fakat kendisi ilk defa köye geliyordu. Altın halhallar ve ayak parmaklarına dahi süslü yüzükler takıp köyü dolaştılar. Anavatanlarına o kadar yabancılaşmışlardı ki, hayatının yirmi beş yılını köyde geçirmiş olan halama bile rehberlik etmek zorunda kalmıştık. İkindiye doğru yorulup bir tarla kenarındaki çimenliğe oturdular. Tarlada dört beş adam çapa yapıyordu. Halam adamları göstererek eğreti bir gururla “Bizim buraların adamları hem çok çalışkan hem de efendidir” dedi. Kadın adamları biraz seyrettikten sonra halama doğru eğilip “Bu tipte adamları bilirim Neri. Gündüz böyle efendi geçinir, gece çamaşır iplerinden kadın donları çalarlar” dedi ve kelimenin tam manasıyla –biraz klişe olacak ama- çirkin bir kahkaha attı. Altmış yılın Neriman’ı, sonradan Neri adını alan halam da ondan geri durmadı. O ikisi gülerlerken ilk defa köyümü sevdiğimi ve ne yazık ki kibir konusunda kime çektiğimi anladım.
Kadın gülmeye ara verip çok mühim bir şey anlatacakmış gibi gözlerini kocaman gererek,
“Geçen yıl Selçuk’u ziyaret için Berlin’e gitmiştik. Bir sabah Berliner Zeitung gazetesini açınca ne göreyim! Aynı böyle şalvarlı, cepkenli bir pala bıyığın suratının orta yerinde kalın siyah bir bant. Sabah yürüyüşüne çıkan kadınlar adamı şikayet etmiş” dedi.
“ Ne yapmış densiz, kadınlara mı sarkmış?”
“Öyle olsa iyiydi. Çöp kutusuna tecavüz etmiş sapık.”
“Yalan!”
“Vallahi yalan değil. Gazete yazdı. Adaptasyon sorunu yaşayan Türkler, diye alt başlık atmasınlar mı bir de? Rezil ettiler bizi. Bakma bu efendi duruşlarına, hepsi erkek işte. İşin komik tarafı ne biliyor musun? Çöp kutusu tutanaklara “mağdure” diye geçmiş.”
Yeniden hortlayarak zihnimde çınlayan kahkahaları, babamı konser salonuna taktim ettiğim hayalin içine bomba gibi düştü. Bir an o asil duruşlu insanların, orkestra çukurunda şalvarı ve cepkeniyle dikilen babama “don hırsızı, çöp kutusu tecavüzcüsü” diye tezahüratta bulunduklarını işitir gibi oldum. Yüzümde nasıl bir ifade belirdiyse, Yeşme; babam, bağlaması ve konser hakkındaki düşüncelerimi anladı. Elimi hızla fırlatıp ayağa kalktı.
“Beğenemedin galiba. Bunun olabileceğine dahi ihtimal veremiyorsun. Ama unutma ki; kuyudan çıkan çıplak Yusuf köle iken Mısıra sultan oldu. Aslında bu sözü senin için söyleyecektim. Kendine güvenmen için. Fakat görüyorum ki; babam bu teselliye daha layık ve daha muhtaç!”
Yeşme bir daha tek kelime etmeden odadan çıktı. Şaşırmıştım. Kız kardeşimin böyle cümleler kurabilmesine hayret etmiş, belki de ilk defa ona imrenmiştim. Haklı olduğunu biliyordum, yine de ona olan öfkem bir kat daha arttı. Sözde bana iyilik yapmak istiyordu ama omuzlarıma yıktığı yükün farkında bile değildi. Babamın hayalleri, ailenin benden beklentileri. Bütün bunlar korkutucu görünüyordu. Onların sandıkları kişi olamamaktan korkuyordum. Belki de kursa gitsem bile enstrüman seçmelerinde başarısız olacak, babamın umutlarını yerle bir edecektim. Onun umutlarından daha önemlisi gözündeki yerim değişebilirdi. Elime baktım. Belki de bu yara benim için bir nimetti. Kesik elle hiçbir şey çalamaz, çalsam da başarılı olamazdım. Suçlu ellerim, der işin içinden çıkardım. O yüzden ne kadar geç iyileşirsem o kadar iyi diye düşündüm. Hatta iyileşmemek için elimden geleni yapmalıydım. Evet, keman çalmayı çok istiyordum, ama hayal kırıklığına da tahammül edemezdim. Divanın altındaki sepeti çektim. İçinden ilaçlarımı çıkarttım. Sonra sargıları çözüp, parmaklarıma baktım. Kötü görünüyorlardı fakat eskisine nazaran daha iyi durumdaydılar. Belki gerçekten de birkaç gün daha dişimi sıkar, doktorun verdiği ilaçları kullanır ve tarif ettiği egzersizleri yaparsam kursa gidebilir, keman çalabilirdim. Ama hiçbir şey bana başarı garantisini veremezdi.
Enstrüman çalamamak dünyanın sonu da sayılmazdı. Hem sesim de güzeldi. Karanlık bir köşesinde saklanıp keman çalmayı hayal ettiğim orkestra çukurundan çıkıp, şık giysiler içinde en önde, herkese daha yakın bir yerde şarkılarımı söylemek, o delirtici müziğin yerini pekala tutabilirdi. Kendimce bunun gibi bir sürü teselli buldum, sonra hiç birini beğenmedim. Korkuyordum, içimde kara bir nefes, ciğerlerimin her köşesine doluyor, değdiği yeri yakıp burun deliklerimden dışarı çıkar çıkmaz, yeniden ağzımdan bedenime giriyordu sanki. Sınav sonrası içten içe kazanacağıma inandığım halde, sonuç kağıdı gelene kadar kimseye kesin bir şeyler söyleyemedim. Hatta soruların çoğunu yapamadığım, sınavın ortasında başımın döndüğü ve erken çıkmak zorunda kaldığım yalanını uydurmuştum. Olası bir hüsrana önceden herkesi hazırlamak, omuzlarımdaki yükü biraz olsun azaltmıştı. Yeşme’nin okulu bırakması, Mehmet’in iniş çıkışlarla dolu sorunlu okul hayatı babamın bütün hayallerini bana yönlendirmesine neden oluyordu. O çok zeki olmasına rağmen okuyamamış, içinde hep bir yarayla yaşamak zorunda kalmıştı. Bu yüzden sınava gireceğim gün benden telaşlıydı. Evden çıkmadan beni karşısına alıp,
“Sahra, senin adını anneannen koydu biliyor musun? O bilge bir kadındı. Sahra’nın çok geniş ve bütün güzellikleri bağrında saklayan, gah kurutan sıcaklığın, gah yeşerten vahaların, hem de öldüren serapların anası olduğunu biliyordu. Senin de Sahra gibi olman için sana bu adı verdi. Biz evvela bu ismin manasını bilemediğimiz için sana Zehra dedik. Anneannen bir gün bize Sahra’yı anlatana kadar…Sana güveniyorum kızım. Sen okuyacaksın, ben bitiremediğim bütün okullardan mezun olacağım. Baban için okuyacaksın, anlıyor musun beni. O yüzden sorulara iyi bak. Hemen çıkma, otur. Belki biri bir şey fısıldar, ne bileyim; işine yarar bir şeyler duyarsın. Sahra, seni seviyorum babacığım” dedi.
Böylelikle ince omuzlarıma bir altın külçe daha koydu. Ben birkaç santim daha yere aşağı büyüdüm. Bir yandan kendimle gurur duyuyordum, bir yandan başarısız olmaktan ve kendimle beraber bir çok kişiyi daha yerle yeksan etmekten korkuyordum.
Bir akşam annemle tartışıyorlardı. Yeşme ve Mehmet çoktan uyumuştu. Annem ağlayacak gibi konuşuyordu.
“Numan, ikicilik yapıyorsun. Sahra’yı kayırıyorsun. Çocukların hepsini en küçük hatalarında dövmekten geri durmazken, Sahra’ya ters bakmaya bile kıyamıyorsun. Tamam, sinirlisin. Paran olmayınca ne yaptığını bilemeyecek kadar öfkeleniyorsun. Sonra bütün hırsını Yeşme ve Mehmet’ten çıkartmak için bahaneler üretiyorsun. Başkaları oğlum olsun diye çırpınırken, sen oğlunun yüzüne karşı “Keşke sen olacağına dört kızım daha olaydı” demen neyle açıklanır? Bu vicdansızlık. Oğlan senin gözüne girebilmek için nasıl uğraşıyor görmüyor musun? Senin gibi giyiniyor, senin gibi yürüyor, senin sevdiğin şeyleri seviyor. Ya Yeşme…Onu daha şuncacıkken annene verdin. Yavrumun başına neler geldi. Ölümlerden döndü. Ama Sahra hep paşa gibi büyüdü. İtiraf etmeliyim ki, bunda benim de suçum yok değil. Ama artık büyüdüler. Her şeyi anlayacak yaştalar. Yapma böyle. Yeşme bir yumak parası istedi “Ben o parayı elin günün kapısında kazanıyorum” diye kükredin. Tamam hata etti. Okulu bırakmamalıydı. Ama sana bir yükü yok. Onlardan kestiğin parayı Sahra’nın okula gidiş gelişine harcayacaksın. Ben sana demiyorum ki kızını sevme. Ama adil sev Numan.”
Kısa bir sessizlik oldu. Sonra bir su sesi. Babam sürahiden su alıyor olmalıydı. O üzüntülü anlarında çok susar, telaşlı anlarında ise sık sık tuvalete giderdi.
“ Yeşme, hata üstüne hata yaptı. Affettim, babalık ettim. Başıma atılan, kimsenin tahammül edemeyeceği o utanç taşlarını ben şu içimde nasıl öğütüp kum tanesine döndürdüm ve o kumları ne sancılarla gözlerimden döktüm sen biliyorsun. Mehmet’e gelince. Elimde değil, ona istediğim gibi yakın olamıyorum. O haylaz bir çocuk. Beni utandırıyor. Vukuatsız bir günü yok. Her hafta okul müdürünün karşısında şapkamı tiftiklemekten usandım artık. Sahra öyle değil, okumak istiyor, okuyor da. O yüzden çalıştığımdan, size bir ekmek parası ayırıp, geri kalan bütün kazancımı onun peşine harcayacağım. Emin ol, diğerleri de okusa aynı şeyi onlar için yapmaktan çekinmezdim.”
Bu sözleri duyduğumda ağlamıştım. Elbette ki, her zamanki gibi içimdeki o kara nefesin eşliğinde.
İnsan ne kadar ilerisi için temennilerde bulunursa bulunsun, ne kadar umut ederse etsin yapıp yapamayacaklarını biliyordur belki de. Ya rüyalarda, ya da bir şekilde bilinçaltına sızan düşüncelerde saklı olmalı bu sır. Belki de bunu hissettiği için dualara sımsıkı sarılıyor insan. Ben babamı yarı yolda bırakacağımı hissediyordum. Onun gördüğü gibi bir insan olmadığımı benden iyi kim bilebilirdi?
Ellerim titriyordu. Kuruyup gerginleşen yara kabukları elimi hareket ettirdikçe acıyordu. Ancak ilaç bu gerginliği giderip, acıma son verebilirdi. İlacı poşetten çıkarttım. Fakat az evvel düşündüklerim aklıma gelince, onu elime sürmekten vazgeçtim. Bu el, iyileşmemeliydi. Çünkü o artık sabıkalıydı. Sevgili elim, çok yakında benim bütün mesuliyetlerimi sahiplenecek, sırtımdaki yüklerden bir kısmını alacaktı.
Daha önce hissetmediğim bir duygu beni yavaş yavaş ele geçirdi. Duyduğuma kesinlikle emin olduğum bir ses, kulağımın dibinden hem de, “Yap şunu artık” diye fısıldıyordu. Tam bir çılgınlık haliyle, yüreğimin sıklaşan çarpıntılarıyla, sağlam elimin parmaklarını, henüz yeni yeni yapışmakta olan kesiklerin üzerinde gezdirdim. Kulağımdaki ses şimdi tam içimdeydi. “Yapabilirsin, yap şunu. Yapmalısın!” Şiddetli bir korku ve keskin bir cesaret arasında gidip geliyordum. Kaç defa elimi geri çekip, tekrar kesiklerin üzerine koydum bilmiyorum. Nihayet canhıraş bir çığlıkla kesiklerden birini ayırmayı başardım. Öyle bir acı hissettim ki, kesinlikle elim kesildiğinde bile bu kadar şiddetli acımamıştı. Kan parmaklarımın arasından sızmadan önce, yaranın içindeki kırmızı ete birkaç saniye baktım. Bu et miydi insanı ayakta tutan, acılarımıza ev sahipliği eden, kabaran ve eksilen ve bu sayede insan ömrünü gelgitlere boğan? Bu eti ince ince doğrayıp, kemiklerin üzerinde onları bir arada tutmaya yarayacak kadar saydam bir zar bırakmak nasıl bir şey olurdu acaba?
Bu çılgın düşünceyi kaç kere tatbik etmeye kalktım, hatırlamıyorum bile. Onca denemeye rağmen, hala düşünüyorum bunu. Ve biliyorum ki; üzerinde bunca yıl düşünülen bir mevzunun imkansız olmayan ama insanın işine gelmeyen bir yanıtı vardır. Yeryüzünde cevapsız tek bir soru olmadığını anlayacak yaştayım artık. Cevapları bildiğim için belki de bunca yıldır hala kendime bu soruları soruyorum. Her zamanki gibi gerçeklerden kaçıyorum.
İlk parmaktan sonra, acının beni en azından öldürmediğini gördüğümde, ikinci, üçüncü ve son olarak dördüncü yarayı da ayırmayı başardım. Üstelik hiç acı hissetmeden. Korkunç bir soğukkanlılıkla parmaklarımın arasına aldığım yarayı yavaş yavaş ayırırken, içimde bir delinin kahkaha attığını duyar gibiydim. Acı çekmek bu kadar zevkli olabilir miydi? Kendi bedenime zarar verdiğimi bildiğim halde, nasıl bu kadar metanetli olabilmiştim. Açıklaması yok bunun. Hiçbir zaman da olmadı. Ne zaman bedenimi kanatsam, o zevki duydum. Ama kelimelerle anlatılamayacak kadar olağandışı, gizemli ve delice olan bu zevkin kaynağını bulamadım. Kayla bunu başkalarından alamadığım hırslarım yüzünden yaptığımı söyledi bir keresinde. “Başkalarını acıtacak kadar cesur olabilseydin, asıl zevkin kendi kanını değil, bir başka canlının kanını akıtabilmekte olduğunu bilirdin” derken, gözlerinde vahşi bir bakış vardı. “İşte böyle” diyerek kolumdaki taze kesiği tırnaklarıyla ayırdığı an, demek istediği şeyi yüzünde gördüm. Bu korkunç bir yüz ifadesiydi. Kısılan gözleri, ısırdığı dudakları ve kanı görünce titreyen vücudu ne olursa olsun asla olmak istemediğim kişiyi gösterdi bana. Şükürler olsun ki, kötülüğümün sınırları yalnızca kendi içimdeydi.
Ellerimden sızan kan çarşafa bulaşmıştı. Kanı çarşafla kurulayıp ilacı sürmeden yaraları sardım. Dışarıdan sesler geliyordu. Büyükannemin ve dedemin sesi. Yatağıma bitişik pencerenin eksik camından başımı uzattım. Annem, dedem ve büyükannem avludaki oturacakta çay içiyordu. Yeşme elinde tepsiyle birlikte hemen yanlarındaydı. Annemin, talihsiz fakat uslu kızı… Yeşme, ah çirkin kız kardeşim…
A.ENGİNDENİZ
YORUMLAR
Lisenin son günlerinde beynimi yediğimden beri uzun gazete sütunlarını bile okumaya tahammül edemiyordum yıllardır.
Bu yazı benim için tahammül edemeyeceğim uzunluktaydı aslında.
Fakat kendimi öyle kaptırmışım ki ; ne zaman bitti anlayamadım.
Sanırım daha da uzun olsa zevkle okumaya devam edebilirdim.
Tebrikler.
geç kalmışlığım affola
güne gelmeyi defalarca haketmiş bir yazıydı
kutlarım Aynur Hanım
sevgilerimle
Aynur Engindeniz
Teşekkür ediyorum. Sevgiler.
Sizin yazılarınıda ruh yok sadece imla doğruları var.. Kusura bakmayın hep böyle düşündüm bu güne dek şimdi fikrimi açıklıyorum.Bunları özeldenmde yazabilirdim lakin sizinde tarzınız bu başarılı insanların nooktasına virgülüne takmak açıkça yazmak.. Sanki konuşuyorsunuz betimleme sıfır, eskiden virgülde koymazdınız kusura bakmayın ben beğenmiyorum....
Aynur Engindeniz
Başarılı yazarlara acımasız eleştiriler yaptığım sözlerini sarfederseniz ben de sizin bu eleştirinizde art niyetli olduğunuzu düşünürüm. Sen öyle yapıyorsan ben de böyle yaparım misali...
Bir de bu sitedeki başarılı yazarların hepsi benim doğru söyleyeceğimi bildikleri için beni anlarlar.Gerekliyse noktaya virgüle takılırım. Gerekli değilse görmem bile. Başka türlü olamam kusura bakmayın. Ayrıca özelden uyarılmayı da sevmem zaten. Yazı burada ise eleştiri de burada olmalı. Bu yüzden art niyet hissetsem de açık sözlü oluşunıza sevindim. Hatırladığım kadarıyla sizi de bir kere okumuş ve eleştirmiştim. Ve siz orada da agresif davranmıştınız. Bütün bunlara ne gerek var ki? Sonuçta kimse profesyonel değil burada, hepimiz aynıyız. Neden hatamız söylendiğinde, ya da biri yazımız hakkında fikir beyan ettiğinde agresifleşip, kin doluyoruz inanın ben anlayamıyorum.
Zaman, iyiyle kötüyü daima ayrıştırır. İyi olan ve hak eden çalışmalar edebiyatımıza damga vursun dilerim. Bu sizin bir kitabınız da olsa, temennim bu.
Art niyetsiz eleştirilere...
Ya da beğenmiyorsanız bir daha okumazsınız, neden her seferinde okuyorsunuz ki? Yok okumuyorsanız yazılarımın hepsinin ruhsuz olduğu yargısına nasıl vardınız. Bunu gerçekten öğrenmek isterdim. Mesela yazıda sizin ruhtan anladığınız nedir? Nasıl olmalı? Biraz açsanız belki biraz daha dikaktli olurdum, ne dersiniz?
Size saygılar sayın yazar.
Pskolojik tahlillere takıldığımı, çok başarılı bulduğumu itiraf ediyorum.
Etmeyebilirdim yani :)
Bu Sahra, neden çirkin dedi ki şimdi Yeşme'ye.
Aklımı dağıttı o son cümle.
Oysa mükemmel bir tiplemeydi küçük kızkardeş.
Ruhu yüzüne yansımalıydı...
Haksızlık ama bu.
Hayal kurmak için, işçileri gözetleyen o adamın göremeyeceği bir alana kaçıp,
hayal kurmayı tercih ettiği yerden itibaren, muhalifim ben anlatıcıya...
Yazarın başkarekterine çok da tölaransı yoktu bence. Sinir oldum kıza yaf.
O kızı sevmem çok zor ama .... aması var.
Büyüdüğü zaman, yani kendini öldüremez de büyürse,
ya tam bir psikopat, ya harikulade bir insan olacak. Ortası zor gibi...
Küçük kardeş ne güzel günlük tutuyordu sahi.O iyi bir yazar olursa şaşırmamak lâzım.
:) Anlatım çok canlıydı ve sahiden olayın içindeymişim gibi gerildim biraz.
Tebriklerim içten.
Saygımla usta.
Aynur Engindeniz
Teşekkür ediyorum bu güzel yorum için. Gerçekten kaliteli bir öykücüden bunları duymanın ne büyük mutluluk olduğunu gönül rahatlığıyla itiraf ediyorum:)
Daha nice edebiyata...
Sevgilerimle.
Sahra; kendi içinde büyümeye korkan kız çocuğu...
Onun içinde kendine çekinmeden zarar veriyor
Düşündümde, neyse sadece düşündüm işte
Bizlerde çoğu şeyi başaramamaktan korkup yine kendimize zarar veriyor muyuzdu içimde ki düşünce...
Güzeldi her vakit olduğu gibi.
Seni okurken bin hikaye okumuş gibi oluyorum
Yaşattığın da bir gerçek- daim olsun yolun hep açık olsun canım-
Bu arada sanırım daha evvel yayınladığın bir hikayede buna benzer bir olay geçiyordu
Yani bir kız kardeşin tam hatırlayamamakla beraber parmağı kesiliyor ya da ona benzer bir şey ve diğer kardeşi- ablası kıskançlıktan onu toprağa gömüyordu...
Sevgimle cancazım-
Aynur Engindeniz
Beğenmene sevindim canım. Hani yazmaya başlıyorduk. Sana Ramazan sonuna kadar süre:) Bak ben iki günde bir öykü eklemeye başladım, sizden hala tık yok. Yoksa Nasrettin Hoca ve filler gibi mi oldum:)
Sevgilerim çokça Sultanım.
Ülviye Yaldızlıı
Ve sen yaz hiç durma- okumak iyi geliyor seni bana- sanki ben yazıyormuşum gibi- onur duyuyorum gülümle :)
Sahra yaralarını kanatırken benim canım yandı sanki.Tebrikler Aynur'cuğum, heyecanı okuyucuya hissettirebilmek kolay değil.Kitabın çıkınca bir solukta okuyacağıma eminim.
Selam sevgi ve dualarımla canım.
Aynur Engindeniz
Sevgilerimle.
Yazı eklerken aklımda hep sizin sayfanız oluyor, ilginç. Sanki kendi eklediğimi görsel olarak sizin sayfanızın hâline çevirmeye çalışıyorum. Düzen itibarı ile, içerikte herkes kendini tanıyor elbette.. Bunun için bu sayfaya gelmeden önce bir heyecan kaplıyor içimi.
Ve sarı deyip dudak büküyorum sonra.
"sarı"
Bâzı kelimeler acıtır, öyledir muhakkak.. Ve farklı bir yanına daha değineceğim haddim olmayarak.. Rûh'un berraklığı dumanı farklı gösterirmiş. Kendine ve konuşurken ötekine vesaire..
Öykülerinizde yâhut yazın çalışmalarınızda, hımm nasıl denir..
Bu "nasıl denir" ifadesini bolca kullanmaya başladım sanki, lâl değilim lâkin.. Sanki farklı dikkat istiyor bu "nasıl denir" ile başlayan cümleler, her neyse sözümü unutacağım şimdi..
Farklı dikkat değil, evet evet dikkat için değil "ürktüğüm" için... Şiir yazmaya çalışırken korkarak yazarım, çünkü dizelerden haberim olmaz, birden konuşmaya başladığım için acıyı tazeleyecek ifadeler dile gelince ürküyorum. Ve muhtemelen o çalışma erte yâni vâde yiyor..
Velâkin bâzı kalemler de çok iyi başarabiliyorlar. Bilek kesilirken rûh'un hissettiğini bedenin ağrısından önceye alıp salise saliye göz hareketlerini betimleyebiliyorlar..
Sizi okurken en çok dikkatimi çeken bu oluyor, beni öyküye teşvik ettiğinizde aklıma ilk gelen cümle "o kadar kolay değil ki ama.." ve sonra düşünüyorum "yapabilirsin" diyorsa evet çok da korkmak gerekmiyor..
Küçük kız elini kızgın sobaya sürünce eli acır peki bir daha yaklaşır mı...
"Ben de birgün türkü okuyacağım, koca sahnede hem de.."
(Bu da benim hayâlim-önce şanı nefeslemek gerek elbet-..)
Anlatımınızdaki duruluk ve akıcılık okuru evvela bağlayıcı unsurdur kanaatimce. Ben okur gibi görüyorum kendimi o hâlde ihtimâl yüksek.. Üslûbunuz da kezâ önemli unsurlar arasında. Bunun ilerleyen zamanlarda çok farklı olacağına da inancım çok, çok daha farklı olacak... Bir şey var hani, ahşap bir çalışma yapıldığını düşünelim. Renkler ve desenler fevkalâde.. Kusursuz.
Bir de vernikledikten sonra bakmalı...
Zamanın içimize akması dediğim hâdise, görmek nasip olur mu dersiniz..
Ayrıca görsel anlamda okura verdiğiniz değer için de teşekkür ediyorum, önemli bir ayrıntı.
Dâim olsun azminiz.
Sevgiyle.
Aynur Engindeniz
Sayfa rengim hep sarı yazılarda. Kitap sayfası görünümü vermek için. Gerçekten de okuyan yazıya bakınca bir özen görmeli. Hakkı bu onun. Ne diye gözlerini apırtsın insanlar. İç içe geçmiş satırlar altın değerinde de olsa yorabiliyor bazen.
Hala öykünüzü bekliyorum. Arada sayfanıza girip kaçırmışmıyım diye kontrol ediyorum fakat hala yok:) Oysa biliyorum, sizin içinizde çok güzel öyküler var. Eminim hatta.
Zamanla metinlerim/iz daha güzel olacak, buna ben de inanıyorum. Bazen iki sene önce yazdıkalrıma bakınca bunları nasıl yayınlamışım diyorum:) Elbette ben oldum demem imkansız. Allah ne verdiyse artık:)
Bunları paylaşmamın sebebi benim göremediğim hatalarımın bana gösterilmesi. Neredeyim, boşuna mı yazıyorum...Bunları okurlar olmadan bilemem. O yüzden eleştiriler de beğenilerde can değerinde. Özellikle hataların belirtildiği eleştiriler.
Sizi ve renkli yorumlarınızı seviyorum. İyi ki varsınız.
Sevgiler.
**Havin_**
O öykü yazılacak, söz olsun kendime o öykü yazılacak..
Yazılacak derken bile kalb atışlarımda hareketlilik artıyor sanki.. hayırlısı hadi, olacak ben de inanıyorum kendime..
Kelam adına hak olanı söyleme gayreti içinde -ama ille edeple elbette- olan herkes iyi ki var..
Siz de ..
Sevgimle.
Aynur Engindeniz
Sevgiler.
Okurken eminim herkes ya şimdi ya da geçmişe dair bir kendindelik bulacaktır bu öyküde.
Sağlıklı olmasa da bazen herkes kendi canını acıtmak istiyor galiba ya da bilmiyorum herkes değil bazıları. Ama o nokta çok felaket bir nokta, bunu biliyorum.
Başlayınca öyküye bir bitirmeden asla bırakamıyorsunuz.
Su gibi kendinden akıp gidiyor zaten.
İçime garip bir hüzün kondu ama ya :(
Çok tebrik ederim canım yazarım.
Daimi sevgilerimle...
Aynur Engindeniz
İnsanın kendine zarar vermesi...Bu konuda bir konferans verebilirim malesef. Gördüklerim, yaşadıklarım hissettiklerim vesaire...Ama elbette akıl ekseninden ayrılmamak en büyük dileğimiz canım.
Ben de çok teşekkür ederim güzel yazarım.
Sen iyi ki aramızda ve bizimlesin.
Sevgilerimle.
Ayrıca, lütfen muştunun gerisini getir. Bekliyor olacağım:))
Ben hepsini okudum :) Hem hiçte öyle uzun filan gelmedi. Çölde yanana vaha bulduğunda ne çok su içmişsin denir mi :)
Sahra' dan tırstım ben. Biraz mazoşist bir yanı mı var ne :)
Romanın hakkında bir şey söylemeyeceğim Günışığım. Zaten hafta sonu hepsini bizatihi sana söyledim. O gün telefonda ne demişsem hepsinin arkasındayım ve hep bu düşüncemi savunacağım biliyorsun.
Ve yine biliyorsun ki; seni, şahsını sevmemin yazdıklarını sevmemle zerre ilgisi yok. Ki, ben seni tanımadan kaleminin meftunu olmuş bir okurundum. Ne mutlu bana ve bin şükür olsun Allah' a ki beni o kalemin sahibine dost eyledi.
Sana sevgim pek çok ve kalbendir yüreği güzelim. Rabbim iki cihanda aziz eylesin seni.
Halisane dualarımla...
Aynur Engindeniz
Sözlerin gerçekten her defasında içime umut. Varlığını çok yakınlarda hisetmek güzel. Hem okur olarak hem dost olarak. Fakat artık sen de yazmalısın, ara uzadı.
Sevgilerimle canım.
Gerçekten çok değerli bir kalemsiniz. Ve çoğu zaman sizi okudukça aynı düşüncede birleşiyorum: İyi ki tanımışım bu kalemi. Sizi takip edebilmek insana 5 yıldızlı bir otelin kral dairesinde kalıyormuş hissi veriyorsa da aslında bu kadar pahalı bir zevkten ziyade, kendini okumaya sorumlu hissetmenin(okumazsam çok şey kaçırmış olurum düşüncesiyle) doğal bir sonucu:)
Tebrik ediyorum, günün parlak yüzüsünüz.
Aynur Engindeniz
Beğenmenize sevindim. Yani sevinmekten öte itici güç bu sözler, yaz diye...Teşekkür ederim çok çok.
Saygılar.
Aynur,
Burada olan ve gerçekten iyi yazanlardan kuşkusuz birside sensin. Seni Kutluyorum.
İnsanın , bencilliğini ve o en alt beni ne güzel işilemişsin ya tebrik ediyorum.
"""Kayla bunu başkalarından alamadığım hırslarım yüzünden yaptığımı söyledi bir keresinde. “Başkalarını acıtacak kadar cesur olabilseydin, asıl zevkin kendi kanını değil, bir başka canlının kanını akıtabilmekte olduğunu bilirdin” derken, gözlerinde vahşi bir bakış vardı. “İşte böyle” diyerek kolumdaki taze kesiği tırnaklarıyla ayırdığı an, demek istediği şeyi yüzünde gördüm. Bu korkunç bir yüz ifadesiydi. Kısılan gözleri, ısırdığı dudakları ve kanı görünce titreyen vücudu ne olursa olsun asla olmak istemediğim kişiyi gösterdi bana. Şükürler olsun ki, kötülüğümün sınırları yalnızca kendi içimdeydi. """
BENİM NE DEMEK İSTEDİĞİMİ BU PARAĞRAF ÇOK GÜZEL İZAH ETMİŞSİN.....
KATİLLER BÖYLE OLUYOR.(EĞER İDLERİNİ BESLERLERSE)
SEVGİMLE DAİMA CANIM..
BİR GÜN SENİ HAKKETTİĞİN YERDE GÖREME DİLEĞİMLE.
Aynur Engindeniz
Sevgimlesin
inci*
Siz bu söylediklerime kızacaksınız biliyorum ama yine de söylemeliyim. Bu kitap çıksın, eğer bir edebiyat ödülü almazsa, bundan sonra edebiyat dünyasının bütün seçimleri benim için hükümsüz olur bilesiniz. Şu kadarcık parçası bile ödül kazanmayı hak ediyor. Bunu içtenlikle söylüyorum. İnşallah en azından okurlarınız hak ettiğiniz değeri size vereceklerdir.
Selamlar.
Aynur Engindeniz
Hayat size umduğunuzu versin daima...
Çok ama çok sevgimle.
hikayelerinde yaşamın acılı yönlerini öyle usta öyle içten anlatırki...sayfaya kitlenir kalırsınız...bölüm geçişleri. taklidi mümkün olmayan..bir tarzdadır....söylem eğer gerekli ise dobralığı ve delikanlı kalemi.... gerekeni söylemeden çekinmez...kısacası bir yazara yakışanı aynur kardeşim....yapar....yazar...yazın layık olduğu yerde usta....saygılar sevgiler
Aynur Engindeniz
Saygılar çok çok.
Uzundu ama sonuna kadar okudum.Sahra bencil ve tembel bir çocuk ve kestane misali kabuğunu beğenmiyor !!!
Hayalleri kocaman lakin çabasız.Yeşme ve Mehmet, özellikle Yeşme garibim benim !!
Sonuçta bencil Sahra başaracak..
Kutlarım.
Aynur Engindeniz
Çok teşekkür ederim, sevgiler canı gönülden.
Nazlıgelin
Rahmetli anacığım film izlerken sanki onlar Menekşe Gözlümü görüp duyacaklar gibi direktif verirdi onlara.
- Oyyyy oğğluum kaç kaç bak elinde ne var..daha bi çok şey derdi.
Bende Yeşme verme paranı o tembele, Sahra koparma yaranın kabuğunu vs.dedim ve daha çok şey..
Canı gönülden kutluyorum ve yüreğinizden öpüyorum, sevgimle.
Aynur Engindeniz
Çok teşekkür ederim onca işinin arasında taa nerelerden buradaki dostlarına kardeşlerine yettiğin için.
Saygılar daima...
önce şu anımı paylaşmak istiyorum izninizle değerli yazarım.
1992 yılında Almanya'nın ünlü bir yayınevi olan "Büchergilde Gutenberg" Alman yazarları ve Almanya'da yaşayan yabancı yazarların öykülerinden oluşmuş bir Antoloji çıkaracakmış. Türkiye'den Fakir Baykurt'un öyküsünü seçmişler. Bunu önceden haber alan rahmetli Fakir baykurt hocamız, henüz yolun başında olmama karşın, daha önce kendisine okuduğum ve beğenisini kazandığım bir öykümü benim haberim olmadan bu yayınevine göndermiş. Antoloji yayınlandığında Türk yazarları bölümünde Fakir baykurt ile adımın yan yana yazılmış olması ve aynı Antolojide öykümle yer almam benim için inanılmaz bir gurur ve mutluluk kaynağı olmuştu.
Bugün aynı mutluluğun katmerlisini yaşadım. Keşke bir öyküm olsaydı diyeceğim ama deneme yazımla da olsa sizinle yani çok değerli yazarım Aynur Engindeniz'le adımın yanyana gelmesi beni son derece mutlu etti. Gıptayla, saygıyla, (insani zaaf; kıskançlıkla) uzun soluklu öykülerini okuduğum Aynur Engindeniz ve Hüseyin Akdemir ismi güzel bir tesadüf sonucu yanyana durmakta. 24 saat süreyle de olsa harika bir şey bu. Yazımı güne taşıyan seçiciler kuruluna binlerce teşekkür...
El Yarası (belli ki uzunca bir öykü olacak, belki de bir romanın bölümü) öyküsüne gelince: Ölçü nedir ki öykünün güzelliğine, sağlamlığına dair? Bütün edebi kriterlerin yanında günümüzde buna bir de okurken zaman kaygısı eklendi:) okuyucu öykünün uzun olmasından asla ürkmeden sonuna kadar hipnotize edilmiş gibi sarılıyor öyküye ve su gibi akıp giden hikayesini büyük bir zevkle okuyor sonuna kadar, yorulmadan, sıkılmadan.
Bana ünlü Macar Müzik adamı, piyanist Franz Liszt'in hayat hikayesini anımsattı. Dünyanın önde gelen bu ünlü piyanist ve bestecisi henüz küçükken 11-12 yaşlarındayken piyanoda daha çok tuşlara uzanabilsin diye parmak aralarını kesmiş, ama sonradan iyleşip dünyanın sayılı piyanistleri arasında yerini almıştır.
Ne güzel tesadüf. 19. yüzyıl başlarında Macar Franz Liszt, 21. yüzyıl başlarında Sahra.
Bunları yanyana getiren aklın, kalemin, güçlü yazarın, yani Aynur Engindeniz'in yüreğine sağlık.
İyi ki varsınız,
iyi ki bize bu güzellikleri tattırıyorsunuz.
Türk Edebiyatına tat kattığınız için
kendi adıma binlerce teşekkür.
Saygı ve sevgiyle kalın çok çok değerli yazarım...
Aynur Engindeniz
Öykünüzün yurt dışında bir antolojide yayonlanması ne kadar güzel birşey. Geçmiş zaman olsa da buna çok sevindim. Demek ki bu işe daha kuvvetle sarılmalıymışsınız ki Fakir Baykurt sizi destekledi.Bir de demek ki ben boşuna bir yazara kaliteli yazıyorsunuz demiyormuşum:)
Sözüne ettiğiniz piyanisti ilk defa duyuyorum. İlginç bir öyküsü varmış. Etkileyici. Aklın yolu bir mi desem acaba?
Farkındayım uzun tutarak okura haksızlık ediyorum. Ama biliyorum ki, bir yerlerde kaybettiğim okurlar kadar, sona kadar birlikte yürüdüğüm okurlarım da var. On tane de olsa bunlar daha ne isterim.
Edebiyat, ne güzel bir dünya. Bunun için Rabbime ne kadar şükretsem az. Ve sizleri tanıdığım için.
Teşekkürler değerli yazar.
Gününüz hayırlı olsun inşallah.
Saygılar ve tekrar tebrikelr.
-okudum-
amatör yorumlarına kapatsanızda yorum kısmını...
-okudum-
saygılarımla...
Aynur Engindeniz
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Saygılar.
DİLEK YILDIZI
yoruma yasaklı uyarısı gördüm...bir de yasaklamış olmalara rağmen iki yorum gördüm sayfanızda...ben neden yorum yapamadım dedim...?
Oysa amatörde olsam yorum hakkım olmalı sevdiğim yazarın yazılarına.Bu bir okuyanın sevinci sadece...
oysa bu öyküye incir ağacının dibine gömülen kirpit kutusundaki ilacın öykümsü diye uzunca yazmak isteyecektim...
(her yazınızı dört gözle okumak için bekleyen biri olarak)
Herşeye inat yazınızı okuyacam..Keşke...umarım size yorum yazacak kalemlerin arasına girebilirim...
her zaman ve daima saygılarımla....
Aynur Engindeniz
Öyle düşünürseniz beni üzmüş olursunuz. Keyifli okumalar.
Saygılar.
DİLEK YILDIZI
Yorum kısmı hemen cevap yazılacak bir kısım olmadığını ve iki gün sonra bile yorum için cevap yazıldığını yeni yeni biliyorum.
Kaç defa msj kısmı açık olduğu halde oraya yazamadım yorumumu...
ayrıştırma yapmasanızda..keşke..size içimden geldiğince yorum yapabilsem eskisi gibi...üzülmenizi kesinlikle istemem..sadece içimdekileri genel olarak dökmek istedim...sadece okuduğum bir yazıya yorum hakkım olmadı..işte..
KEŞKE...size yorum yapabilecek kadar olabilseydim keşkee...diyorum sadece keşke....
Aynur Engindeniz
VIP üye logosunu bir kere olsun kullanmadım, bunu göseriş malzemesi yapmamak için. VIP isem bu defere küçük bir katkım olsun diyedir. Ayrıcalığım olsun diye değil. Çünkü ben ayrıcalıkları satın alma taraftarı hiç olmadım.
Yoruma açık olduğu halde yorum yazamıyorsanız teknik bir sorun var demektir. Bu bana da oluyor. Genellikle şiirlerime yorum yazanlara cevap yazmaya çalışırken mesela. Bir klik sesi bana engel oluyor:) Lütfen böyle şeyler söylerken biraz insaflı olalım. Ben kimseyi kimseden ayırmam diyorsam, gerçekten ayırmıyorumdur. Hele sizin gibi sıkı bir okura bunu neden reva göreyim. Ben bulutların üzerinde bir yerde yaşamıyorum, kitabı yüzbinler satan bir yazar da değilim. Kime niye tafram olsun. Herkes ne ise ben de oyum.
Bence gereksiz uzadı bu konu Dilek Yıldızı. İstediğiniz yazıma istediğiniz yorumu yapabilirsiniz. Daha ne diyeyim.
İyi geceler.
Aynur Engindeniz
Sizin kıymetli bir hayal gücünüz var. Bunu yeteneğinizle birleştirmek için çabalamalısınız o kadar. Hepimizin yaptığı gibi.
DİLEK YILDIZI
en derin saygılarımlasınız kesinlikle bilmenizi isterim..iyi sabahlara...
Aynur Hanım sizin mutlaka kitap çıkarmanız lazım. O kitabı elime alıp okumayı isterdim.
Aynur Engindeniz
Mutlu ettiniz. Teşekkür ederim.
Saygılar.
Aynur Engindeniz
sen kalk gecenin bir yarısı denize doğru bir pencere arala kızgın güneşte yan, tozla karışık ot kokusunu hisset , kesik var mı diye ellerini seyret .. ah Aynur hanım ..
bir an öykünün içine dalıp Sahranın ellerini tutasım geldi zira hayaller ve baba noktasında kesişiyoruz ayrı hikayelerin ayrı yaşamların kahramanları olsakta..
çok sevdim öyküyü uzun zamandır okuyamıyordum iyi geldi .
tebriğim çokça her zaman ki gibi , sevgimle..
Aynur Engindeniz
Beğeniniz her zamanki gibi gülümsetti, mutlu etti. Teşekkür ederim. Sevgiler.
f.liz
fikirler farklı beyan edilsede babanın korucu yapısı, evladın kendi kabuğundan ailenin ve çevrenın kabuğundan sıyrılıp daha geniş bir yelpazeye yönelme arzusu aynı öze damlıyor sanırım . mutlu edebilildiğim sanrısındayım ailemi zira teyit ettiriyorum bazen ,baba ben senden razıyım sen de bende razı mısın diye, gülümseyerek razıyım diyor hakeza anneme de :))
engin bir ilham temennisi ile , sevgiler.
Angie
Kutlarım ictenlikle.
Aynur Engindeniz
Belki gına geldi diyecekler ama bu da romandan:) İnsan neredeyim ne durumdayım görmek istiyor. Yazıp yazıp gitmektense arada durup durum değerlendirmesi yapmak amacıyla paylaşıyorum.
Sence arabesk mi? İşte bu konuda emin olamıyorum. Arabesk olmamalı.
İyi ki varsın sen bakışı evren şairim.
Sevgiler.
Aynur Engindeniz
Angie
Yoo yo asla arabesk degil. Kaldı ki ben sancıyı öykü için değil onu yazanın genç yaşına rağmen sorumluluklarına raGmen yazmayla hemhal oluşuydu. Yani senin yazma tutkun. Ki bu bir sancıdır.
Ve bir ara öykülerinle ilgili bir sorum olacak ve hatta önerim. Tabii ki bir okur gözüyle.
Emek karşılığını bulmuş, sevindim ve tekrar kutladım.
Selam ve sevgimle.
Aynur Engindeniz
Saygılar hocam.
Merhaba...
Her zaman ki gibi...Kokulu bir demet...
Yazılar uzun olduğunda biraz zaman sıkıntısı yaşanıyor...
Takdir sizin, fazla uzun tutmamanız yerinde olur diye düşünüyorum..Bu gerekçe sizin değil bizim(okuyucuların) mazereti aslında.
Tebriklerimi, teşekkürlerimi ve saygılarımı sunuyorum değerli kalem...
Aynur Engindeniz
Hocam, artık eleştirilerinizi göremez oldum. Elbette beğenileriniz için mutluyum ama, ben bunları gerçekten istemeye istemeye de olsa eleştirilsin diye paylaşıyorum. Ben şimdi tastamam mıyım yani? Böyle birşey mümkün mü? İltimas geçmeyeceğinizi biliyorum ama...Tamam olmadığımı da biliyorum...
Çok teşekkür ederim desteğiniz için. İyi ki varsınız sayfamda.
Saygılar.
Entellektüel-41
Fakat siteye gelenlerin çoğunun başka uğraşları da var sanırım...Çünki hepimiz zaman bulamamadan muzdaribiz...İnanın işim oldukça fazla...Resmi görevlerim var...Kocaeli'de ikamet etmekteyim.İstanbul'da görevliyim.Her gün gidip geliyorum..
Bir de ramazanın üzerimizde sorumluluğu var...Bu aya layık olabilmenin koşuşturması...
Umarım daha sonra bol zamanımız olacak...Yazdıklarınızı siteye atmadan bir başkasına(aşina olan birine) okutmanız yerinde olur...Umarım yapıyorsunuzdur...Biz soruşturma raporlarını okutmadan daireye vermeyiz...Göremediklerimizi ehil olanlar görüyor...
Son yazım Mehtap Altan adına oldu...Bilmiyorum haberiniz var mı?...Okumanızı isterdim doğrusu...Sizinle daha çok diyaloğa girmeyi umuyorum...Saygılarımla...
Aynur Engindeniz
Benim etrafımda okutabileceğim yetkin kimse yok. Zaten olsaydı da bunu yapamazdım.
Son yazınızla ilgili bildiri gelmedi. Aslında gelmesi lazımdı. Belki de ben kaçırdım. Ama mutlaka okuyacağım.
Saygılar ve kolaylıklar hocam.
Bu arada ben de Kocaelideyim.
Tüm bunların sonunda ne var.Bir hayal,değer mi peki ,değer ucunda sanat var çünkü ,bir kurtuluş mücadelesi belki de ,olur veya olmaz ,sonuçta hayallerimizin peşinde değil miyiz.
.
Sevgiler toprak
Aynur Engindeniz
Teşekkür ederim. Sevgiler çokça.
Sayın yazarım öyle güzel anlatmışsın ki o aile gözlerimin önünde canlandı, zaman zaman sıcacık bir sevgi (Yeşmenin sayesinde) zaman zaman hüzün (yokluk ve yoksulluk yüzünden) zaman zaman endişe duydum öykünü okurken (Sahranın kişiliği ürkütücü).
Sanırım devam edecek, meraktayım.
Emeği ve yüreği kutlarım.
Selam ve sevgimle.
Aynur Engindeniz
Beğenmenize sevindim. Sanırım yine çok uzun oldu. Okuyanlar göz haklarını helal etsin artık.
Kredi kartına dört taksit de yapıyyoruz:) İsteyen böler de okur. Okumayanların da canalrı sağolsun.
Teşekkür ediyorum.
Saygılar.