PAZARIN KEMANCISI
PAZARIN KEMANCISI
Çalgıların tarihi incelendiğinde insanlık tarihiyle birlikte olduğu çok açık ve belirgin bir şekilde görülecektir. Bir ses ve bir nefes ile dünyaya gelen insanoğlu ilk musikiyi kendi nefesi ve sesiyle başlamakta ve yaşamı boyunca ona kalıcı bir etkinlik sağlayarak destek veren çalgılarla da yakından tanışmaktadır.
Nefesli çalgılar, vurmalı çalgılar ve yaylı çalgılar insanlık kültür tarihinin temel taşları olmuşlar ve kültürlere renk, ahenk ve anlam katarak geçmişi bugüne taşımışlar ve gelece de taşıyacak en geçerli kaynaklar olarak toplumların yaşamında etkili olmaya devem edecekler.
İnsan ruhunun derinliklerindeki duygu ve düşüncelerin renklerini ve insanlığın sesi ve nefesini yeryüzüne yansıtarak yankılar yaratan çalgıların gönülleri tellere ve ellere bağlayanı KEMAN , her hafta bir ustanın sayesinde pazara çıkmaktadır. Bu pazara çıkış satılmak için değil, kulakları ve gönülleri dinlendirmek için olmaktadır. Milas- Güllük ve Bodrum pazarlarında elinde bir kemanla dolaşan ve derin nağmeleri parmakları, yayı ve sesiyle duygularda yankılar yaratan PAZARIN KEMANCISI , TOPALOĞLU LÂKABIYLA ANILAN 73 YAŞINDAKİ NABİ NERGİS ‘ tir.
Atalarından kemanı öğrendiğini ve daha sonra kendine özgü bir sitil oluşturduğunu ve bu sanatı halk pazarında icra etmekten çok mutlu olduğunu ifade eden sanatçı Nabi Nergis.
Halk kültürümüz zenginliklerinden biriside destanlarımız, ağıtlarımızdır. Yıllardır halk ozanları- âşıklar Ülkemizin il, ilçe ve kasabalarında kurulan pazarlarda yangın, savaş, kıtlık, ağaç kesimi, salgın hastalıklar, bağ bozumu, ürün ekme ve derleme şenlikleri ve tanınmış kişilerin ölümü gibi sosyal, toplumsal ve tarihi olan günün konuları hakkında yazdıkları destanları, ağıtlar ve güzellemeleri halkla paylaşmışlardır.
Acı- tatlı, iyilik- kötülük, sevgi-saygı, kültür- sanat ve bilgi- teknoloji paylaşıldıkça anlam kazanır azalır yada çoğalır. Paylaşılmayan şeyler garip-yalnız kalır.
Ege’nin zengin , verimli ve renkli tarihi ve doğal zenginlikleri yanında geleneksel halk sanatları ve yerel mutfak kültür ürünlerinin sergilendiği pazarlarda yerli alıcılardan çok yabancılar alış- veriş yapmaktalar. Yerel zenginlikler turizmi renklendirirken Kemancı TOPALOĞLU da pazarlara renk katarak nağmelerle ortamı güzelleştirmektedir. Musiki ile alış verişin etkili olduğuna inanan Pazar esnafı da kemancıya özel ilgi ve sevgi göstermekte, yerli ve yabacılar da kemancıya sempati duymaktalar.
Yıllar önce gittim yurt dışında Belgrad , Nürnberg ,Köln, Bremen , Amsterdam, Roterdam , Moskova , Turfan, Urumçi , Aşkabat, Bişkek, Bağdat, Babil ve İndiana sokaklarında ve parklarında akşam çalgıcıları ile birlikte halkın parklarda eğlendiklerine tanık olmuştum.
Antik tiyatrolar yatağı Anadolu’muzda da akşamları musiki şenliği, tiyatro ve opera gösterileri yapıldığı, orkestraların konserler verdiği görülmektedir. Bunların en görkemlisi 20 yılını tamamlayan Antalya ASPENDOST ULUSLARARASI OPERA VE BALE FESTİVALİ’ dir.
Pazarın kemancısına eşlik eden insanlar “ Ey ! kemancı başımın tacı … “ şarkısına eşlik ederek sanatçıyı yalnız bırakmamaktalar. Ünlü bilgin İBN-İ SİNA (980-1037 ),”İLİM VE SANAT TAKDİR EDİLMEDİĞİ YERDEN GÖÇ EDER" DEMİŞTİR.”
YAHYA AKSOY
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.