- 657 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
Klaske Kassenberg;Uygur Türklerinin köklerinin peşinde
Klaske Kassenberg,Türkiye sevdalısı Hollandalı bir bayan yazar.
Bana konu olan yazar Klaske Kassenberg’i işyerimin tarihi bir yapı olması nedeniyle tanıdım.Çünki Kayseri’ye gelen bütün yabancıların yolu Vezirhanından geçer.Kendisinin bir konuya odaklanmış ,yazmasına karar verdiği romanı için mutfağına malzeme arıyordu.
Aradığı konu;Hollanda’da bir söyleşiden etkilenme,esinlenme dolayısıyla,Uygur Türkleri hakkında bilgi edinmekti.
Ayak üstü kısa bir sohbetimizden sonra ben O na aradığı kişileri bulmam için zaman istedim.
Kısa bir araştırma sonrasında Kayseri ve Ankara’da birer,Uygur Türklerinin dernekleri olduğunu öğrendim.Adreslerini aldım.Bu bilgi bizi doğru adrese götürecekti.
Pazargünü öğleden sonra işyerime geldi.Bu defa elimizde hedefe ulaşacağımız kişi vardı.Bunları kendisine anlattım.
Üç saat kadar süren sohbetimizde Klaske hakkında ve yazacağı romanı hakkında bilgiler edindim.Edebiyat üzerine sohbetimiz oldu.İnternetin okur sayısının azalmasında etkisi olduğunu düşüncesinde mutabık kaldık.
Romanı yazmaya neden olan söyleşinin konusu;82 yaşında bir dede ve torununun,Uygur Türkleri,Türkiye ve Çin arasında ki ikilemler yumağıydı.Bu yüzden Uygur Türkleri hakkında Romanın kahramanının köklerini öğrenmek için Türkistan kültür derneği başkanıyla görüşmemiz gerekti.
Bütün Dünya değişmişti.Türkiye ile Çin’in ortak projeleri vardı.Ama Doğu Türkistan esir ve Çin zülmü altındaydı.Bakalım romanın kahramanı ne gibi hayal kırıklığı yaşayacak?
Kendisinin daha önce yayınlanmış üç eseri olduğunu ,bunlardan Reflection (yasımalar) psikolojik roman olduğunu anlattı.İkizler ve cenaze töreni esnasında içdönük duyguların dışa yansımaları.Mutlaka insanın hayatında bu gibi konular bir kırılma anının dışa yansımasıydı.
Ama Klaske’nin hayatında ,yazmaya nasıl başladığı konusunda da oryantalizm hakim.Nasıl mı?yazma konusunda bir rüya görür.Marten Toonder’e anlatır.O da yazması konusunda cesaret verir.O ölünce 2005 den sonra Türkiye’ye gelir
Klaske,belki Mevlana,Yunus Emre nin eserlerini okusa mistizme açık birisi olduğu için, bu düşüncede farklı yorumlarla yazaılacak eserler verebilir..
Önceleri Türkiye’nin tarihi yerlerini Hollanda’da yaşayan Türklerle paylaşır.Daha sonra bu dergi kapanınca başka konulara yönelmek zorunda kalır.
Kendisinden bu bilgileri aldıktan sonra Pazartesi akşamı Türkistanlılar .. derneği başkanıyla randevu aldık.Bende O nun kadar heyecanlıydım.Neler soracak,tercüme etmede zorlancakmıydım?
Pazartesi akşamı Klaske ve ben derneğe vardım.Sağolsun Başkan bizi iyi karşıladı.O da böyle bir talep beklemiyordu.Hollandalı bir yazar,esir Türkleri araştırsın.
Dernek başkanının anlatıklarından kesitler;
-Türkiye’de yapılan Çin zülmü protesto sonrası,orada yaşayan ailelerin zor durumda kalması.
-Dillerini korunması
-Doğu Türkistan özgür kalana kadar mücadeleye devam edecekler.
-Kültürlerinin korunması.
Tabii Klaske bu arada Şamanizmden de soruları vardı..
Bu konuda Başkanın görüşü;artuk hemen hemen hiç bir izi kalmayan tanım.Sadece yaşlı insanların bir aile ferdi hastalandığında ,çevreden çalı çırpı toplayıp yakmak ve dumanını evin her tarafına yayarak kötü ruhların evi terketmesine,akabinde hastanın iyileşeceğine inanılıyordu.
Bakalım bu bilgilerden sonra yazması iki yıl sürecek, roman nasıl sonuçlancak.Türkiye sevdalısı Klaske ’nin boynundaki ay yıldızlı madalyon O nun ülkemizi ne kadar çok sevdiğini gösreriyor.
Klaske’nin yazar mutfağına birşeyler taşıdımsa ne mutlu bana.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.