- 1999 Okunma
- 0 Yorum
- 0 Beğeni
TRABZON LİSESİ’NİN 125. ŞEREF YILI VE MEZUNİYET SEVİNCİ
M.NİHAT MALKOÇ
1887’de kurulan Trabzon Lisesi sadece bu şehrin değil, Karadeniz Bölgesinin de en köklü eğitim kurumudur. Aslında bu eğitim çınarının kuruluş hikâyesi 1880 yılına kadar indirilebilir. Çünkü bu okulun öncü kurucularından Nemlizade Hikmet Efendi, onun arkadaşları Nemlizade Hacı Ahmet, Nemlizade Mehmet Efendi ve onların diğer arkadaşları bu yola baş koyarak eğitimci Ali Naki Bey’i bu şehre getirmişler, “Mekteb-i Hamidiye” adı altında teşkilatlanmışlardır. O zamanlar kurulan bu okul, altı sınıftan oluşan bir idadî(lise) idi. Bugün 125. kuruluş yılını büyük bir gururla ve onurla kutlayan bu okulun ilk müdürü Ali Naki Bey olmuştur. Şu anda 125. altın yılını yaşayan okulun müdürü ise Ömer Eyüboğlu’dur.
1887 senesinde, o zamanki vali Sırrı Paşa’nın öncülüğünde, bugünkü okul binasının yerine resmî idadî(lise) binası inşa edildi. Ali Naki Bey’in müdürlüğünü yaptığı “Mekteb-i Hamidiye” buraya nakledildi. Zamanın şartlarının yetersizliğinden dolayı 1887-1902 öğretim yılları arasında ancak dokuz dönem mezun verilebilmiştir. 23 yıl “İdadî(lise)” adı ve biçimi ile eğitim veren bu güzide okul; 1910-1911 öğretim yılında “Sultanî” olmuştur. 1914-1915 yıllarında 1. Dünya Savaşı nedeniyle mektep hastane olarak kullanıldı. 1915-1916, 1916-1917 yıllarında Rus işgali nedeniyle öğrenim yapılamadı. Çanakkale Savaşına giden öğrenciler savaştan geri dönemediler. 1924-1925 ders yılında tüm sultanîler gibi o da liseye döndürüldü.
Zamanla eskiyerek kullanılamaz hale gelen mevcut lise binası 1938’de yıkılarak, yerine yenisi yapılmıştır. Şimdiki binanın planı Alman mimar Bruno Taut tarafından çizilmiştir. 1940 yılında bugünkü binada eğitim yapılmaya başlanmıştır. Bu yeni okul binasının ilk müdürü Faik Dranaz olmuştur. Bu seçkin eğitim kurumu, uzun yıllar bölgenin tek okulu olarak hizmet vermiştir. Bu süre içerisinde Türkiye’nin en kıymetli bürokratlarını, siyasetçilerini, bilim insanlarını, sanatçılarını yetiştirmiştir. 2005-2006 eğitim-öğretim yılında Milli Eğitim Bakanlığının genelgesi doğrultusunda, “Trabzon Lisesi” adı saklı kalmak kaydıyla Anadolu Lisesi, 2010 yılında da “Fen Lisesi” statüsünde öğrenci almaya başlamıştır.
Bu yıl Trabzon Lisesi’nin 125. şeref yılı büyük bir coşku ve heyecanla kutlandı. 28 Haziran 2012 tarihinde düzenlenen 125. kuruluş yılı kutlamaları, mezuniyet şöleniyle birleştirildi. Aslında bu eğitim çınarının köklerini 1880’de kurulan “Mekteb-i Hamidiye” ye dayandırırsak bu yıl 125 değil, 132. kuruluş yılı olurdu. Bence doğrusu da budur. Zira önemli olan, söz konusu kurumun hangi binada hizmete başladığı değil, hangi tarihte başladığıdır. “Mekteb-i Hamidiye”nin, müdür ve öğretmen kadrosuyla bir çeşit dönüşüme tabi tutulduğu, Trabzon İdadîsi adıyla yeni binasında hizmete başladığı bu kurum, aslında 1880’de eğitime başlamıştır. “Mekteb-i Hamidiye” bir anlamda bu yeni okulun temelini oluşturmuştur. Durum bu iken Trabzon Lisesi’nin kuruluşunun 1887 olarak dillendirilmesini hâlâ anlamış değilim.
Geçmişten bugüne kadar her dönemde bilim, spor, sanat ve kültür alanlarındaki başarılarıyla adından söz ettiren Trabzon Lisesi, başarılarına her daim yenilerini ekleyerek Trabzon’umuzu her platformda üstün başarıyla temsil ediyor. Bu güzide okulun futbolda dünya birincisi olduğunu, Türkiye birinciliklerinin rutin işe dönüştüğünü çoğumuz hatırlarız. Artık Fen Lisesi statüsünde eğitim öğretime devam eden bu okulun, bu yıl TÜBİTAK yarışmalarında Trabzon’u başarıyla temsil ederek üçüncü olması herkesi mutlu etmiştir.
Trabzon Lisesi bu yıl hem 125. şeref yılını kutladı, hem de yeni mezunlarını hayata uğurladı. Bunun için okul müdürlüğü tarafından görkemli bir program düzenlendi. Mezun olan öğrenciler, onların aileleri, öğretmenler, eğitim çalışanları, şehrin ileri gelenleri bu anlamlı törene iştirak etti. Resmi konuşmaların ardından, okulu dereceyle bitirenlere ödülleri takdim edildi. Öğrenciler diplomalarını öğretmenlerin ve misafirlerin ellerinden aldı. Mezuniyet törenlerinin finalinde, bu gibi şenliklerin olmazsa olmazı olan, kep atma töreni görülmeye değerdi. Kep atmanın ardından, misafirlere ve bütün katılımcılara etli pilav, ayran ve tatlı ikram edildi. Gecenin sonunda mezuniyet pastası kesildi, havai fişek gösterisi yapıldı.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.