Konuşur Koca Bir Dünya
İnsan hayvan ve bitki, şehir ve ülke… Artist fikirler, yandan çaktı düşünceler. İsim Şehir oyunu aklınıza geldi mi yazının girişinde, gelebilir de gelmeyebilir de.
Hayvanlar alemini inceliyoruz, bir çok icadı, fikri gözlemleyerek, deneyerek en sonunda kuralına kaidesine bağlayıp formüle ederek hayata uyarlıyoruz. Yaptığımız bu. Hayvanların bir bölümü bölgesinin sınırlarını işeyerek belirliyor, bir bakıma günümüzdeki ülke sınırları da sanırım aynı şekilde belirlenmiştir değil mi? Teşbihte hata olmaz.
Lakin artık dünya düşüncesini, daha doğrusu eski dünya düşüncelerini zihinler kaldırmıyor. O yüzden zihinsel bir basınçla karşı karşıya kafatasları, kafatasları çatlar mı, çatlarsa içinden civciv mi çıkar, kuş mu? Cerrahi bir operasyondan bahsetmiyoruz, zihnin kabuğunu kırarak gün yüzüne, göz önüne çıkmasından bahsediyoruz. Yeni nesillerin zihni bu noktaya doğru gidiyor. Çünkü artık dünyadaki vahşet görüntülerini kaldıramayacak bir boyuta doğru yakınlaşıyor insanın sinirleri, omuriliği, ciğerleri vb vs.
Günümüzde bir tsunami oluyor Çin veya Hint sahillerinde, bir şehir sular altında, sel altında kalıyor, on binlerce insan telef oluyor, aynısı Akdenizde oluyor Fasta bir kasaba, şehir selin altında, on binlerce insanı telef ediyor. Bunlara doğal felaket deniyor. Peki insani felaket sonuçları doğal felaketleri arattırıyor mu? Mesela Atom Bombasının bir uçaktan iki şehre atılması, bir savaşı bitiriyor, bildiğiniz üzere Japonya bu olaydan sonra teslim oluyor, lakin Japonyanın amacı neydi, şimdi biz Japonları bilim ve ahlak üzerine biliriz veya genel kanı öyledir. Japonya birkaç saldırı sürdürebilseydi Çini ve Amerikayı fethetmiş olacaktı ikinci dünya savaşı sırasında, lakin tersi oldu, yenildi ve iki bombaya teslim oldu mecburen. Çünkü zor oyunu bozuyor.
Amerikanın tarihinde en çok insan kaybettiği savaş hangisi? Genelde insanların aklına, Vietnam gelir, Vietnamda aşağı yukarı, döndüklerinde intihar eden askerlerle birlikte 75 bin insan veya askerini kaybetmiştir, lakin en çok askerini insanını, yanlışım yoksa Sanayici ve Tarımcı yani Kuzey Güney iç savaşında kaybetti, aşağı yukarı 650-750 bin arası artçılarla birlikte. Yani Vietnam savaşının 10 katı.
Savaşlarda ölen insanların sayısı önemli mi? Mesela biz en çok Çanakkale Savaşındaki ölen askerlerimizi biliriz, 253 bin veya Sarıkamış Harekatındaki ölen askerlerimizi 120 bin civarı benin aklımda bu sayılar kalmış üç aşağı beş yukarı, lakin her biri tek tek senin gibi benim gibi bir insan.
Geçenlerde bahsettik, Amerika 1870 lerden sonra serpildi, dünyaya açıldı, birinci dünya savaşına katılmadı lakin bolca malzeme, silah, gıda satarak büyüdü. İkinci dünya savaşında şansı yaver gitti ve dünyanın süper gücü oldu. 1970 lerde de Dolar küresel rezerv para birimi olarak dünyada kabul edildi veya ettirildi.
Hayvanlar aç kalınca sınırlarının ötesinden avlanmaya çalışır galiba değil mi? Sınırın ötesinde de başka hayvanlar veya kendi türündeki başka gruplar vardır, sonra iki sürü birbirine girer. Kim kazanırsa, yani hayvanlarda bildiğimiz vahşi hayvanlarda, insandaki gibi bir teknoloji veya savaş aletleri olsaydı ne olurdu acaba?
Cengiz Han kaç insanın ölümüne neden oldu veya Emeviler Kuzey Afrika ve İspanyada kaç insanı öldürdü ve ne içindi bunlar? Roma İmparatorluğu, Timur İmparatorluğu, Alman İmparatorluğu, Osmanlı İmparatorlu, İngiliz İmparatorluğu, Arap imparatorluğu, Mısırlılar, Fransız İmparatorluğu… aklınıza gelen varsa işte İnkalar, Aztekler kaç kişinin ölümüne neden oldu savaşlarda? Ne içindi tüm bu savaşlar?
Birinci Dünya savaşı; Tank top ve silahlarının gelişimine neden oldu en çok, arabalar ondan sonra yollarda daha çok görüldü.
İkinci dünya savaşı genelde denizciliği geliştirdi, savaş uçakları ve iletişimi geliştirdi değil mi?
Ve tüm bunlar dünya tarihine bakılınca 10’da 1’lik bir sürede gerçekleşiverdi. Biraz daha detaya girersek belki 100’de 1’lik bir sürede gerçekleşiverdi. Dünya milletleri durdu durdu, 2500 yıl sonra birden daha çok ölümcül silaha sahip oluverdi?
Üçüncü dünya savaşı gerçekleşirse hangi teknoloji veya malzemeler piyasa çıkar sizce? Robotlar? Artık tank savaşı veya gemi savaşı değil, gökyüzünden bir savaş ve bunun da idaresi bilgisayarlar, internet. 3. Dünya savaşı ihtimal daha da kısa sürer, çünkü dünyayı bir bütün olarak etkileyen savaşların süresi gittikçe kısalıyor, Birinci dünya savaşı artçılarıyla birlikte 10 yıl dersek, ikinci dünya savaşı daha kısa sürdü 6 yıl falan . Üçüncü dünya savaşı ihtimalen 3 yıl sürer. Ve bu 3 yıl sonundan 25-30 yılda piyasada robotlar cirit atmaya başlar ihtimalen. Çünkü savaşları kuşakların veya nesillerin düşünceleri, anlayışları kontrol ediyor ve başlatıyor veya nasıl olması gerektiğinin planları yapılıyor. Karşıyı nasıl öldürebilirim, lakin kendimden en az insanın ölümüne neden olarak? Düşünce bu.
Hani medeniyet deniyor ya? Nedir acaba? Hayvanvari düşünce, sınır çizgileri veya işeyerek belirlenen bölge, ülke sınırlarını nasıl yeni çağda belirleriz? Sınırlar ortadan kalkar mı? Veya bir insan, bir kitle veya bir bölgesel nüfus neden diğer bölgelere göç eder? Göç ederken yasal yolları denese, sınır boylarındaki gümrük noktalarında pasaport veya vize işlemleri ile damgalanarak geçecek yaşamak istediği bölgeye.
Dünyamızı yöneten güçlerin de kültürel ve sosyal arka planı 1980 öncesi. Çoğu 65 yaşının üzerinde G7-G20’de kendi ülkelerini temsil eden başkanlar ve BM’deki büyükelçiler veya sağda solda ülkelerin birbirine gönderdiği elçiler. Dünya bu kuşakların yönetimi ve paylaşması veya paylaşamaması üzerine yönetilmeye veya savaşmaya veya nadirde olsa barış içinde yaşamaya çalışıyor. 1980 öncesini doğuran kuşakların arka planında ise iki dünya savaşının etkileri var.
Bir de şu var, mesela diyelim Yeni Zelanda kıyılarında büyük bir tsunami oldu iki şehir sulara gömüldü, dünyada ne fazla 3 gün manşet oluyor, 4. Gün unutuluyor. Dünyadaki felaket haberleri böyle kimisi 3. Güne bile kalmıyor. Ateş düştüğü yeri yakar hesabı, sen istediğin kadar bağır, yaz, çiz isyan et bir şey değişmiyor. Ülkemizde büyük bir deprem oluyor, 3-5 gün sonra insanlar mecburen kendi yaşamlarına dönüyor.
Bir de şu var, bahsetmiştik, kasklarla internete bağlanma, genelde oyunlara, kaskta ne var, mikrofon, kulaklık, gözlük ve elde de joystick veya klavye. Dünyada nadir üretilen ahlaki veya yasal olmadığı için de devam ettirilmeyen bir teknolojiyle bilgisayar ortamındaki bir oyunda eğer ölürseniz, gerçekten de kastaki bir tetiklemeyle sandalye başında da ölüyorsunuz. Katil kim, polis ne yapacak bu durumda veya yargı?
Daha daha ne oluyor ki dünyada? Bu çağın gençleri zihinleri işte; eksi düşünce, fikir, inanç, alışkanlıkların yolunda giderse de olacak belli değil mi? Peki bu zihinler bu çağda bunu kaldırabilir mi? Deniliyor ki, nesnelleştirme var bu çağda, ya hu her çağda bu nesnelleştirme yok mu? Satranç tahtasındaki gibi bir yönetim bu çağa uyar mı? Yani çoban sürü veya kafa bel ayak yönetim şekli bu çağın yönetim şekli mi? Tapınmak bu çağın inancı mı?
İnsanlık bir yol ayrımında, ya 3 dünya savaşı olacak ve sonrası yeni bir algı ve yaşam biçimi ya da 3. Dünya savaşına gerek kalmadan barışın sağlanabilmesinin yolu bulunacak.
Tarihte hangi konuda ne için savaştı insanlar? Yeni çağda da aynı konular için mi savaşırlar? İnsanlık, bildiğimizden beri hayatta daha çok kalmanın yolunu arıyor veya krallardan peygamberlere kadar ölüm sonrasının hesabıyla savaşıyor veya yaşıyor? Peki bu çağda bu var mı? Son nesil son model insan türünün zihninde ölüm veya ölüm sonrası ne demeye geliyor? Sonsuz bir azap veya sonsuz bir cennet umurlarında mı acaba? Çünkü bahsettik ya, bir çok felaket 3. Gün sonunda unutuluyor, ölenleri de ne kadar süre anıyoruz veya yaslarını tutuyoruz?
Bilemiyorum ama çıkış düşüncesi yok daha bende. Nasıl bir gelecek olsun düşüncesi için işte herkese iş düşüyor. Ya dünya tarihindeki gibi devlet yönetimleri, uluslararası yönetimler veya dini gruplar üzerinden siydik yarıştırmaya devam edilecek ya da daha önce hiç tatbik edilmeyen bir yaşam sunulacak değil mi? Yol ayrımı çok yakında sanki, hemen bir tık ötede veya diğer sitenin veya internet adresinin ardındaymış gibi.. Siz bunu dağ olarak düşünün, şu dağın ardında yeni bir yaşam biçimi ve anlayışı bekliyor sanki insanlığı. Nasıl olacak bu? Gerçeklik neye göre ve nasıl şekil değiştirecek?
Sürçi Gönül, Sürçi Zihin ve Klavye olduysa affola.
YORUMLAR
Henüz yorum yapılmamış.