Darağacında Bir Kadın: Şalcı Bacı
24 Kasım 1925 yılında Erzurum’da meydana gelen Şapka İsyanı’nı bundan on onbeş yıl kadar önce sanal ortamda Erzurum forumlarında ilk defa duymuştum. İsyan sonunda yirmi üç kişi idam edilmişti. Bu yirmi üç kişiden birisi kadındı. Adı Şöhretti. Halk arasında Şalcı Bacı diye anılıyordu. Şapka ile bir kadının ne alakası vardı? Şal örerek hayatını kazanan bu fakir, dul kadın ne suç işlemişti ki idama reva görülmüştü?
Sefer Darıcı’nın yazdığı “Şalcı Bacı” adlı romanı geçen yıl internette kitap sitelerinin birini gezinirken tesadüfen (tevafuken belki daha doğru kelime) gördüm. Başlığın altında “Türkiye’de Asılarak İdam Edilen İlk Kadının Öyküsü” alt başlığı yazılıydı. Kitabı alıp okumak şimdi kısmet oldu bana.Yüz doksan yedi sayfalık kitabı iki günde bitirdim. Kitapta çok duygusal satırlar var.İnsanı hüzünlendiriyor. Yukarda sorduğum soruların cevabı da bu kitabın satırları arasında.
YORUMLAR
Bu sitede '' Şalcı Bacıdan İlker Başbuğ'a içimize sinmeyen idamlar'' Başlığı altında bir kaç bölümlük bir yazı dizisi yazmıştım.( İlker Başbuğ elbette idam edilmedi ama idam cezası kalkmamış olsaydı ve de mahkeme daha kısa sürmüş olsaydı cezası buydu O Bakımdan onu da katmıştım yazı dizime..Ancak baktım ki bizim millet bazı şeyleri henüz kaldırabilecek olgunluğa erişmemiş. O bakımdan bitirmedim diziyi )
Tabii ki benim başladığım böyle bir yazı dizisine öncelikle Şalcı Bacı'nın idamı ile başlamıştım ancak Şalcı Bacı'nin katledilişi ile ilgili sizin yazınızdaki ayrıntılar yoktu benim yazımda. Şimdi burada okuyunca bazı ayrıntıları da öğrenmiş oldum. Çok çok teşekkürler değerli arkadaşım.
Selam ve sevgilerimle