- 20 Mart 2011'den beri üye
Kendisi Hakkında Yazdığı Tanıtım Yazısı
KİMDİR YUSUF AKGÜL
Eğitimci – Yazar – Şair / Özgeçmiş /
1955’te Ankara - Kızılcahamam ilçesinin Üzemler köyünde (şimdiki adı İsmetpaşa) doğdu, 03 Ocak 1956’da nüfusa kaydedildi.
Çanakkale şehidi Akhasanoğlu Yusuf’un torunu, Ormancı Afat’ın oğlu ve 4 kız kardeşin ağabeyidir.
İlk, orta ve lise tahsilini ilçesinde tamamladıktan sonra 1975’te vekil olarak ilkokul öğretmeni oldu.
1976’da Balıkesir Necati Eğitim Enstitüsünde başlayıp, 1978’te Uşak E.E’ye nakledildikten sonra, 1980’de tekrar nakledildiği Erzurum Kazım Karabekir E. E’nde Türkçe öğretmeni olarak yüksek tahsilini, tamamladı.
1982’de Mardin Derik ilçesinde Türkçe öğretmeni olarak göreve başladı.
Anadolu Üniversitesi A.Ö.F.’de lisans tamamlayarak 1993’te Türk Dili ve Edebiyatı öğretmeni oldu.
Türkmenistan Devlet Üniversitesinde yüksek lisans yaptı. Doktorası yarım kaldı.
Halen Balıkesir Anadolu Lisesinde Türk Edebiyatı öğretmeni olup 33 yılını çalışmaktadır.
İlkokul sıralarından bu yana hece ölçülü şiirler yazdı. Cumhuriyetin 50. yılında, (1973) Kızılcahamam Lisesinde açılan yarışmada, “Cumhuriyet” şiiriyle, ilk birincilik ödülünü aldı.
1980 öncesinde gençlik kuruluşlarından Ülkü Ocaklarında aktif görevler aldı. Tutuklandı, yargılandı. Mamak Askeri Cezaevinde hapis yattı, berat edip öğretmenlik mesleğine döndü.
1980 sonrası da Ülkü Ocakları ve Alperen Ocaklarında yöneticilik yaptı.
Lise yıllarında tanıştığı Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’ndan aldığı destan yazma ilhamıyla çeşitli denemeler yaptı. Ömer Seyfettin’in “Kızıl Elma Neresi” ve “Forsa” adlı hikâyelerini nazma geçirmesinin ardından, Dede Korkut destansı hikayelerini nazma çekmek için 30 yıl uğraştı.
Dede Korkut Elyazma Kitabının tamamını hece ölçüsüyle nazma çekip “Dede Korkut Destanı” adıyla 2012 yılında Berikan / Ankara / Yayınları arasında yayınlamayı başardı.
Balıkesir yerel basın-yayın organları ile birlikte ulusal gazete, dergi ve internet sitelerinde yüzlerce yazı ve şiiri yayınladı.
Bizim Aluç Dağı, Bengi, Karesi, Yeniden Kuvva-yı Milliye, Balıkesir Karesi, Balıkesir BengiSes adlarında gazete ve dergiler çıkardı.
Milli edebiyat çizgisindeki ünlü yazar ve şairlerle tanıştı, dostluklar kurdu. Başta Abdurrahim
Karakoç, Bekir Sıtkı Erdoğan, Mehmet Çınarlı, Mehmet Doğan, Mehmet Atilla Maraş, Mehmet Akif İnan, Ali Akbaş, Halil Soyuer, Ahmet Tevfik Ozan, Cemal Safi ve Yavuz Bülent Bakiler olmak üzere, onlarca tanınmış yazar ve şairle ortak çalışmalar yaptı, çeşitli programlarda birlikte oldu.
1991, 1992, 1993 yıllarında Balıkesir Milli Eğitim Müdürlüğünün açtığı öğretmen konulu şiir yarışmalarında 1 ikincilik, 2 kez birincilik ödülü aldı.
Çeşitli kültür - sanat derneklerinin kurulmasına ve etkinliklerinin yürütülmesine öncülük etti.
Türkmenistan’da, 1994- 1997 yılları arasında Milli Eğitim Bakanlığına, 1997 – 1999 yılları arasında da Ahmet Yesevi Üniversitesi Araştırma Merkezine bağlı olarak eğitim-öğretim ve araştırma görevlerinde bulundu.
1995 yılında, Türkiye Yazarlar Birliği ve Türkmenistan Yazıcılar Birleşiği tarafından Türkmenistan’da ortaklaşa düzenlenen “Türkçe’nin Uluslararası Şiir Festivali”nde, Cumhurbaşkanı Saparmurat Niyazov’un başkanlığındaki 7 kişilik tertip heyetinde Türkiye’yi temsil etti.
Mahtumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi ve Azadi Dünya Dilleri Enstitüsünde 3 yıl maaşlı, 2 yıl fahri olarak Türkçe ve edebiyat dersleri verdi.
Panellere, sempozyumlara katılarak Türkiye – Türkmenistan bağlantıları konusunda bildiriler sundu, Türkmen Türkçesinden aktarmalar yaptı. Türkmen bilim ve devlet adamlarıyla sıkı dostluklar kurdu.
12 kasetlik “Osmancık / Kuruluş”, 6 kasetlik “Kurtuluş” ve 2 kasetlik “Türk Dünyasında Nevruz” dizilerini Türkmen Türkçesine aktararak, Türkmenistan Devlet Televizyonunda yayınlanmasını sağladı.
“Dede Korkut Hikayelerindeki Kahramanların Tarihi ve Destani Özellikleri” konulu yüksek lisans tezi Devlet Üniversitesinde kabul edilen, Türkmenistan’da ilk görevli Türk öğretmeni olarak kayıtlara geçti.
Milli Eğitim Bakanlığından maaşsız izne ayrılıp, Uluslararası Ahmet Yesevi Üniversitesi Araştırma Merkezinde 2 yıl çalıştı ve onlarca araştırmaya imza attı.
Hoca Ahmet Yesevi konulu uluslararası konferans düzenledi.
Türkmenistan Devlet Başkanı rahmetli Türkmenbaşı’nın imzasıyla yayınlanan “Ruhname” adlı eserin hazırlanmasında emekleri geçti.
Türkmen bilim adamlarının onlarca makalesini Türkiye Türkçesine aktararak, başta Bilig dergisi olmak üzere çeşitli akademik dergilerde yayınladı.
Bilimsel makaleleri de Türkmenistan’da ve Türkiye’de hakemli edebiyat- sanat dergilerinde yer aldı.
“Hoca Ahmet Yesevi’nin Hazar Ötesi Türkmenlerine Tesiri” konulu doktora çalışmasını tamamlayamadan, 1999 yılında Başbakanlık onayı alamadığı için Türkiye’ye dönüş yapmak zorunda kaldı.
Türk Dili ve Edebiyatı öğretmenliği görevini sürdürüyor.
Balıkesir Gazeteciler Cemiyeti 2009 Mustafa Necati Başarı Ödülleri kapsamında “Basın Onur Ödülü” verildi.
Balıkesir’de yaşamakta, edebiyat öğretmenliğiyle birlikte “Balıkesir Yazarlar ve Şairler Derneği”, “Balıkesir Sivil Güçler Birliği Derneği” ve Balıkesir Yörük Türkmen Federasyonunda yönetim kurulu üyeliği yapmaktadır. Altıeylül Yörük Türkmen Derneğinin kurucu üyeleri arasındadır.
Yayınlanmış 12, yayına hazır 6 kitabı bulunan eğitimci - yazar - şair Yusuf Akgül; Türkiye Yazarlar Birliği ve Avrasya Yazarlar Birliği üyesidir.
Merkezi Aşkabat’ta bulunan Dünya Türkmenleri Humaniter Birleşiğinin fahri üyesi kabul edilmiştir.
Evli ve 2 kız babasıdır.
Yayınlanan Eserleri:
1- Balıkesirli Maniler, 1988 – Balıkesir
2- Dede Korkut Destanları, 1996, MEB, Ankara
3- Dede Korkut Destanları, Genişletilmiş 2 Baskı, 1997, MEB, Ankara
4- Dede Korkut Hikayelerinin Türkmenistan’da Derlenen Sözlü Varyantları,
1998, MEB (Türk Dünyasından Seçmeler)
5- Mihriban, Abdurrahim Karakoç, (Şehribossan Geldiyeva ile)
Aşkabat, 1998
6- Hasan Basri Çantay - Kara Günler ve İbret Levhaları, 2004,
Balıkesir Kültür Müdürlüğü yayını
7- Hasan Basri Çantay, Kara Günler ve İbret Levhaları, 2005, 2. Baskı
Balıkesir Belediyesi yayını,
8- Dikeni Gül Eylemek, 2006, Liva Yayınevi, Balıkesir
9- Dede Korkut Destanı, Anakara - Berikan Yayınevi, 2012,
10- Muhsin Ata Destanı, Ankara, Berikan Yayınevi, 2013
11- Şiir Şiir Muhsin Başkan, (Lütfi Şehsuvaroğlu ile) 2013, Ankara, Berikan Yayınları
12- Basri Çantay’ın Şiir Dünyası ve Ülkü Edebiyatı, , (Aydın Ayhan ile), 2014, Balıkesir Alteylül Beldiyesi Kültür Yayınları:1