- 1 Ekim 2011'den beri üye
Kendisi Hakkında Yazdığı Tanıtım Yazısı
ÖZ GEÇMİŞİ
Tahir Görenli; 1963 yılında Kahramanmaraş Afşin ilçesi, Armutalan köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, Ortaokul ve Lise öğrenimini ise Kahramanmaraş’ta bitirdi. Şiiri çocukluk yıllarında, Yöresinde bulunan Şairlerden Hayati Vasfi Taş yürek, Abdürrahim Karakoç, Hacı Yener, Kul Hamit gibi şairleri dinleyerek ilham aldı ve yazmaya başladı.
Edebiyat ve halk şiirleriyle ilgili bilgilerini ise Araştırmacı Yazar, Halk Şairi Mansur Ekmekçi’ den alarak kendini bu alanda daha da geliştirdi. “Zahiri” (bu dünya ehli) adlı mahlasını da Ustası Mansur Ekmekçi’den aldı.
Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları Halk Ozanları-Âşıkları/Şairleri
Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi unvanını almıştır.
Bir kamu kurumunda emekli olan Tahir Görenli, Televizyon programlarına, Türkiye’nin birçok ilinde yapılan uluslararası şiir festivaline ve gecelerine katıldı. Gönüllü olarak Kahramanmaraş Kent Konseyi’ne bağlı Kültür, Edebiyat ve Sanat Çalışma Grubu kurucusu ve başkan yardımcısı olarak görev yaptı.
Şiirleri; Şiir Fırtınası Antolojisi, Türk Dünyası Şairler Antolojisi ve Adana Büyükşehir Belediyesi yayını olan Mansur Ekmekçi’nin hazırladığı “Yazarlar, Şairler ve Ozanlar Antolojisinde” yer aldı.
Eğitimci, Şair, Yazar Ramazan Avcı tarafından hazırlanan ve Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi’nce basımı sağlanan “Karacaoğlan’dan Günümüze kitabın da yer aldı. İkinci kitap olan Kahramanmaraşlı Şuaranın yaşayan yüzü Şairler şehrinin 100 şairinden 100 şiir kitabında yer aldı. Ukde yayınlarında yayınlanan Araştırmacı yazar Serdar Yakar’ın hazırladığı yaşayan şairler şiir kitabında yer aldı.
Azerbaycan’da Cahana sığmazam Nesimi-650 Almanak.ıı Antoloji kitabında yer aldı.
Yrd. Doç. Dr. Seher Atmaca’nın hazırlamış olduğu, “Binboğa’nın Söz Pınarı” adlı şiir kitabında yer aldı. Aydın İlinde Ay yayınları sahibi Gündüz Aydın’ın hazırlamış olduğu Hece şiirleri Antolojisi kitaplarında yer aldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi Safiye Samyeli’nin koordinatörlüğünü üstlendiği Bırakın Kızlar Okusun, Çocuklar Ağlıyor Dünya Utansın. Ve Kadınlar Ölüyor Dünya Utansın Antoloji kitaplarında yer aldı Bırakın kızlar okusun projesinde Halk Şairi Tahir Görenli denetim ve proje yöneticiliğini yaptı. Kendi eserleri olan Ömür Mevsimlerim ve Yunus da bizim adlı şiir kitapları yayınlandı.
Eserleri;
Hece Taşları, Sözün Ustaları, Vesselam, Kumru, Usare, Alkış Gönül Eri ve Ajanda Azerbaycan’da yayınlanan Yurd dergileri ile muhtelif gazetelerde yayınlandı. Bölge Radyo ve Televizyonlarında, İnternet sitelerinde ve radyolarda şiirleri okundu.
Kahramanmaraş’ta ikamet eden Tahir Görenli, evli ve 3 çocuk babasıdır.