- 21 Kasım 2018'den beri üye
Kendisi Hakkında Yazdığı Tanıtım Yazısı
Nazmi METİN-Öz yaşam Öyküsü
1959 yılının 07 Nisan’ında Edirne’nin Meriç ilçesine bağlı Küçükaltıağaç köyünde doğdu.
16 yaşına kadar yazları köyde çiftçilik, kışları Uzunköprü’de kaynakçı olarak çalıştı. Okul eğitimini sürdürme inadı baba inadına toslayınca, eğitim sorununa çözüm bulmak amacıyla, baba evini terk ederek İstanbul’a gitti. Okuma inadı bu kez İstanbul koşullarına toslayınca, eğitim konusunu bildiğince sürdürme kararı alarak, bir yandan kaynakçılık, bulaşıkçılık gibi işlerde çalışırken, diğer yandan bol bol kitap okudu. Yoğun kitap okumanın yanında, resmetmeyi ve yazmayı da sürdürdü.
Bu arada, okumaya olan ilgisinin yönlendirmesiyle, öğrenci gençlik arasına girdi ve sol örgütlenme içinde yer alarak, sosyalist dünya görüşüyle tanıştı.
Ülke tarihinin en karanlık ve en kanlı günlerinin başlangıç tarihi olan, 12 Eylül 1980 darbesi gerçekleştiğinde askerdeydi. Fırsatını bulur bulmaz firar ederek Uzunköprü’ye gitti. Amacı, içinde yer aldığı örgütlenmeyi harekete geçirerek darbeye karşı mücadele etmekti. Bir ihbar üzerine yakalanarak birliğine teslim edildi. Şirinyer ve Narlıdere askeri cezaevlerinde yattı. Yirmi ay olan askerliği yirmialtı ay yapmak zorunda kaldı.
Askerlik dönüşü Uzunköprü’de kalarak, mücadele arkadaşı Ömür’le yaşamını birleştirdi.
12 Eylül korkusunun hüküm sürdüğü günlerde bir yandan, dağılan sol hareketi toparlamaya çalışırken, diğer yandan açtığı demir doğrama atölyesinde ekonomik açıdan ayakta kalma ve ailesinin geçimini sağlama uğraşı verdi.
Mücadele arkadaşlarının kişisel hayat kabuklarına çekilme kararları üzerine, mücadeleyi eşiyle sürdürme kararı alarak kitapevi kurdu. Yasal örgütlenme arayışlarında bulunarak, DSP’nin yerelde, Sosyalist Parti’nin ulusal bazda kuruluş çalışmalarına katıldı. Kısa bir süre, Sosyalist Parti’nin ilçe başkanlığı görevini yürüttü. 2000’e Doğru Haftalık Haber Dergisi Temsilciliği yaptı.
Yazma ve resmetme çabalarının yoğunlaşması üzerine, atölyeyi devrederek Ses gazetesi’ni kurdu. 4 yıl aradan sonra ağırlaşan ekonomik sorunlar nedeniyle gazeteyi kapatarak, Cumhuriyet, Sabah, Bugün gazeteleri ile Atv ve NTV televizyonlarının muhabirliklerini yürütmeye başladı. Resim atölyesi açtı ve resim çalışmalarına ağırlık verdi. İlk şiir kitabı “Sessizliğin Kuşatma Sonrası”nı yayımladı.
Bir arkadaşıyla yerel televizyon yayını başlattı. Kanal 22 adıyla yaklaşık 3 yıl yayın yapan televizyonun Haber Müdürlüğünü yürüttü. Uzunköprü’de günlük yayımlanan Adalet gazetesi ile Haftalık olarak yayımlanan Meriç gazetesi’nin, Trakya Ses Haber dergisi’nin, Edirne Kültür Sanat gazetesi’nin Genel Yayın Yönetmenliklerini yaptı..
İlk resim sergisini Uzunköprü Öğretmenevinde açtı.
Uzunköprü’de resmi kurum ve kuruluşlar ile halkın desteğini sağlayarak, ücretsiz resim kursu ve çalışma mekanı olan Köprü Ressamları Atölyesi’ni, Edirne’de Portrem Resimevi’ni kurdu. Atatürk Kültür Merkezi’nde Uzunköprü Belediyesi adına Sergi Salonu düzenledi. Trakyanın yürekevleri, Gör Gözüm Uzunköprü’yü, Nisan Güzeli, Sarı, Uzunköprü, Meriç ve Ergene’de neler oldu kitaplarını yayımladı.
1997-2005 yılları arasında Trakya bölgesi ile Ankara ve İstanbul’da 48 resim sergisi gerçekleştirdi.
2003 yılında Adalet gazetesi’nden emekli oldu.
Uzunköprü’de Özgem Kitapevi’ni kurdu.
Eşiyle birlikte okullarda ve festivallerde kitap stantları açarak, kitap okumanın yaygınlaşmasına katkı yapma çabası gösterdi.
2003 yılından beri yaşamını Edirne’de, sanatsal çalışmalarını da burada kurduğu Portrem Resimevi Atölyesi’nde sürdürmektedir.
2006 yılında, Uzunköprü Ses gazetesini tekrar yayımlamaya başladı. Halen kurucusu olduğu Uzunköprü Ses gazetesi’nin sahibi ve genel yayın yönetmenidir.
Hayatının bu yoğun akışına karşın, kısa adı EKSAD olan Edirne Kültür ve Sanat Derneği’nde yer alan üyelerin ısrarlı çağrılarına –örgütlülüğe olan inancının da etkisiyle- uyarak, 14 0cak 2009 tarihinde yapılan olağanüstü kongrede dernek başkanlığına aday oldu ve oy birliğiyle başkanlığa seçildi. 8 Temmuz 2010 tarihinde, “Türkiye’nin Ressam Dayanışması” Çağdaş Ressamlar Grubu’nu kurdu ve “Türkiye Sergileri Karma Sergi Etkinlikleri Projesi”ni uygulamaya koydu.
Bölge Sanat Dinamiklerinin Federasyon çatısı altında buluşmasını amaçlayan ressam örgütlülüğü şeklinde dernekleşerek süren söz konusu proje kapsamında “Çağdaş Renkler İstanbul Buluşması, Çağdaş Renkler Hatay Buluşması, Çağdaş Renkler İzmir Buluşması, Çağdaş Renkler İstanbul/Kadıköy Şirketi Hayriye Buluşması, Çağdaş Ressamlar Edirne, Kadıköy Barış Manco Kültür Merkezi, İstanbul Anadolu Yakası/ Maltepe ve İstanbul/Anadolu Yakası Beşiktaş ” sergilerinin organizasyonlarını yürüttü.
Türkiye’de Güzel Sanatlar üretkenlerinin Federasyon örgütlülüğü için 2013 Yılında Trakya Ressamlar Derneği (TRED), 2014 yılında Uluslararası Ressam Dayanışması Derneği (URD) 2015 ve 2016 yıllarında Sanatın Yedi Rengi Derneği (SAYRED), Geleneksel El Sanatları Derneği (GESAD), Marmara Güzel Sanatlar Derneği (MGSD) kuruluşlarına öncülük etti. 5 Derneğin başkanlarından Ressam Dernekleri Federasyonu (REDEF) kuruluşu için Çalışma Grubu oluşturdu. Edirne’de Meriçliler Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MEYAD) kurucuları arasında yer aldı ve Başkan Yardımcılığı görevini üstlendi.
S.S Gala Küçük Sanat Kooperatifi kuruluşu çalışmaları kapsamında 2013 yılında Enez’de Saros Körfezinde satın alınan 6 dönümlük alanda Uluslararası Sanat Etkinlikleri bahçesi oluşturma çalışmaları ile, Sanat, Edebiyat, Yayımcılık ve toplumsal amaçlı çalışmalardan oluşan yaşamını Edirne de sürdürmektedir.