- 1 Şubat 2008'den beri üye
Kendisi Hakkında Yazdığı Tanıtım Yazısı
HALİL ORAL
ŞAİR- YAZAR(1960-....)
11 Şubat 1960 yılında Kütahya İli, Tavşanlı İlçesi, Kışlademirli Köyü’nde dünyaya gelen şair-yazar
Kadife üstünde benek benek gül
Yüreğinde gördüm ben senin Anne.
Koskocaman dünya ışıl ışıl tül
Gözlerinde gördüm ben senin Anne.
Dinledim ninniyi pamuk sesinden
Sevgiyi öğrendim hem de tezinden.
Bağını kurarken heveslerinden
Gücünü keşfettim ben senin Anne..
Diyerek şiire başlayan şair yazar, insanın yetişmesinde Annenin önemini vurgulayan bir insandır. Anne, baba, memleket ve insan sevgisi yazımlarında farkedilecek kadar açıktır.
Giyiyordu yamalı don babamız
Ocak başı üstündeydi bacamız
Mis gibi kokardı tarna çorbamız
Kaşıkları sala sala büyüdük
Karlı pekmez hoş olurdu kışları
Sohbetlerde kuruyorduk düşleri
Şu anamın tükenmezdi işleri
Sökükleri dike dike büyüdük
Buğdayımız kış ortası biterdi
Babacığım hep boynunu bükerdi
Bulgur, nohut sevinmeye yeterdi
Kuru soğan kıra kıra büyüdük.
Derken, yaşadığı zor şartları açığa vurabilecek kadar yüreklidir de.. İlköğrenimini köyünde okuyan yazar, orta öğrenimini İzmir’de, Lise tahsilini Tavşanlı’da yapmıştır. Sosyal olmak onun ruhunda vardır. Bu sosyallik eserlerine de yansımıştır.Yerel gazetelerde yazdığı makaleler ve sosyal sorunlara değiniş biçimi dikkat çekmiş yaşadığı ilçe kaymakamlığı tarafından teşekkürle ödüllendirilmiştir.
„Umutlarım“ adlı ilk şiir kitabında umut ettiklerinin yanında isyan edişleri de göze çarpar. İlk Çocuğu saydığı bu eserinin ardından „Gönül Dağlarım“ adlı şiir kitabını okuyucusuyla buluşturmayı becerecek kadar inatçıdır. Bu eserindeki „Vellen Sülüman“, Türkiye şairleri arasında üçüncülük, „Yaşadığım Şehir“ adlı çalışması Tavşanlı’da birincilik almıştır. „ Ben ödül için yazmıyorum“ diyecek kadar alçak gönüllü olan yazar, bağlama ve zurna çalarak iç dünyasındaki boşlukları doldurmasını bilecek kadar aktiftir.
İzmir’de yayımlanan „Yeni Asır“ ve „Demokrat İzmir“ gazeteleri ortaokul yıllarında şairin eserlerine yer vermiştir. Bu yüzden gazeteler için „belki de onlar beni yüreklendirdiler“ demektedir.Ülkenin dört bir yanında yayımlanan yerel gazetelerin yanı sıra değişik kültür edebiyat dergileri yazarın her alanda yazdıklarına yer vermektedirler.
Memleketinin meselelerini kendi meselesi gibi gören şair-yazar, bir şiirinde
Şu Halil’in derdi başı bürüdü
Bu dertlere kalemiyle yürüdü
Bağ bahçede çalı çırpı dürüdü
Hani ilim öldürmezdi gardaşım.
Derken bu durum açıkça görülmektedir.
Bütün yolların tıkandığı yerde şiirin ve kalemin çare olacağını ileri sürecek kadar iddialıdır.
Her aşkın bedeli oluyor mutlak
Bütünce sanırken oluyor çatlak
Yüreğe düşünce dikensi pıtrak
Acıları döker şiirde kimi.
Basıma giren son kitabına bakıldığında çoban çeşmesine benzetmektedir kendini. Saf, duru ve kendince akan. Yazdıklarına „benim meselem“ diye baksa da aslında toplumun diyemediklerini demeye, dahası dillendirmeye çalışmaktadır. Millet olarak her alanda daha çok çalışmamız gerektiğini belirten yazar, „dikenlere basa basa büyüdük“ derken, gelinen noktada şükür eda etmektedir bir taraftan. Bunun yanında kimi vakit yaşadığı dünyanın gecelerine isyan etmekte, kimi vakit gündüzlerine inadına kızmaktadır.
Üç kız babası olan yazar,“üretmek sevmektir“ diyerek yıllardır çiftçiliği de sürdürmektedir.
„Hamurun hası evde hazırlanır. Okullarsa pişiren fırınlardır“ derken, insanın yetişmesinde ailenin ve okulun önemine atıfta bulunur ve kimi yazılarında bunu ısrarla savunur.
„Çığlıklar“ adlı eseri önümüzdeki günlerde okuyucuyla buluşmayı beklerken, yazarın iki adet roman çalışması devam etmektedir.
Değişik dergi ve gazetelerin yanısıra bazı şiirleri Kütahya Araştırmaları, Linyit Diyarı Tunçbilek Ve En Güzel Çocuk şiirleri adlı kitaplarda yer almıştır. 2006 Sevgi Yolu Şairler Antolojisinde de şiirlerine rastlanmaktadır. Ülkenin dört bir yanındaki gazete ve dergilerde onun eserleriyle göz göze gelmek mümkündür.
Ve dahası bu şair-yazarTavşanlı’da yaşamaktadır..
Hazırlayan: Merve ORAL