- 24 Haziran 2007'den beri üye
Kendisi Hakkında Yazdığı Tanıtım Yazısı
A. Yüksel Şanlıer kimdir?
….Yüksel Şanlıer Karaman ili Ermenek ilçesinde 1946 yılında doğan, o günün şartları ve ortamı içinde ilçede var olan ilk ve orta okulunu ilçede bitirdikten sonra zaruret karşısında, yatılı devlet sınavlarına girmiş, girdiği bu imtihanda, dört yıllık yatılı Düzce orman tekniker okulunu kazanmış ve buradan 1965 yılında mezun olmuştur.
….Daha sonra bir ara girdiği ,Sakarya üniversitesi mühendislik fakültesine de girerek, bu fakültenin orman ürünleri ve sanayi bölümünü bitirmiştir.
….Evli ve iki çocuk babası olan A. Yüksel Şanlıer Anadolu’nun birçok yerlerinde değişik görevler yaptıktan sonra 1976 yılında İçel ili Anamur ilçesi Orman işletmesinde Çaltıbükü bölgesi şefi olarak ve bu bölgenin yanı sıra da, vekaleten Gökcesu ve bir yıla yakın bir sürede Merkez şefliklerinin idaresini kendi esas bölgesi ile birlikte yapmıştır yürütmüştür.
….Buradaki şeflik görevi 1980 yılında bittiyse de,1985 yılında, aynı işletmede ağaçlandırma bölge şefliği görevine getirilmiş 1993 yılına kadar bu görevde çalışmıştır.
….Anamur’daki orman bölge şefliği döneminde, daha henüz ne ormanların ne de pek çok köyün yolu yokken, hem orman yollarını yapmak hem de bazı köylere yolun yapılmasında o sebep olmuştur bunlardan Çukur abanoz, Su gözü, Belen sazak Kılıç gibi daha pek çok köy ve mahallenin yolu yokken bu yerlere, orman yolu yapılırken uğrak verilmiş ve o köylerin yada pek çok mahallelerin şehirle olan bağlantılarını sağlamıştır.
….Özverili dürüst bir işletme şefliği çalışmasından sonra, bilahare göreve başladığı ağaçlandırma bölge şefliği görevi sırasında her yıl bütçeye büyük bir cesaretle koydurduğu, yüklü programlarla 8500 hektardan fazla bozuk orman sahalarının verimli orman sahası haline getirilmesini yeni çam ve sedir fidanları diktirerek sağlamıştır.
….İlk defa olarak 1987 yılında Abanoz sedir ormanlarından, 300 ton kozalak toplattırarak bu kozalaklardan çıkarttığı karpelli tohumlardan, büyük bir kısmını o yıllarda bozuk bir saha ve kır halinde olan Armut kırına kış döneminde kar yağarken saçtırarak 2000 ha. bozuk sahanın sedir ormanı olmasını sağlayarak dağlardaki boş sahalarda tohumla sedir gençliği getirilmesine öncülük etmiştir.
…Ağaçlandırmada çalıştığı aynı dönem içinde, Orman İşletmesinin suni tensil çalışmalarını da üstlendiğinden 4000 ha. Fazla yerde suni ağaçlandırma yaptırarak toplam 12000 ha. dan fazla sahada ağaçlandırma yaptırdığı gibi bu sahaların ve daha önce de yapılmış olan pek çok sahaların yıllık bakımlarını ve korunmasını yaptırmıştır.
….Sanki Anamur’da boş fidan dikilecek saha kalmasını istemiyormuş gibi, her yıl bütçeye koydurduğu yüklü programlarla hiç durmadan çalışmış ve gereğinde bu işi başarabilmek için yetmeyen ödeneği alabilmek için kendi cebinden bile ilgilere gerektiğinde ziyafet çekmekten çekinmemiştir.
…Buradaki görevi sırasında kendi ağaçlandıracağı sahaların ve çevre işletmelerin fidan ihtiyacını karşılayabilmek adına, bir’ de fidanlık kurmuştur.
…Bir ara o yıllarda yeni, yeni oluşan site inşaatlarının peyzaj düzenlemesinde gerekli olan park bahçe türü fidanların yetiştirmesine de başlamışsa da bu yer çok pahalıya mal olması nedeniyle, kendinden sonra kapatılmıştır.
Bu kurmuş olduğu peyzaj ürünleri fidanlığından açtırdığı su kuyusuna yerleştirdiği motorla birkaç kilometre uzağındaki şehrin mesire yeri Pullu kamp yerine ve yeni kurulan piknik alanına su temin etmek için isale hattı döşetmiş ve fidanlığa yaptırdığı bina içine koydurduğu emme basma motoru ile buraların su ihtiyacının giderilmesine olanak sağlamıştır.
…A. Yüksel Şanlı er 1997 de emekli olmuş, ve içinde bulunduğu sağlık durumu nedeniyle Antalya’ya yerleşmiştir. Halen Antalya Konya altı Toros mahallesinde ikamet etmektedir.