ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Vicdan, saadet ve azaplarımızın ahirette de kaynağıdır. ROUSSEAU Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA
e d i b / a h m e t

e d i b / a h m e t

4.1.2013 22:06:54

Edebiyat çevresinde dilbilimcilerce tartışılagelen konulardan biri de kullanılan Türkçe konusu malumunuz... Nacizane fikrimi beyan etmek isterim. Dil canlı bir varlıktır ve her çağda zenginleşip gelişir. Bütün dillerde alışverişler behemehal olmaktadır, olmalıdır da... Kültürler nasıl ki birbirlderini etkiliyorsa dillerde de bu etkileşim doğal olarak olmaktadır. Kaldı ki Osmanlı'nın kullandığı dil budur. Gerçi o noktada da tartışmalar söz konusudur. Klasik edebiyatın halk tarafından anlaşılamadığı salık veriliyor. Kanımca sanat bir çıtadır ve kimsenin ayaklarına kadar inmez.

Öncelikle belirtmeliyim ki şiirdeki dil bizimdir. TDK sözlüğünde kendine yer bulabiliyorsa sözcükler kullanmamak mı doğrudur, kullanamamak mı? Şiirde tüm kullanılan sözcükler TDK sözlüğünde mevcut, arzu eden bakabilir:

http://tdkterim.gov.tr/bts/

Türkçe'den İngilizce'ye geçen sözcük sayısı azımsanmayak kadar çoktur. Google amcadan aratmak isteyenler de bunu göreceklerdir. Buraya taşıyarak gözlere zarar vermekten imtina ederim:)

Günlük hayatta kullandığımız kelime sayısı hakkında hepimiz şikâyetçiyiz. Sadece eleştiriyoruz buna kendimi de dahil ediyorum. Sözlük karıştırmak gerekli diye düşünüyorum. Yine şiirlerin altında sık kullanılmayan sözcüklerin açıklamalarını görüyorum. Fikrimce bu görüntü şiiri zedeliyor. Bilmeyenler için google amca emre hazır ve nazır. Hatta sözlükten bakılan sözcük daha kalıcı olur diye düşünüyorum; zira bilgiye ulaşmak için bir atılım söz konusu ve akılda kalması itibariyle daha etkilidir diyorum.

Şiir; duygu, mana, kullanılan sözcükleriyle fevkalade... Asla sıradan değil. Teşekkür ediyorum değerli çalışmaya ustam...

Sevgiler...

Hürmetler...


================================================== e d i b / a h m e t




Şiir Bilgi

Neva Ney

Neva Ney

SIZILTI


Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.