ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Vicdan, saadet ve azaplarımızın ahirette de kaynağıdır. ROUSSEAU Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA
hazan444

hazan444

19.1.2011 23:11:53

Hep bir kopya kağıdı olsun isteriz üstümüzde.
Hoşumuza gidenleri kopyalayalım diye üst, üste.
"Neden gereklidir acaba?" diye düşünmeden
Önceliği en sevdiğimizin yüzü alırdı herhalde.

Dertlenmeleri durdurabilir miydi, kopyalar bilemem,
Her şeyin gerçeğini tutmak imkanı varken,
Kopyalarla hayal kurup içlenmek, dertlenmek,
Hangi nedenle gereklidir; hayali kurgularla tükenmek?

Nadide bir gergefte özenle işlediğimiz,
Zamanı ve yaşamı boşa geçirmeden
Şimdi daha iyi değerlendirmek imkanı varken
Öteleyip deli – dolulukları birer – birer
Aklın ve yetkin us’un gereğidir;
Tüm lüzumsuzlukları ve miadı dolmuşları
Geri planda, ustalıkla sıraya dizmek.

En kutsal ve nadide bir armağandır
İnsana bonkörce verilen nimet dolu yaşamlar
Ne kopyalanacak bir sayfadır;
Ne de ayıbımızı kapatacak bir giysi
O ki, onur ve şerefin, mutluluğun ta kendisi.

Zaman nasıl da akıp gidiyor farkına varmadan Kemal bey..Biz insanlar içinde bulunduğumuz vakti yaşarken, hiç geçmeyecek sanıyoruz,yerinde sayıyor gibi geliyor o arsız zaman. Özellikle daha genç çağlarda bu şekilde hissederdik. Böyle olunca da, boşa giden saatler ne yazık ki geri gelmiyor.Aradan yıllar geçtikten sonra, şimdiki aklım olsaydı o yıllarımın değerini bilirdim,ne çabuk geçti zaman denir hep.Zamanı değerlendirmek, bir saniyesini bile boşa,yararsız şekilde harcamamam,bu bilince erken yaşta ulaşmak.Gerçekten çok güzel ve yerinde olurdu. Her şey zamanında gerek aslında.

Zamanın bize bıraktığı bir geçmiş,sunduğu bir an ve vadettiği bir gelecek vardır.Eğrisiyle,doğrusuyla biz,onu yaşıyoruz.Eğer bizim için geçmiş,var olan an,ve gelecek olan zamana kıymet vermiyorsak,o,zaten bize dönüpte bakmaz.Bazen geçmişe bakarak bize güler,bazen de yaşayacaklarımız için bize acır.Çünkü zaman herşeyin farkındadır.Onun bir hedefi vardır.Ve o, hedefe varmak için hiç durmadan,yolunu şaşırmadan yürür.Onun için önemli olan sadece kıymetinin bilinmesidir.Ki bu da, ademoğlu için bir kurtuluştur.
Zamanın ne kadar değerli olduğunu,akıp gidince bir daha dönmeyeceğini,yaşanmayacağını bilen insanlar vardır.


Akıp giden saniyelerin kıymetini biliyor muyuz? Zamanı geri getiremeyeceğimiz, bir dakika öncesine artık geri dönemeyeceğimiz herkesçe bilinir. Peki, biz bu kadar değerli bir hazineyi nasıl değerlendiriyoruz? "Zamanın değerini yapacak işi olan bilir." der bir atasözü... Goethe ise, "Yaşadığımız her an kendi hakkını ister." diye zamanın kıymetini ifade etmektedir. Hz. Muhammed bu konuda şöyle demiştir: "Beş şey gelmeden evvel, beş şeyin kıymetini biliniz. Ölmeden önce hayatın kıymetini, hastalıktan önce sıhhatin kıymetini, dünyada iken ahireti kazanmanın kıymetini, ihtiyarlamadan evvel gençliğin kıymetini, fakirlikten evvel zenginliğin kıymetini..." Bu güne kadar neler yaptık? Neler yapmadık? Yaptıklarımızı düşünecek olursak, gerçekten zamanımızı iyi değerlendirebildik mi? ((Kişisel Gelişim, Zamanın Değerini Bilmek))
Aslında bu muhasebeyi her akşam yatmadan evvel yapmamız gerekir. Gençliğimizi nerede harcadık? Kendimize, eşimize, dostumuza, ailemize, çevremize, topluma, dünyaya yönelik ne gibi faydalarımız oldu? Dünyadan göçtükten sonra, hatırlanacağımız bir eserimiz var mı? İyi bir evlat yetiştirebildik mi? Her gün yeni bir şeyler öğrenebildik mi? Öğrendiklerimizi topluma fayda getirecek şekilde uygulamaya geçirebildik mi? Bu gün ne verdik? Bu gün ne öğrendik? Yaşam kalitemizi ne derece artırdık? Bu dünya ve öteki dünya için bir şeyler yapabildik..

Zaman da, geçmiş de, gidenler de geri gelmiyor.Çünkü kopyası yok yaşamların.

Tebrik ederim değerli şair Kemal bey. Gecikmeli olarak yorumlama durumunda kaldığım için bağışlayın.Elimde olmayan nedenlerle, yaşama dair koşturmacalarla bu muhteşem eserinizi bugün yorumlamak kısmet oıldu. Düşündüren, anlamlı mesajlar veren, ders kadar yararlı ve okunması son derece gerekli özel bir eserdi. Tüm şiirlerinizden ayrı dersler çıkarıyorum. Emeğinize, yüreğinize sağlık efendim. Müsadenizle favori şiirlerimin arasına ekledim.Yine, yeniden okumak için.Toplumsal olarak sizin gibi duyarlı, birikimli, aydın ve özenli düşüncelere, bilgilere sahip bir çok değerlerimzin var olmasını ve değerlerinin bilinmesini içtenlikle diliyorum . Saygı ve selamlarımla.Sağlıcakla...HAZAN


Şiir Bilgi


Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.