ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Vicdan, saadet ve azaplarımızın ahirette de kaynağıdır. ROUSSEAU Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA
manisayıldızı

manisayıldızı

4.12.2010 22:30:30

O YABANCI KİM! ""

Senden başkasınla asla olamam derdin
Simdi hayatındaki o yabancı kim!..

Ellerini asla bırakmam derdin
Şimdi ellerinden tutup gezdiğin o yabancı kim!..


Gözlerine ömrümün sonuna kadar bakarım derdin.
Şimdi gözlerinin içinde boğulduğun kim!...

Sensiz gülemem,mutlu olamam derdin..
Şimdi kahkalar atıp,mutlu olduğun yabancı kim!..


Hani SENİ ÇOK SEVİYORUM derdin
Şimdi beni unutturan yabancı kim!..

Sen benim kadınım olacaksın derdin.
Peki söylesene bana o yanındaki GELİN kim!..

04/05/2010
..göçmen kızı..

Sevgili Gözde Nur,şiirini eleştirmeye kelimelerden başladım ve tipik hatalar olarak aşağıdaki sözcükleri belirtiyorum.
"başkasınla, kahkalar "
"Başkasınla" değil "başkasıyla";"kahkalar" değil "kahkahalar" olmalıydı değil mi?
henüz 17-18 yaşında genç bir şair adayı olduğun için seni eleştirme gereği duydum.Yapılan eleştirileri dikkate alırsan ilerisi için iyi bir yatırım yapmış olursun çünki.Bu yolda sonuna kadar yürümeye kararlıysan eleştirilerim işine yarıyacaktır.
Sizin gibi genç bir şair adayı Rilke'ye bir mektup yazıyor ve ona "Ben nasıl şair olabilirim?"diye soruyor.Rilke cevabında diyor ki;"Gençl
iğinde herkes şiir yazar.Bunların bir kısmı bir süre sonra yazmayı bırakır,bırakmayanlar ise şair olurlar."diyor.Senin için yazmak sadece bir gençlik hevesi değilse,senin için yapılan eleştirileri mutlaka ciddi bir şekilde analiz et ve dersler çıkar.
Yukaruya aldığım şiirinin dizelerini yan yana yaz ve bir daha oku,göreceksin ki bir düz yazı paragrafından hiç farkı yok.Oysa şiirin düz yazıdan bire farkı olmalı değil mi?Şiirin dizelerini yanyana yazıp paragraf da oluştursak şiirselliğinden hiç bir şey kaybetmez ayrıca.
Sevgili hemşerim,şiiri şiir yapan temel unsurun konu ya da tema değil,imgeler olduğunu mutlaka bilirsin.Duygularını ne kadar özgün imgelerle anlatabilirsen şiiri o kadar iyi yakalamış olacaksın.Mesele herkesin yazdığı sözcüklerle herkesin yazdığı anlamda değil,herkesin yazdığı sözcüklerle sadece senin yüklediğin anlamda şiirler yazmaktır.
Bunu kendimi övme anlamında algılamamanızı rica ederek bir örnek vermek istiyorum.Yorum yazdığınız bana ait olan "Gözlerin"şiirinde,"Gözlerin bir gelindir ilk defa sevdiğine açılan/Bir kızdır yüreğinin bir yarısı taşra"demişim.İddia ediyorumki Türk ya da dünya şiirinde "gözler" bu güne kadar başka bir şair tarafından geline ve kıza benzetilmemiştir.Bu yüzden tamamıyla bana ait benzetmelerdir,özgündür ve güzeldir.Buna benzer bir çok örneği o şiirde görebilirsiniz.Şiiri kaliteli yapan,ona bir sanat eseri hüviyeti veren de bu tür nitelikleridir sevgili hemşerim.Önce orijinal duyuş ve söyleyiş gerek.İhanet ve unutuşu öyle sana özgü imgelerle anlatmalısın ki onlar senin markan olmalı.Bulunduğun yaşa göre yazdığın şiiri değerli buluyorum ama senin çok daha güzellerini yazabileceğine inanıyorum.
Yazdığın şiirlerde hiç bir zaman ağlayan da gülen de hüzünlenen de sen olmamalısın sözcüklerin olmalı.O sözcükler okuyucunun gözüne değdiği anda ateşi yüreğine inmeli.Yüreğinden "cız"sesini çıkartmalı.İşte şiir orda başlar sevgili hemşerim.daha çok şiir okuman ve yazman dileğimle sevgili Özge Nur...

Şiir Bilgi

Gözdenur İLETİR

Gözdenur İLETİR

"" O YABANCI KİM! ""


Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.