Sen ey adını koyamadığım kaos Üç harften ibarettin; Gül mü desem aşk mı, Saçlarına takıp sürüklerdin evreni Bir derviş misali dönerdi başım, Yanıma gelip dikilişin Çok renkli bir mermer işçiliği, O duruş, o bakış, o sessizlik; Bir Venüs heykeli, abideleşirdin...
Sen ey ruhumla kaynayan iksir Beni benden alıp götüren Dağları yerinden oynatan erk Yakıp kavuran, kül edip savuran Karşı konulmaz çekimindeydim hep Ateş pınarı, gözlerin yudum yudum Seninle uyur, seninle uyanır Varlığıma sebep seni bulurdum Sendin benim anayurdum...
Sen ey tenimde yeşeren ökse otu Benden beslenip, beni sesledin Tüm kuşları yüreğimin sana kondu Göğsümü sen kafesledin Hikmetinle benliğimi bürüdün Damar damar, salkım saçak En uzun gece, en kısa gün Göğsümde yürüdün, beni nefesledin; Ben sana aşık olabildim ancak!
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
EN UZUN GECE, EN KISA GÜN şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
EN UZUN GECE, EN KISA GÜN şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Ökse otu Vikipedi, özgür ansiklopedi Vikipedi:Taksokutu Ökse otu Viscum album 002.JPG Bilimsel sınıflandırma Âlem: Plantae (Bitkiler) Klad Angiosperms (Kapalı tohumlular) Klad Eudicots (İki çenekliler) Klad Core eudicots Takım: Santalales Familya: Santalaceae Cins: Viscum Tür: V. album İkili adı Viscum album L. Dış bağlantılar Commons-logo.svg Wikimedia Commons'ta Ökse otu ile ilgili çoklu ortam belgeleri bulunur. Wikispecies-logo.svg Wikispecies'te Ökse otu ile ilgili detaylı taksonomi bilgileri bulunur.
Ökse otu (Viscum album), Santalaceae familyasından Avrupa, batı ve güney Asya'ya özgü asalak bir bitki türü. Halk arasında gevele, güvelek, gövelek, purç, çekem olarak da bilinir.
Her mevsimde yapraklı olan ve ağaçlar üzerinde yaşayan yarı asalak bir bitkidir. Özellikle elma ağacının dalları üzerinde yaşar. Armut, söğüt, kavak, meşe gibi ağaçların üzerinde de asalak olarak yaşayabilmektedir. Sapları her zaman ikiye ayrılarak dallanır. Çiçekleri tek eşeyli, meyveleri yapışkan, sulu ve yumuşaktır. Bu meyveleri yiyen kuşların kondukları ağaçların üzerine dışkılarıyla tohumları bırakması ökse otunun yayılmasını sağlar. Bazı yörelerde meyvelerindeki yapışkan madde çubukların üzerine sürülerek kuşları yakalamak için ökse olarak kullanılmaktadır. Ökse otunun meyveleri eczacılıkta kullanılmaktadır.
Ağaç gövdelerine tutunan ve sarmaşık gibi büyüyen ökse otu genellikle kan basıncını düşürmek için kullanılmaktadır. Ortalama ömrü 70 yıl olan bitkinin yeşil renkli oval yaprakları vardır. Kavak, söğüt, huş, armut, alıç, erik, kiraz, akasya, akçaağaç ve kestane gibi ağaçlarda yetişen ökse otunun çeşitli kültürlerde iyi şans getirdiğine, büyüye karşı koruduğuna, doğurganlığı arttırdığına inanılmaktadır. Orta çağda, evlerin tavanına asılan bitkinin kötü ruhları kovduğuna inanılıyormuş. Bitkiyle hazırlanan çay halk arasında kas kasılmalarına, sinirsel gerginliğe, astıma, yüksek tansiyona ve mide kasılmalarına karşı kullanılmaktadır.
Kan basıncını düşürür Öksürüğe iyi gelir Astım tedavisine yardımcı olur İshale iyi gelir Adet öncesi sendromuna karşı kullanılır Sinirleri yatıştırır Sara hastalığı tedavisine yardımcı olur
Ökse Otu Çayı Nasıl Hazırlanır?
Ökse otu çayını hazırlamak için 1 çay kaşığı dolusu ince kıyılmış ökse otunu 1 fincanlık soğuk suya atın ve oda sıcaklığında 1 gün bekletin. Daha sonra bu karışımı ısıtarak içerebilirsiniz.
Ağaç gövdesinde ökse otu
Kurutulmuş ökse otu
Kurutulmuş ökse otu yaprakları
Ökseotu
Ökse otu bitkisi
Ökse otu çayı
Ökse otu çayının faydaları
Ökse otu yaprakları
Ökseotu yemişleri
Ökse Otunun Sağlığa Faydaları
Kanser, hipertansiyon, hepatit gibi hastalıkların tedavisinde kullanılan ve bu hastalıkların tedavisi ile ilgili bilimsel araştırmalara konu olan ökse otu sıklıkla sinirleri yatıştırmak ve kasılmaları engellemek için kullanılır. Kanserin yayılmasını engellediği ve tümörleri küçülttüğü yönünde bilimsel çevrelerden yapılan açıklamalar birbirinden farklıdır. Bazı araştırmalar olumlu sonuçlar sunarken bazıları tam tersini belirten sonuçlara sahiptir. Buna karşın kanser tedavisinde kullanılan bazı ilaçların ökse otu içerdiği bilinmektedir.
Bitkinin tansiyonu düşürmesi üzerine yapılan araştırmalarda olumlu yönde sonuçlar elde edilmiştir. 2009 yılında “Journal of Traditional Chinese Medicine” dergisinde yayınlanan ve hayvanlar üzerinde yapılan araştırmada 14 gün boyunca düzenli olarak ökse otu özü tüketen hayvanların kan basıncının önemli oranda düştüğü gözlemlenmiştir. Ökse Otunun Yan Etkileri
Çiğ olarak tüketilen ökse otu nöbetlere neden olabilir. Nadir olarak görülmekle birlikte bazı kişilerde ökse otu özü kullanımı anafilaktik şokunda dahil olduğu ciddi alerjik reaksiyonlara yol açabilmektedir. Ökse otu yemişlerinin zehirlenmelere yol açtığı bilinmektedir ve bu yemişler kesinlikle yenmemelidir. İlaçlarla etkileşimi konusunda yeterli veri bulunmadığından ökse otu ürünleri tüketmeye başlamadan önce doktorunuza danışın. Hamile ve emziren kadınların ökse otu özü, çayı, kapsülü tüketmesi önerilmez.
- See more at: http://www.bitkicaylarininfaydalari.com/okse-otu-cayinin-faydalari/#sthash.Gw6tXLB0.dpuf
çok beğendim
tebrikler dost kaleme