...NEDEN...Güneş dans ediyor ayaklarının altında Ve zaman biraz daha inceliyor Veda sözleri duyuluyor uzaklardan Sense burdasın hala... Nedenini bilmediğin kederler Sarıyorsa seni sarmaşık gibi Böyle anlamsız ama depderin Kurtar yakanı,kaç,belli ki pusuda diğerleri... Hiç ölmeyecek gibi isteklisin sulamakta begonyaları Yoksa onların ölmesi mi kaygıyla kaplıyor yüzünü her sabah Halbuki bu film kaç kez oynandı,kaç kez izlendi Hadi sal saçlarını:Özgür,sınırsız,kaybedecek bir şey yok gibi... Hayalindeki hayal de yok oluyor gözkapaklarında Bir tren ıslığı:Sen çok uzaklarda Bak,avuçlarımdan kayıp gidiyor Oysa saklamıştım bastığın toprakları yıllarca... Yok olduğun vakit haber sal;gelip bulayım seni Sen varken yoktun asıl,çayımın taze demi Ya da sen gelme de ses ver,iki laflayalım Belki böylesi daha iyi... Gözlerinde gördüm ben o korkuyu Gözbebeklerin renk vermedi,aynı senin gibi Sen de hep aynıydın,hala aynısın olduğun yerde Ne büyüdün,ne küçüldün Yalnızca biraz kök saldın içimde... mahla |
El insaf yâhu! İnsan, tek gün sektirmeden ardı ardına her gün bir şiir yazsa, 12000 küsur şiiri toplamda tam 33 yılda yazabilir. Ama dikkat: Tek gün sektirmeyeceksin. Merak ettim, şiirimsileri döktürenin yaşı kaç diye. 32 imiş. "Eyvah," dedim, "adam, doğmasına bir yıl kala başlamış şiir yazmaya ve hiç durmaksızın ha babam de babam yazmış da yazmış." Berekete bakın hele, berekete!
İnsan bir düşünür, kendini afişe etmeden, şiir cehâletini kamu âleme deşifre etmeden önce: Bu topraklardan Pir Sultan Abdallar, Yıunus Emreler, Karacaoğlanlar, Nâzım Hikmetler, Gülten Akınlar, Sezai Karakoçlar, Metin Altıoklar, Nihat Behramlar, Egemen Berközler, Hicri İzgörenler, Cahit Koytaklar gibi.. hepsi birbirinden değerli ne şairler geçmiş. Ben bu berbat şeyleri (evet, nesneler, eşyâ anlamında "şeyler" diyorum) milletin önüne koyarken acep o destansı şairlerin emeklerine hürmetsizlik ediyor muyum diye.
Sonra, koskoca bir Ahmed Arif var. 64 yıllık ömründe yalnızca 19 şiir yazmış. 19 şiir ama hepsi de şiir. 19000 şiire bedel.
Bütün bunları neden mi yazdım: Sevi Gümüş'ün sâdece üç şiirlik birikimindeki mütevâzılığa, incelikli tutuma değinmek için. Ne güzel, ne hoş, ne sevimli bir tavırdır: Üç şiir ama, bir kere daha demiştim, üçü de şiir. Sesleriyle, dizelerarası bağlarının güçlülüğüyle, imgesel yapısındaki derinlikle, iletisindeki yücegönüllülükle...
Şiir enflasyonuna karşı bir panzehir gibi duruyor, Sevi'nin üç yıldızlı şiirsel atlası.