(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
(((((((((( şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
(((((((((( şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
YIKIK DAMIN DA BACASI OLUR MU DEMEYELİM BİR DAHA. OLUR MU OLUR. MAALESEF İNSANLAR GÖRDÜĞÜ GİBİ DEĞİL DE GÖRMEK İSTEDİĞİ GİBİ GÖRÜYOR BAZI ŞEYLERİ. BU NEDENLE DE OLMAZLAR OLUYOR SEVGİLİ BALAM. YIKIK DAMIN BACASI GİBİ. KUTLARIM KALEMİNİ YÜREĞİNİ. ALLAH SENİ KORUSUN NAZARLARDAN.
Hecede daha oturaklı, daha güzel yazdığını görüyorum. Bunun serbestten daha kolay bir tarz olduğunu düşünerek söylemiyorum. Hecenin de kendine göre çok ciddi zorlukları var. Bazen bir kafiye yüzünden bir dörtlüğü atmak zorunda kalırsın. Bazen anlamla ses arasında sıkışır kalırsın. Bu şiirinde birkaç mısrada söyleyiş zorluğuyla karşılaştığını gördüm. Mesela: 'Ciğeri beş para etmeyenlerin' mısrasında bu söyleyiş kusuru var. Mısra hem basmakalıp, hem de şiirin ahengine zarar veriyor. Aynı zorlama 'Ey Gıyâbi yine bizim delik cep' mısrasındada göze çarpıyor. Bu zorlanmanın kafiye endişesinden kaynaklandığını belirtmeliyim. Yine 'is' kafiyesinde de zorlanmışsın, oraya daha güçlü bir kafiye bulman (ararsan) mümkündür. İmla hususunda da bir şeye dikkatini çekmek istiyorum. Arapça ve Farsça'dan giren kelimelerde eskiden bizde bulunmayan 'ayın, hemze' gibi unsurların bulunduğu kelimelerin yazılışında (') kesme işareti kullanılırdı: san'at, rü'ya, neş'e, şi'r vs. Günümüz imlasında bunlar kullanılmıyor, kullanılmamalıdır da. Şiirde -vezin mecburiyeti yoksa- bu tarz yazılışlara asla yer vermemelidir.
Yeri gelmişken sana daha birkaç şey söyleyeyim. Sen kalem şairisin. Her ne kadar tarzın halk şiirinin özelliklerini taşıyorsa da, halk şairlerinin sonuna kadar kullandığı bazı kusurlu özellikleri kullanmaktan kaçınmalısın. Mesela, vezin zaruretinden kaynaklanan eksik sesli yazılışlar: 'Kahpe felek kırdı elim' N'olur, Ne deyim (ne diyeyim), -yine son zamanlarda moda olan: 'senle, benle, senli, benli (seninle anlamında) yazılışlardan uzak durmalısın. Senin şiir yazarken zamanın çok, bu yüzden buna benzer kolaylıklara tevessül etmemelisin. Son dörtlükte 'göz' kelimesini aynı mısrada tekrarlamışsın. Biricisine başka bir çözüm bulman gerektiğini düşündüm.
Duraklar ile ilgili birkaç şey söyleyeyim. Daha önceki bir şiirine yazdığım yorumda duraktan bahsetmiştim. Durak dilin kendisine has, çözülemeyen sırlarından biridir. Makbul olan şey, şiirde bütün mısraların aynı duraklarla yazılmasıdır; çünkü durak bir bakıma şiirin makamı gibidir. Şiirin olur olmaz yerinde makam değiştirmek ahenge zazarar verdiği için doğru değildir. 'Ben değiştiririm' diyorsan, elbette değiştirirsin; ama şiirine zarar verdiğini de bilmelisin ve birilerinin 'ya bu da yapılır mı' tarzındaki itirazına katlanmalısın.
Şiirin güzel, bazı mısraların çok güzel: "Bir nazarla zindan olur günlerin. / Devesinden, cücesinden göz değer..." Bu tip güzel söyleyişler üzerinde dur. Şiirde asla göz ardı etmeyeceğin şey, mısradaki kelimelerin tasnifidir. Aynı mısrayı değişik şekilde -kelimelerin yerlerini değiştirerek- yazma denemelerini çokça yap. En güzelini buluna kadar...
Sevgiler...
cinar39 tarafından 9/20/2007 11:32:22 PM zamanında düzenlenmiştir.
Güzel,akıcı,duygulu ve vefalı yüreğini-kalemini kutluyorum...
Selam,sevgi ve saygılarımla....
İ.GÖKTAŞ