(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
sevmek *)(* şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
sevmek *)(* şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
sevgi vermek tir sevgi paylaşmaktır sevgi.......... tesekkürler ederim bizlerle bu güzel duyguları paylaştığınız için yüreyinizde kaleminizde baki olsun temenniziyle
Dostlara yürekten varmaktır sevgi Düşmana çiçekler vermektir sevgi ... Tebrikler yUnus hocam... Sevginin özleşimce tarifini yapmışsınız... sevgi ve muhabbetlerimle...
Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi. ============================= Aşk yollarında kararlı bir şekilde gitmektir sevgi... Tebrikler...
Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi. ============================= Aşk yollarında kararlı bir şekilde gitmektir sevgi... Tebrikler...
İlmek ilmek işlenmiş gönül giysisidir sevgi şiiriniz gibi. Kimsecikler üşümesin dilerim içlerinde gizli. Kutluyorum Şairim çok güzeldi. Sevgi yüklü saygılarımla.
Saygıdeğer Yunus Ağabey: Öncelikle mesle içabı işlerimin yoğunluğundan dolayı bu günlerde siteye pek giremiyorum bu konuda affına sığınıyorum. Senin şiirlerin bir başka oluyor. Benim tercih ettiğim bir tarz . Sevgiyi çok güzel tanımlamışsınız Takdir ederim. Saygılarımla.
Sevmeyi, özünden bilmektir sevgi. Kalplere atılmış ilmektir sevgi. Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi. Bu şiirin üstüne söz olamaz artık kutlamaktan başka.Sevgiyle kalın
sevgiyi anlatan çok güzel bir şiir yüreğinize sağlık ama malesefki sevgiyi çıkarla bir araya getirdiler onun içindirki sevgiyi ayıklamak zor temiz sevgi yok bence
Yüreğinize sağlık. Herzamnki gibi çok güzeldi.Var olun.
Sevgi bedava hediyedir . İnsan olmanın mutlak gereğidir. Sevgi büyüklüktür, zenginliktir, ahlaktır, edeptir, samimiyettir. Sevgi her kapıyı açan anahtar gibidir. Yeter ki gerçekten yürekten sevelim.
Sevgide sebep-sonuç aramamalı, yoksa hesabınız var demektir. Yani sevdik mi hesapsız kitapsız sevmeli, bize insanlığımızdan bir hediye bellemeliyiz.
İnsanların yüreklerinden akan sevgi damlalarının çoğalarak bir sevgi nehri olması ve yeryüzündeki bütün nehirlerin birgün sevgi denizi oluşturması dileklerimle. selam ve dua ile..
Sevgi paylaşmak, umut etmek ve yüreğindekileri paylaşmak demektir. Ve bunu başaranlar gerçek mutluluğu yakalayabilir yaşamda.
Çok özeldi ve sorgulayan bir şiir idi. Teşekkür ederim paylaşımınıza
Elimde olmayan nedenler yüzünden uzun süre ayrı kaldım şirlerinizden ve bu gün zaman bulup uğrayabildim sayfalarınıza. Geldiğimde bu kadar güzel şirileri bulmak ise beni gerçekten mutlu etti.
Sevmeyi ,özünden bilmektir sevgi. Kalplere atılmış ilmektir sevgi, Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönüllerden silmektir sevgi.
Sevgiyi ve sevmeyi anlatan güzel dizelerdi.Beyaz kurdaleyide zaten haketmiş bir şiir bunun üstüne bir şey söylemenin bir anlamı yok,kutluyorum selamlar ve saygılar.
sevgi bu olsa gerek. sevgi böyle antılmış olsa gerek gönülden kutluyorum hocam çok güzel ifadeyle sevgiyi bizlerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum saygımla
SEVGİ,YÜREKTE HİSSEDİŞ..ŞİİRDE SES OLMUŞ KUTLARIM YÜREKTEKİ GÜZEL SESİ.. MÜKEMMELDİ HER ZAMANKİ GİBİ USTA KALEMDEN AKANLAR.. KUTLARIM DOST KALEM SAYGIMLA..
Sevmeyi, özünden bilmektir sevgi. Kalplere atılmış ilmektir sevgi. Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi.
Ballara erişmek, ermektir sevgi. Gülleri dalından dermektir sevgi, Herkesi gönülden sevmek her yerde Ellere malından vermektir sevgi.
......sevgiyi yaşayacaksın iliklerine kadar. adı yeter medeniyet türkülerini söylemeye, sevgiyi sevgi ileçağıracaksın . sevmeyen ne bilsin bizi. sevgi yollarında, sazımızı çala çala söyleye söyleye yola devam. beklemekten sevgi heykeli olacaksın, aşk yağmurlarıyla damarlarına kan gelecek can yürüyecek. aşkı yeniden tarif edeceksin. sevenlere selam olsun. .......güzel şiir, tebrikler.
Sevmeyi, özünden bilmektir sevgi. Kalplere atılmış ilmektir sevgi. Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi.
Ballara erişmek, ermektir sevgi. Gülleri dalından dermektir sevgi, Herkesi gönülden sevmek her yerde Ellere malından vermektir sevgi.
Ahhh ahhhh nede güzel işlenmiş şiir sözler inci tanesi gibi dizilmiş sevgi adına mükemmeldi şiir herkesi gönülden sevip sayınca gülleri dalında derince ellere malından verince sevgi büyür kıymete değer olur lakin devir öyle bir devir ki böylesi sevgileri bölüşünce ya canından vuruyorlar yada malından ediyorlar...kıymetli şiiri yazan kaleme yazdıran yüreğe sevgilerimle cannn arkadaşım doossst kalem...yüreğine sağlık. saygılarımla...
Sevmeyi, özünden bilmektir sevgi. Kalplere atılmış ilmektir sevgi. Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi.
Ballara erişmek, ermektir sevgi. Gülleri dalından dermektir sevgi, Herkesi gönülden sevmek her yerde Ellere malından vermektir sevgi.
Anamızın ak sütü gibi dupduru bir dille yazılmış, ölçüsü, anlarımdaki ferah ve külfetsiz söylemi, kolay ve hemencecik oluşmuş hissi verdiği halde her mısraı her sesi ve eki üzerinde defalarca ve özenle durulmuş , 6+5 durağıyla ve özleşim ölçüsüyle yazılmış başarılı bir şiir.
Şiirin zorlamasız ifadesinin yanısıra söz sanatlarına bilinçli yaklşaımıyla da başarısını belli ediyor .
Elere sözcüğüyle kelimenin iki temel anlamını da kastedecek şekilde kullanarak teşbihlerini başarıyla uygulamış bir şiir.
kutlarım harıka bir şiir olmuş her ne kadar ben geç kalsam da okuyanlar hakkını vermişler kurdale kırmızı olsa daha iyi olurdu ya rengin önemi yok gönüllere tahtını kurmuşsun başarılar güzel yazıyorsun okumaya devam edeceğim sevgiler benim düşüncem de sevgi hakedene verilir etmeyene yolun uzunu
Yunusum, geç de olsa sayfalara bakmaya çalışıyorum. Yine Üstâdımızdan güzel bir özleşim şiiri ve bize de vermiş olduğu hazdan bir damla düştü. Sevgi bizlere bağışlanan en güzel haslettir. ve Tükeneceğini sananlar aldanıyor aslında. Bir okyanus gibi olan bu sevgiyi Yaratılan tüm canlılarla paylaşmak daha da güzel bir haslettir. Kutlarım güzel şiirinizi, saygılarımla.
GÜZEL BİR TANIM GÜZEL BİR TARİF GERÇİ;SEVGİ NE KADAR ANLATILSA DA YAŞANMADAN BİLİNMEZ HALİ VE VİCDANİ BİR KAVRAM GÜZEL ŞİİRİNİZ İÇİN TEBRİKLER SELAMLAR
Sevmeyi, özünden bilmektir sevgi. Kalplere atılmış ilmektir sevgi. Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi.
bana sevgi nedir diye sorsalar ve sevgi neyi ister deseler benim vereceğim cevap sevgi nfreti gönülden silmektir derim ve sevgi fedakarlık ister seilmeden sevebilmektir derim kutluyorum bu güzel şiiriyazan yüreği canı gönülden sayın üstadım yüreğine sağlık eyvallah mehmet girişit
Sevmeyi, özünden bilmektir sevgi. Kalplere atılmış ilmektir sevgi. Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi.
Ballara erişmek, ermektir sevgi. Gülleri dalından dermektir sevgi, Herkesi gönülden sevmek her yerde Ellere malından vermektir sevgi. ******************************************** Özetle, işte sevgi budur! Var mı böyle sevgi acaba?. Şimdi sevgiler , nalıncı keseri gibi, hep bana , hep bana. Kimse marangoz rendesi gibi , bir sana bir bana ,demiyor ne yazık ki... Efendim, *)(* olarak , harika bir çalışma. Tema nefis, uyaklar süper... Teşekkürler, tebrikler! Saygıyla efendim!
Sevmeyi, özünden bilmektir sevgi. Kalplere atılmış ilmektir sevgi. Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi. Sevgi bu kadar anlatılabilr...Kutluyorum. Saygılar
Çok güzel bir hece ve çok güzel bir özleşim şiiri. Şiir şairin yüreğinin rengidir. Yüreğinde ki sevginin tarifi düşmüş mısralara Şairi ve seçki alan bu güzel şiiri tebrik ederim. Selam ve saygılar.
2008 - 2009 ÖĞRETİM YILI ALİ NAİLİ ERDEM ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARIDIR Adı Soyadı
Sınıfı ve Numarası ALDIĞI PUAN :www.edebiyatogretmeni.net
MUKADDİME Mademki toplum içinde yaşayan halk bunca kanunla sorumludur, elbette yazarları kendi vatanının yararına dair fikirler sunmayı kazanılmış haklardan sayar. Eğer buna bir kanıt aranacak olursa eğitilmiş milletlerin yalnız politika gazetelerini göstermek yeterlidir. Bu durum devletçe de uygun görülmüştür ki Tanzimat’ın oluşumunda gazete çıkarılmasına izin verilmişti. Hatta Müslüman olmayan azınlıkların çıkardığı gazeteler haklarının bile ötesindedir. Fakat asıl Osmanlı gazetelerinin bahsine gelince şimdiye kadar kimse özel gazete çıkarma ihtiyacı duymamıştır. Hele şükürler olsun ki bu durum sonunda, gerçekleşti. Şimdi bu gazete ülke içerisinden ve dışarısından haberle verecek olmasından ötürü Tercüman-ı Ahvâl adı verilmesi uygun görüldü. Bu gazetenin çıkarılması gereği açık ve net bir şekilde ortadadır ki bu sebeple bu ihtiyaca cevap vermek üzere çıkarılacaktır. 21 Ekim 1860 Tercüman-ı Ahval 1.Yukarıdaki metnin konusu nedir?Belirtiniz. 2.Yukarıdaki metinden çıkarılacak en kapsamlı yargı nedir? 3.Aşağıda verilen eserlerin yazarlarını yazınız. Müntehabat-ı Eş’ar………….. Islahat-ı Edebiye…………….. Renan Müdafaanamesi ……………… Kâmus Türkî…………………… Yadigâr-ı Şebâp ……………… Liberte …………. Âkif Bey---……………… İclal……………….. Felâtun Bey ve Rakım Efendi………………….. Sergüzeşt……………..
4.Aşağıdaki beyitleri içerik ve söyleyiş bakımından karşılaştırınız. Ne mümkün zulm ile bî-dâdile imhâ-yı hürriyet Çalış idrâkî kaldır muktedirsen âdemiyetten Namık Kemal (Ne mümkün zulm ile işkenceyle hürriyeti yok etmek! Çabalayıp idraki kaldır,gücün yetiyorsa insanlıktan)
Esdi nesîm-i nev-bahâr açıldı güller subh-dem Açsun bizim de gönlümüz sakî meded sun câm-ı Cem Nefî (Esdi ilkbahar rüzgarı açıldı güller sabah vakti Açsın bizim dev gönlümüz sakî yetiş sun Cem’in kadehini)
5.Aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle tamamlayınız. *Tanzimat Edebiyatı ilk özel gazete olan ………………………………………’in çıkışı ile başlar, ………………………………………………dergisinin çıkışı ile son bulur.
*…………………………. adlı romanda Dilber isimli bir cariye kızın hüzünlü yaşamı ve Nil Nehri’ne atlayarak intiharı anlatılır.
*Orhun Kitabeleri ve Kutadgu Bilig üzerinde çalışma yapan Tanzimat …………………..’dir. *İlk yarı resmi gazete ………………………………’tir.
*İlk pastoral şiir olan ………………….. ‘yı ……………………………….. yazmıştır.
*Tanzimat Dönemi Edebiyatı öğretici metinlerinde ikilik ………………………….çatışması temada, dilde , ifade biçimlerinde varlığını hissettirir.
*Tanzimat sanatçıları ……………………………….edebiyatını örnek almışlar; ……….ve ………akımlarının etkisinde kalmışlardır.
*İlk edebî roman olan ………………………‘ın yazarı ………………………’dir.
6.Şinasi’in Türk edebiyatına getirdiği yenilikleri yazınız.
7.Ahmet Mithat Efendi’nin; a) ansiklopedik bir yazar olarak nitelendirilme nedenini kısaca açıklayınız. b) öykü ve romanlarında hangi tekniği kullandığını yazınız. c) İlk hikaye örnekleri sayılan eserinin adını yazınız. d) Gezi türünde verdiği eserinin adını yazınız. e) Tanzimat edebiyatının hangi döneminde yer aldığını yazınız. 8.Tanzimat Edebiyatı döneminde eski yeni tartışması yapan yazarları yazınız. Bu amaçla kaleme aldıkları eserler hakkında kısaca bilgi veriniz.
9. Aşağıda Tanzimat edebiyatına ilişkin yargılar verilmiştir. Bunlardan doğru olanı (D),yanlış olanı(Y) ile belirtiniz. ( )İlk dönem Tanzimatçılar edebiyatı halkın eğitiminde araç olarak görülmüştür. ( )Tanzimat döneminde , sade bir dille yazmak amaçlanmış, ancak başarılamamıştır. ( )Tanzimat Edebiyatı , divan Edebiyatını her yönüyle dışlamıştır. ( )Tanzimat şiirinde genellikle aruz ölçüsü kullanılmıştır. ( ) Roman , öykü, tiyatro ilk kez Tanzimat edebiyatında görülür. ( ) Tanzimat Edebiyatının ikinci döneminde dil iyice sadeleşmiştir. ( ) Muallim Naci ,Tanzimat Döneminde yaşamış ve Dîvan şiirini savunmuş bir sanatçıdır. ( )Tazimat şiirinde konu bütünlüğü yoktur. ( )Tanzimat romanında köy gerçeğine ilk eğilen roman Küçük Paşa’dır. ( )Tanzimat Edebiyatının ilk hiciv örneğini Ziya Paşa vermiştir.
2008 - 2009 ÖĞRETİM YILI ALİ NAİLİ ERDEM ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARININ CEVAP ANAHTARIDIR. Adı Soyadı
Sınıfı ve Numarası ALDIĞI PUAN :
MUKADDİME Mademki toplum içinde yaşayan halk bunca kanunla sorumludur, elbette yazarları kendi vatanının yararına dair fikirler sunmayı kazanılmış haklardan sayar.Eğer buna bir kanıt aranacak olursa eğitilmiş milletlerin yalnız politika gazetelerini göstermek yeterlidir. Bu durum devletçe de uygun görülmüştür ki Tanzimat’ın oluşumunda gazete çıkarılmasına izin verilmişti.Hatta Müslüman olmayan azınlıkların çıkardığı gazeteler haklarının bile ötesindedir.Fakat asıl Osmanlı gazetelerinin bahsine gelince şimdiye kadar kimse özel gazete çıkarma ihtiyacı duymamıştır.Hele şükürler olsun ki bu durum sonunda,gerçekleşti. Şimdi bu gazete ülke içerisinden ve dışarısından haberle verecek olmasından ötürü Tercüman-ı Ahvâl adı verilmesi uygun görüldü. Bu gazetenin çıkarılması gereği açık ve net bir şekilde ortadadır ki bu sebeple bu ihtiyaca cevap vermek üzere çıkarılacaktır. 21 Ekim 1860 Tercüman-ı Ahval 1.Yukarıdaki metnin konusu nedir?Belirtiniz. (İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval ‘in çıkışını haber vermek ve özel gazetenin çıkarılış gerekçelerini açıklamaktır.. 2.Yukarıdaki metinden çıkarılacak en kapsamlı yargı nedir? (Toplumların sosyal ve siyasî gelişmelerinde gazetenin öneminin bilinmesi ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerekir.) 3.Aşağıda verilen eserlerin yazarlarını yazınız. Müntehabat-ı Eş’ar---(Şinasi) Islahat-ı Edebiye---(Muallim Naci) Renan Müdafaanamesi---(Namık Kemal) Kâmus Türkî---(Şemsettin Sami) Yadigâr-ı Şebâp---(Recâizade Mahmut Ekrem) Liberte ---(Abdülhak Hamit Tarha) Âkif Bey---(Namık Kemal) İclal---(Samipaşazade Sezâî) Felâtun Bey ve Rakım Efendi---(Ahmet Mithat Efendi) Sergüzeşt (Samipaşazade Sezai)
4.Aşağıdaki beyitleri içerik ve söyleyiş bakımından karşılaştırınız. Ne mümkün zulm ile bî-dâdile imhâ-yı hürriyet Çalış idrâkî kaldır muktedirsen âdemiyetten Namık Kemal (Ne mümkün zulm ile işkenceyle hürriyeti yok etmek! Çabalayıp idraki kaldır,gücün yetiyorsa insanlıktan)
Esdi nesîm-i nev-bahâr açıldı güller subh-dem Açsun bizim de gönlümüz sakî meded sun câm-ı Cem Nefî (Esdi ilkbahar rüzgarı açıldı güller sabah vakti Açsın bizim dev gönlümüz sakî yetiş sun Cem’in kadehini)
(Her ikisinde de nazım birimi beyit, ölçü aruz ölçüsü dil yabancı kökenli kelimelerle yüklü olup yabancı dil kuralları dikkat çeker. Şekil bakımından divan geleneği devam ettirilir. İçerik bakımından Tanzimat şiiri yeniliklerle (konular yeni, bütün güzelliği esas)doludur.)
5.Aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle tamamlayınız. Tanzimat Edebiyatı ilk özel gazete olan (Tercümân-ı Ahvâl)’in çıkışı ile başlar.(Servet-i Fûnûn ) dergisinin çıkışı ile son bulur.
(Sergüzeşt) adlı romanda Dilber isimli bir cariye kızın hüzünlü yaşamı ve Nil Nehri’ne atlayarak intiharı anlatılır.
Orhun Kitabeleri ve Kutadgu Bilig üzerinde çalışma yapan Tanzimat yazarı (Şemsettin Sami) ‘dir. İlk yarı resmi gazete (Cerîde-i Havâdis)’tir.
İlk pastoral şiir olan (Sahra) ‘yı (Abdülhak Hamit Tahran ) yazmıştır.
Tanzimat Dönemi Edebiyatı öğretici metinlerinde ikilik (doğu-eski/batı-yeni) çatışması temada, dilde , ifade biçimlerinde varlığını hissettirir.
Tanzimat sanatçıları (Fransız) edebiyatını örnek almışlar; ……….ve ………akımlarının etkisinde kalmışlardır.
İlk edebî roman olan (İnibah) ‘ın yazarı (Namık Kemal)’dir.
6.Şinasi’in Türk edebiyatına g getirdiği yenilikleri yazınız.
7.Ahmet Mithat Efendi’nin; a) ansiklopedik bir yazar olarak nitelendirilme nedenini kısaca açıklayınız. b) öykü ve romanlarında hangi tekniği kullandığını yazınız. c) İlk hikaye örnekleri sayılan eserinin adını yazınız. d) Gezi türünde verdiği eserinin adını yazınız. e) Tanzimat edebiyatının hangi döneminde yer aldığını yazınız.
(Ahmet Mithat Efendi eserlerinde okuyucuları bilgilendirmeyi amaçlamıştır. Yer yer romanlarının akışını bozar ve ansiklopedik bilgi verir. Yani halkı aydınlatmak için eser yazar. Bu nedenle ansiklopedik bir yazar olarak nitelendirilir.)
8.Tanzimat Edebiyatı döneminde eski yeni tartışması yapan yazarları yazınız. Bu amaçla kaleme aldıkları eserler hakkında kısaca bilgi veriniz. (Tanzimat I.Dönem Namık Kemal ve Ziya Paşa II. Dönem Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci eski yeni kavgası yapmıştır. Ziya Paşa Şiir ve İnşâ adlı makalesinde en güzel şiirin halk şiiri olduğunu söylemiş daha sonra yazdığı Harabat adlı eserde en güzel şiirin divan şiiri olduğunu söylemiştir. Harabat adlı eserdeki görüşleri eleştirmek amaçlı Tahrîb-i Harabat ve Takîp adlı eserleri Namık Kemal yazmıştır.Recaizade Mahmut Ekrem yeni şiir geleneğine uygun Zemzemi’yi yazmış,bunun karşında Muallim Naci yeni şiir anlayışına karşı çıkan Demdeme adlı eleştiri kitabını yazmıştır. Muallim Naci dîvan şiirini yüceltmiş ve Demdeme ‘de en güzel şiirin divan şiiri olduğunu söylemiştir.
9.Aşağıda Tanzimat edebiyatına ilişkin yargılar verilmemiştir. Bunlardan doğru olanı (D),yanlış olanı(Y) ile belirtiniz. (D)İlk dönem Tanzimatçılar edebiyatı halkın eğitiminde araç olarak görülmüştür. (D)Tanzimat döneminde, sade bir dille yazmak amaçlanmış, ancak başarılamamıştır. (Y)Tanzimat Edebiyatı, divan Edebiyatını her yönüyle dışlamıştır. (D)Tanzimat şiirinde genellikle aruz ölçüsü kullanılmıştır.
(D) Roman, öykü, tiyatro ilk kez Tanzimat edebiyatında görülür. (Y) Tanzimat Edebiyatının ikinci döneminde dil iyice sadeleşmiştir. (D) Muallim Naci, Tanzimat Döneminde yaşamış ve Divan şiirini savunmuş bir sanatçıdır. (Y)Tazimat şiirinde konu bütünlüğü yoktur. (Y)Tanzimat romanında köy gerçeğine ilk eğilen roman Küçük Paşa’dır. (D)Tanzimat Edebiyatının ilk hiciv örneğini Ziya Paşa vermiştir.
2008 - 2009 ÖĞRETİM YILI ALİ NAİLİ ERDEM ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARIDIR Adı Soyadı
Sınıfı ve Numarası ALDIĞI PUAN :www.edebiyatogretmeni.net
MUKADDİME Mademki toplum içinde yaşayan halk bunca kanunla sorumludur, elbette yazarları kendi vatanının yararına dair fikirler sunmayı kazanılmış haklardan sayar. Eğer buna bir kanıt aranacak olursa eğitilmiş milletlerin yalnız politika gazetelerini göstermek yeterlidir. Bu durum devletçe de uygun görülmüştür ki Tanzimat’ın oluşumunda gazete çıkarılmasına izin verilmişti. Hatta Müslüman olmayan azınlıkların çıkardığı gazeteler haklarının bile ötesindedir. Fakat asıl Osmanlı gazetelerinin bahsine gelince şimdiye kadar kimse özel gazete çıkarma ihtiyacı duymamıştır. Hele şükürler olsun ki bu durum sonunda, gerçekleşti. Şimdi bu gazete ülke içerisinden ve dışarısından haberle verecek olmasından ötürü Tercüman-ı Ahvâl adı verilmesi uygun görüldü. Bu gazetenin çıkarılması gereği açık ve net bir şekilde ortadadır ki bu sebeple bu ihtiyaca cevap vermek üzere çıkarılacaktır. 21 Ekim 1860 Tercüman-ı Ahval 1.Yukarıdaki metnin konusu nedir?Belirtiniz. 2.Yukarıdaki metinden çıkarılacak en kapsamlı yargı nedir? 3.Aşağıda verilen eserlerin yazarlarını yazınız. Müntehabat-ı Eş’ar………….. Islahat-ı Edebiye…………….. Renan Müdafaanamesi ……………… Kâmus Türkî…………………… Yadigâr-ı Şebâp ……………… Liberte …………. Âkif Bey---……………… İclal……………….. Felâtun Bey ve Rakım Efendi………………….. Sergüzeşt……………..
4.Aşağıdaki beyitleri içerik ve söyleyiş bakımından karşılaştırınız. Ne mümkün zulm ile bî-dâdile imhâ-yı hürriyet Çalış idrâkî kaldır muktedirsen âdemiyetten Namık Kemal (Ne mümkün zulm ile işkenceyle hürriyeti yok etmek! Çabalayıp idraki kaldır,gücün yetiyorsa insanlıktan)
Esdi nesîm-i nev-bahâr açıldı güller subh-dem Açsun bizim de gönlümüz sakî meded sun câm-ı Cem Nefî (Esdi ilkbahar rüzgarı açıldı güller sabah vakti Açsın bizim dev gönlümüz sakî yetiş sun Cem’in kadehini)
5.Aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle tamamlayınız. *Tanzimat Edebiyatı ilk özel gazete olan ………………………………………’in çıkışı ile başlar, ………………………………………………dergisinin çıkışı ile son bulur.
*…………………………. adlı romanda Dilber isimli bir cariye kızın hüzünlü yaşamı ve Nil Nehri’ne atlayarak intiharı anlatılır.
*Orhun Kitabeleri ve Kutadgu Bilig üzerinde çalışma yapan Tanzimat …………………..’dir. *İlk yarı resmi gazete ………………………………’tir.
*İlk pastoral şiir olan ………………….. ‘yı ……………………………….. yazmıştır.
*Tanzimat Dönemi Edebiyatı öğretici metinlerinde ikilik ………………………….çatışması temada, dilde , ifade biçimlerinde varlığını hissettirir.
*Tanzimat sanatçıları ……………………………….edebiyatını örnek almışlar; ……….ve ………akımlarının etkisinde kalmışlardır.
*İlk edebî roman olan ………………………‘ın yazarı ………………………’dir.
6.Şinasi’in Türk edebiyatına getirdiği yenilikleri yazınız.
7.Ahmet Mithat Efendi’nin; a) ansiklopedik bir yazar olarak nitelendirilme nedenini kısaca açıklayınız. b) öykü ve romanlarında hangi tekniği kullandığını yazınız. c) İlk hikaye örnekleri sayılan eserinin adını yazınız. d) Gezi türünde verdiği eserinin adını yazınız. e) Tanzimat edebiyatının hangi döneminde yer aldığını yazınız. 8.Tanzimat Edebiyatı döneminde eski yeni tartışması yapan yazarları yazınız. Bu amaçla kaleme aldıkları eserler hakkında kısaca bilgi veriniz.
9. Aşağıda Tanzimat edebiyatına ilişkin yargılar verilmiştir. Bunlardan doğru olanı (D),yanlış olanı(Y) ile belirtiniz. ( )İlk dönem Tanzimatçılar edebiyatı halkın eğitiminde araç olarak görülmüştür. ( )Tanzimat döneminde , sade bir dille yazmak amaçlanmış, ancak başarılamamıştır. ( )Tanzimat Edebiyatı , divan Edebiyatını her yönüyle dışlamıştır. ( )Tanzimat şiirinde genellikle aruz ölçüsü kullanılmıştır. ( ) Roman , öykü, tiyatro ilk kez Tanzimat edebiyatında görülür. ( ) Tanzimat Edebiyatının ikinci döneminde dil iyice sadeleşmiştir. ( ) Muallim Naci ,Tanzimat Döneminde yaşamış ve Dîvan şiirini savunmuş bir sanatçıdır. ( )Tazimat şiirinde konu bütünlüğü yoktur. ( )Tanzimat romanında köy gerçeğine ilk eğilen roman Küçük Paşa’dır. ( )Tanzimat Edebiyatının ilk hiciv örneğini Ziya Paşa vermiştir.
2008 - 2009 ÖĞRETİM YILI ALİ NAİLİ ERDEM ANADOLU LİSESİ 11. SINIF TÜRK EDEBİYATI DERSİ 1. DÖNEM 1. YAZILI SORULARININ CEVAP ANAHTARIDIR. Adı Soyadı
Sınıfı ve Numarası ALDIĞI PUAN :
MUKADDİME Mademki toplum içinde yaşayan halk bunca kanunla sorumludur, elbette yazarları kendi vatanının yararına dair fikirler sunmayı kazanılmış haklardan sayar.Eğer buna bir kanıt aranacak olursa eğitilmiş milletlerin yalnız politika gazetelerini göstermek yeterlidir. Bu durum devletçe de uygun görülmüştür ki Tanzimat’ın oluşumunda gazete çıkarılmasına izin verilmişti.Hatta Müslüman olmayan azınlıkların çıkardığı gazeteler haklarının bile ötesindedir.Fakat asıl Osmanlı gazetelerinin bahsine gelince şimdiye kadar kimse özel gazete çıkarma ihtiyacı duymamıştır.Hele şükürler olsun ki bu durum sonunda,gerçekleşti. Şimdi bu gazete ülke içerisinden ve dışarısından haberle verecek olmasından ötürü Tercüman-ı Ahvâl adı verilmesi uygun görüldü. Bu gazetenin çıkarılması gereği açık ve net bir şekilde ortadadır ki bu sebeple bu ihtiyaca cevap vermek üzere çıkarılacaktır. 21 Ekim 1860 Tercüman-ı Ahval 1.Yukarıdaki metnin konusu nedir?Belirtiniz. (İlk özel gazete olan Tercüman-ı Ahval ‘in çıkışını haber vermek ve özel gazetenin çıkarılış gerekçelerini açıklamaktır.. 2.Yukarıdaki metinden çıkarılacak en kapsamlı yargı nedir? (Toplumların sosyal ve siyasî gelişmelerinde gazetenin öneminin bilinmesi ve bu konuda toplumun bilinçlendirilmesi gerekir.) 3.Aşağıda verilen eserlerin yazarlarını yazınız. Müntehabat-ı Eş’ar---(Şinasi) Islahat-ı Edebiye---(Muallim Naci) Renan Müdafaanamesi---(Namık Kemal) Kâmus Türkî---(Şemsettin Sami) Yadigâr-ı Şebâp---(Recâizade Mahmut Ekrem) Liberte ---(Abdülhak Hamit Tarha) Âkif Bey---(Namık Kemal) İclal---(Samipaşazade Sezâî) Felâtun Bey ve Rakım Efendi---(Ahmet Mithat Efendi) Sergüzeşt (Samipaşazade Sezai)
4.Aşağıdaki beyitleri içerik ve söyleyiş bakımından karşılaştırınız. Ne mümkün zulm ile bî-dâdile imhâ-yı hürriyet Çalış idrâkî kaldır muktedirsen âdemiyetten Namık Kemal (Ne mümkün zulm ile işkenceyle hürriyeti yok etmek! Çabalayıp idraki kaldır,gücün yetiyorsa insanlıktan)
Esdi nesîm-i nev-bahâr açıldı güller subh-dem Açsun bizim de gönlümüz sakî meded sun câm-ı Cem Nefî (Esdi ilkbahar rüzgarı açıldı güller sabah vakti Açsın bizim dev gönlümüz sakî yetiş sun Cem’in kadehini)
(Her ikisinde de nazım birimi beyit, ölçü aruz ölçüsü dil yabancı kökenli kelimelerle yüklü olup yabancı dil kuralları dikkat çeker. Şekil bakımından divan geleneği devam ettirilir. İçerik bakımından Tanzimat şiiri yeniliklerle (konular yeni, bütün güzelliği esas)doludur.)
5.Aşağıdaki boşlukları uygun sözcüklerle tamamlayınız. Tanzimat Edebiyatı ilk özel gazete olan (Tercümân-ı Ahvâl)’in çıkışı ile başlar.(Servet-i Fûnûn ) dergisinin çıkışı ile son bulur.
(Sergüzeşt) adlı romanda Dilber isimli bir cariye kızın hüzünlü yaşamı ve Nil Nehri’ne atlayarak intiharı anlatılır.
Orhun Kitabeleri ve Kutadgu Bilig üzerinde çalışma yapan Tanzimat yazarı (Şemsettin Sami) ‘dir. İlk yarı resmi gazete (Cerîde-i Havâdis)’tir.
İlk pastoral şiir olan (Sahra) ‘yı (Abdülhak Hamit Tahran ) yazmıştır.
Tanzimat Dönemi Edebiyatı öğretici metinlerinde ikilik (doğu-eski/batı-yeni) çatışması temada, dilde , ifade biçimlerinde varlığını hissettirir.
Tanzimat sanatçıları (Fransız) edebiyatını örnek almışlar; ……….ve ………akımlarının etkisinde kalmışlardır.
İlk edebî roman olan (İnibah) ‘ın yazarı (Namık Kemal)’dir.
6.Şinasi’in Türk edebiyatına g getirdiği yenilikleri yazınız.
7.Ahmet Mithat Efendi’nin; a) ansiklopedik bir yazar olarak nitelendirilme nedenini kısaca açıklayınız. b) öykü ve romanlarında hangi tekniği kullandığını yazınız. c) İlk hikaye örnekleri sayılan eserinin adını yazınız. d) Gezi türünde verdiği eserinin adını yazınız. e) Tanzimat edebiyatının hangi döneminde yer aldığını yazınız.
(Ahmet Mithat Efendi eserlerinde okuyucuları bilgilendirmeyi amaçlamıştır. Yer yer romanlarının akışını bozar ve ansiklopedik bilgi verir. Yani halkı aydınlatmak için eser yazar. Bu nedenle ansiklopedik bir yazar olarak nitelendirilir.)
8.Tanzimat Edebiyatı döneminde eski yeni tartışması yapan yazarları yazınız. Bu amaçla kaleme aldıkları eserler hakkında kısaca bilgi veriniz. (Tanzimat I.Dönem Namık Kemal ve Ziya Paşa II. Dönem Recaizade Mahmut Ekrem ve Muallim Naci eski yeni kavgası yapmıştır. Ziya Paşa Şiir ve İnşâ adlı makalesinde en güzel şiirin halk şiiri olduğunu söylemiş daha sonra yazdığı Harabat adlı eserde en güzel şiirin divan şiiri olduğunu söylemiştir. Harabat adlı eserdeki görüşleri eleştirmek amaçlı Tahrîb-i Harabat ve Takîp adlı eserleri Namık Kemal yazmıştır.Recaizade Mahmut Ekrem yeni şiir geleneğine uygun Zemzemi’yi yazmış,bunun karşında Muallim Naci yeni şiir anlayışına karşı çıkan Demdeme adlı eleştiri kitabını yazmıştır. Muallim Naci dîvan şiirini yüceltmiş ve Demdeme ‘de en güzel şiirin divan şiiri olduğunu söylemiştir.
9.Aşağıda Tanzimat edebiyatına ilişkin yargılar verilmemiştir. Bunlardan doğru olanı (D),yanlış olanı(Y) ile belirtiniz. (D)İlk dönem Tanzimatçılar edebiyatı halkın eğitiminde araç olarak görülmüştür. (D)Tanzimat döneminde, sade bir dille yazmak amaçlanmış, ancak başarılamamıştır. (Y)Tanzimat Edebiyatı, divan Edebiyatını her yönüyle dışlamıştır. (D)Tanzimat şiirinde genellikle aruz ölçüsü kullanılmıştır.
(D) Roman, öykü, tiyatro ilk kez Tanzimat edebiyatında görülür. (Y) Tanzimat Edebiyatının ikinci döneminde dil iyice sadeleşmiştir. (D) Muallim Naci, Tanzimat Döneminde yaşamış ve Divan şiirini savunmuş bir sanatçıdır. (Y)Tazimat şiirinde konu bütünlüğü yoktur. (Y)Tanzimat romanında köy gerçeğine ilk eğilen roman Küçük Paşa’dır. (D)Tanzimat Edebiyatının ilk hiciv örneğini Ziya Paşa vermiştir.
Ballara erişmek, ermektir sevgi. Gülleri dalından dermektir sevgi, Herkesi gönülden sevmek her yerde Ellere malından vermektir sevgi. ...........................................
her derdi paylaşıp bölmek, gerekirse hak yolunda ölmektir sevgi....Saygılar şair.Çok kıymetli dizeler hepsi de.Kutlarım ve hep sevgiyle kalsın yüreğiniz...
Yol sevginin yolu.. Ne güzel bu yoldan gelenlere...gidenlere ! Yine güzeldi...Yine düşündürendi dizeleriniz.. Yüreğinize sağlık..Tebrikler efendim..Saygıyla..
Sevmeyi, özünden bilmektir sevgi. Kalplere atılmış ilmektir sevgi. Yolları tüketmek küsmek her derde, Nefreti gönülden silmektir sevgi.
Ballara erişmek, ermektir sevgi. Gülleri dalından dermektir sevgi, Herkesi gönülden sevmek her yerde Ellere malından vermektir sevgi.
SEVGİ KARŞILIĞINI GÖRSE HERŞEY DAHA GÜZEL OLACAK AMA BAZEN OLMUYOR...KARŞILIKSIZ OLDUMU SEVGİ AZAP OLUYOR ACI OLUYOR... SEVGİYLE KALIN.... GÜZELDİ SEVGİ ADINA YAZILAN BU ŞİİR... TEBRİKLER... SELAM VE SAYGILAR...
Bu şiir benim dilimden sevginin tarifi olmuş. Teşekkür ediyorum. Sevgiyi konu olarak işlediğiniz için. Hep siz benim sayfama kurdela bırakıyorsunuz. Şimdi ben gönülden verdim kurdelayı size. Ve şiir seçkimde.
tesekkürler ederim bizlerle bu güzel duyguları paylaştığınız için
yüreyinizde kaleminizde baki olsun temenniziyle