Duâlar etse bile gelmesi için nusret Suçunu kabul edip susuyor sürçülisan Yapayalnız bir çölde bir damla suya hasret Kalmış gibi bir anda susuyor bazen insan ________ Şükrü Atay (Türkmenoğlu)
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.
Şiirlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Hasret 😔 şiirine yorum yap
Okuduğunuz şiir ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
Hasret 😔 şiirine yorum yapabilmek için üye olmalısınız.
Duâlar etse bile gelmesi için nusret Suçunu kabul edip susuyor sürçülisan Yapayalnız bir çölde bir damla suya hasret Kalmış gibi bir anda susuyor bazen insan Tebrik ederim Yüreğine kalemine emeğine sağlık
İki şey var ki,yaratan bunlara hasret koymasın insanı.Bunlardan biri su,diğeri sevgi. Biri yaşamsal,diğeri duygusal.. İnsan yaşamına büyük etkisi olan bu iki öge, temelde mutluluk kaynağı. Değerli dost şükrü bey,beğeni ile okuduğum harika bir dörtlük idi. Kutlarım gönül sesinizi. Esenlik dilerim.
Edebiyatımızın nadide eserlerinden Rubailer aklıma geldi . Bu vesileyle küçük bir not bırakmak istedim.
RUBAİ: -Divan edebiyatı (klasik edebiyat) nazım biçimidir. -Dört dizeden oluşur. -Aruzun özel kalıpları ile yazılır. Kendine özgü 24 kalıbı vardır. -Her dizesi ayrı ölçüde olabilir. -Şarap, dünyanın türlü nimetlerinden yararlanma, hayatın anlamı, hayat felsefesi ve ölüm gibi konular işlenir. -Fikir, kısa ve özlü olarak söylenir. -İlk üç mısra fikrin hazırlayıcısıdır. Asıl söylenmek istenen son mısrada söylenir. -Genelde mahlas kullanılmaz. -İranlılardan bize geçmiştir. -Genelde sanatçıların divanlarının sonunda “rubaiyyat” başlığı altında toplanır. -Dört dizesi birbiriyle kafiyeli (aaaa) olanlara rubai-i musarra denir. -Rübailerin, kıt’adan farkı, aruzun özel kalıpları ile yazılmasıdır. -Bu türün en büyük şairi Ömer Hayyam’dır. -Anadolu’daki öncüsü Mevlana’dır.
Dörtlükte Rubai tadı vardı. Haz aldık , dimağımıza farklı bir tat bıraktınız Şükrü Hocam. Kendinize has bir tarzınız var. Unutulmuş kıyı da kalmış, fark edemediğimiz konulara el atmanız ,gündeme taşımanız takdiri şayan.
Saygıdeğer üstâdım, Keşke aruzla yazabilecek kadar yeterli bilgim olabilseydi rubai olarak yazmak isterdim. Ama ne kadar anlamlı olsa bile dörtlük olmaktan öteye gidemiyor, benim de çok severek okuduğum rubai konusundaki açıklamanız için sağolun varolun. Sayfama değer kattığınız için sonsuz teşekkürler. En içten selam ve saygılarımla. Allah'a emanet olun.
Değerli şairim sayfanızda güzel eserlerinizden birini beğeniyle okudum anlamı ve içeriği kurgusuyla bu güzel eseri yazan kalemi kutlarım kalemin daim ilhamın bol olsun selamlarımla kalın sağlıcakla
Bezm-i elestte divan kurulmuş İnsan özü sevgiyle yoğrulmuş . Hasret sancılarıyla nâs kavrulmuş. Yürek fermanları gurbet ikliminde nasıl da tutuşmuş... ... Küçük bir nazire üstadım .Kabul ediniz Dörtlüğünüz çok anlamlı ve kalbe dokunan mısralardı. Kaleminize sağlık Saygılar
Yorumunuz ve anlam dolu nazireniz için sonsuz teşekkürler efendim. Değer veren yüreğinize ve kaleminize sağlık diliyorum. Sayfama değer kattığınız için sağolun varolun. En içten selam ve saygılarımla. Allah'a emanet olunuz.
Bir padişahın acemi bir kölesi vardı. Bir gün bu köle ile gemiye binmişti. Köle o zamana kadar hiç gemiye binmemiş ve deniz görmemişti. Gemi yolculuğunun bir takım sıkıntıları ve zorlukları vardı. Köle, gemi limandan ayrıldığı andan îtibaren titremeye başladı. Ne yaptılarsa köleyi sâkinleştiremediler. Gemide âlim bir kişi vardı. Hükümdâra; "Müsâde ederseniz ben onu susturayım" dedi. Hükümdar da o zâta izin verdi. O zât, köleyi denize attırdı. Köle birkaç kere suya battı, çıktı. Geminin bir tarafına can havliyle tutundu. Onu saçından tutup gemiye aldılar. Bu olaydan sonra köle, köşesinde sessiz ve sâkin oturdu. Hükümdar âlimden bu işin hikmetini sordu. O da; "Köle suya girmeden evvel, gemideki selâmetin kadrini ve kıymetini bilmiyordu. İşte huzûrla, saâdet ve sıhhat de böyledir. Huzûr içinde yaşıyan, mesût olan, bir felâkete uğramadıkça, o huzûr ve saâdetin kıymetini bilmez. " dedi. Alıntıdır. Allah kuluna zulmetmez. Kul, dert gördüğü hayatı, kendisi davet eder. Belki şiirin ruhuna uygun bir yorum olmadı ama hem sevdiğim bu mesel i, hem de içimden gelen bu hisleri sizinle paylaşmak istedim. Derin duygularla kaleme alınmış bu muhteşem dörtlüğünüze tebriklerimi bırakıyorum sayın Hoca m. Muhteşem bir kıta dökülmüş gönül haznenizden. Takdir ve saygılarımla. Sağlıcakla kalınız, vesselam...
Saygıdeğer üstâdım, Bundan daha anlamlı ve daha güzel yorum olamazdı, her yazdığınız anlam derinliği olan şiirlerden naçizane dörtlükten bile çok daha önemliydi, sağolun varolun. Duânın kabulü için de niyetlerin halis olması gerekir diye düşünüyorum. İçinde bulunduğumuz her durum biraz da bununla ilgili. Cenab-ı Hak'tan her şeyin gönlünüzce olmasını ve yolunda girmesini niyaz ediyorum, dualarım her zaman sizinle. Sonsuz selam ve saygılarımla. Allah'a emanet olun.
Duâlar etse bile gelmesi için nusret Suçunu kabul edip susuyor sürçülisan Yapayalnız bir çölde bir damla suya hasret Kalmış gibi bir anda susuyor bazen insan ________ Şükrü Atay (Türkmenoğlu)
Suçunu kabul edip susuyor sürçülisan
Yapayalnız bir çölde bir damla suya hasret
Kalmış gibi bir anda susuyor bazen insan
Tebrik ederim
Yüreğine kalemine emeğine sağlık