ANKARA'YA GELEN YOL
Binikiyüzdoksandokuz yılıydı hani,
Söğüt’te Kurulmuştu Devlet i Osmani. Otuziki yıl başşehirdi bu kasaba, Orhan’a bırakarak göçtü Osman baba. Orhan Bey fetheyledi Bursa’yı, İznik’i, Başkentlik İznik’e verildi, varan iki… Beş yıl sonra da üçüncü başkentti Bursa, Büyüme dururdu Bizanslı rahat dursa. Binüçyüzaltmışbir, Murad Hüdavendigar, Aldı Edirne’yi ki, çok uzak bir diyar. Yürümek için, Balkan illerine, Üçyüzaltmışaltı, başkent Edirne… Seksensekizyıl merkez Edirne’dir. Nihayet İstanbul Bizans’tan fethedilir, Payitaht da buraya getirilir hemen, Dörtyüzyetmiş yıl başkenttir, ara vermeden… Dünya’nın gözdesi olur artık İstanbul, Osmanlının yönüdür şimdi her arz ve tul. Miladi takvimle yıl Binbeşyüzonaltı, Yavuz, Hilafetle süsledi saltanatı. İstanbul oldu Müslümanların merkezi, İyi - kötü asırlar sürdü dizi dizi. İlk cihan harbinde, kesildi koca çınar, Anadolu’da devlet kurdu kahramanlar.. Mustafa Kemal’e aitti yeni buyruk; Türk Milleti Ankara’da oldu tek yumruk, Cumhuriyetin kuruluşuyla beraber, Ankara’mız, Türk’e şimdi başkentlik eder. (İstanbul:20.05.2005) |
Ankara ve çevresinin tarihi Bronz çağındaki Hatti Uygarlığına kadar gider. İsa'dan önce ikinci bin yılda Hititler bölgenin hakimi durumuna gelmiş ve onları sırası ile Frigyalılar, Lidyalılar ve Persler izlemiştir. İsa'dan önce üçüncü yüzyılda, bir Kelt ırkı olan Galatlar Ankara'yı başkent yapmıştır.
İlin tarihteki ismi "Ankyra"dır. Galatlar Ankara'yı ilk defa başkent olarak kullanmışlardır. Hitit döneminin küçük bir şehri olduğu bilinmekle birlikte, bu yörede bu döneme ait herhangi bir eser bulunmamıştır. Frig çağından sonra şehir sırasıyla Pers, Büyük İskender, Galat dönemlerini yaşamıştır. M.Ö. 25 yılında İmparator Augustus şehri Galatia krallığıyla beraber Roma imparatorluğuna bağlamıştır.
VII. ve VIII. yüzyıllarda İslamiyetin doğuşuyla birlikte şehir Pers ve Arap akımlarına maruz kalmıştır.871-893 tarihleri arasında birkaç kez el değiştirir. 1127'de şehir kesin olarak Türk hakimiyetine girer ve adı "Engüriye" olur. 1402'de Yıldırım Bayazid ve Timurlenk arasındaki Ankara Savaşında şehir kısa bir süre Moğol hakimiyetinde kalır. Ancak 1414'de kesin olarak Osmanlı hakimiyetine girer.
Kurtuluş savaşı sırasında 1920'de Ankara merkez üs olarak seçilir ve 1923'te Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından coğrafi, stratejik, siyasi ve Kurtuluş Savaşındaki merkez üs özellikleri nedeniyle başkent ilan edilir. O günlerde Avrupa'dan şehir mimarları getirilerek bugünkü modern Ankara'nın temelleri atılır.
tebrik ederim hocam bu harika siir icin buram buram tarih kokuyor her misrasi,yalnizca ankara degilki türkiyenin her bir kösesi sanli zaferlere imza atmistir ankara yalnizca bir sehrimizdir,sevgi ve saygilarimla..