Tanıtım Yazısı
Huxley, yarı bilimkurgu yarı fütürist olarak nitelendirilebilecek Cesur Yeni Dünya romanından sonra, 1948 yılında, yine bilimkurgu ve fütürist unsurlar içeren, Maymun ve Öz adlı kısa romanını yazmıştır. Maymun ve Öz, sahne ayrıntılarını da içinde barındıran kısa bir senaryo metni içinde, din felsefesi ve teoloji konularını irdelemektedir. Huxley, metnin neredeyse monologa dönüşen ritmi içinde, kusursuz bir kurgu yaratmayı başarıyor.
Teolojik ve sosyolojik açıdan bir hiciv olarak da okunabilecek olan Maymun ve Öz, gelecekte kurgulanmıştır. III.Dünya Savaşı, dünyanın hemen her tarafını yıkıma uğratmış ve radyasyona boğmuştur. Yıkımdan etkilenmeyen Yeni Zelanda'lı bir grup bilim adamı, son durumu incelemek üzere California'ya bir ineceleme gezisi düzenlerler. Bu bilim adamlarından biri olan botanikçi Dr. Poole o bölgede yaşayan insanlar tarafından tutsak alınır. Bu insanlar, insanlık tarihinin yıkımlarla ve kötülükle dolu genel seyri doğrultusunda, kötülüğü ve Şeytan'ı yücelten yeni bir inanç sistemi kurmuşlardır.
Huxley'nin, kısa bir senaryo biçimi içinde anlattığı öyküde, Dr. Poole, bu yeni topluluğun bir üyesi olan ve sevgi ile tekeşlilik gibi eski değerleri savunan Loola adlı kadınla kaçtığında, kurgunun yeni bir boyut kazandığı görülür. Huxley bu kısa romanında, genel temaları olan gelişim, teknoloji ve insanlığın genel seyri gibi odak noktalarına kendi penceresinden bir bakış ve değerlendirme sunuyor.
daha fazla
Yazar: Aldous Huxley
Yayınevi: İthaki Yayınları
ISBN: 9789758607402
Sayfa: 173s.
Boyut: 21 X 14
Kapak:
Tarih: 1905
Kağıt Tipi: