Üsküdar Caddesi çiçek bahçesi Konuklar geliyor selama durun Konuþan dilleri türlü lehçesi Ýstanbul Þile ’yi görmeye gelin
Adýný almýþsýn yaban gülünden Hacýllý köyünde onbir gölünden Güzellik dökülür her bir elinden Þilenin bezinden örmeye gelin
Hadice hanýmýn hayrat çeþmesi Güneþin denizin yelin esmesi Hýrçýn dalga gibi gülün küsmesi Hodan bitkisini dermeye gelin
Dünyaya nam salmýþ isli fenerin Dilde destan oldu senin hünerin Söyle kýlavuzum nedir önerin Saklýgöl’ de sefa sürmeye gelin
Palamut balýðý kestane balý Aðlayan kayanýn aþýksý hali Ocaklý kalesi þilenin malý Özlenen sevdaya ermeye gelin
Güneþ salýnarak iner denize Kumbaba þifadýr her birinize Zülüfler dökülmüþ buðday benize Aþký muhabbeti karmaya gelin
Gönlüm sana doðru uçuyor Þile Etrini, itrini saçýyor Þile Yedi veren gibi açýyor Þile Her mevsim muþtular vermeye gelin.
Özlem ÇETÝN
30.04.2015/istanbul NOTLAR :
Ýstanbul Þile, Herkes gezdiði, gördüðü mekanlardan yerlerden þehirlerden, yapýlardan çok etkilenir, hoþlanýr. Benim içinde Þile ayný güzellikleri ve ayný sevecen hayranlýk duygularýný verdi. Þile adýna naçizane satýrlar yazdým, ancak þile bu naçizane satýrlara sýðmayacak kadar Dünyalar harikasý bir yerdir. Þile beni baðiþlasýn. Þile ye sevgiler :)
1-Þile’nin kelime anlamý ise yaban çiçeðidir. Ýkinci Adýný Yunanca’da ‘yaban çiçeði’ anlamýna gelen bir bitkiden, mis kokulu ’mercanköþkten alýyor.
2-Hatice Haným adýnda Mýsýrlý bir kadýn tarafýndan 1871’de yaptýrýlmýþ. Günümüzde de suyundan içilen çeþme "Tatlý su” olarak biliniyor.
3-Þile feneri: Türkiye’nin uluslararasý standartlarda en büyük deniz feneridir. Sultan Abdülmecit döneminde ve 1859 – 1860 yýllarýnda yapýlmýþtýr.
-ilk dönemlerde 3 fitilli gaz lambasý ile çalýþýrken, 1968 yýlýnda elektrikle çalýþmaya baþlamýþtýr. -Bugün müzeye çevrilen Þile Feneri’nin 150 yýllýk bir geçmiþi vardýr.
Etir, Ýtir : güzel kokulu , ýtýrlý , ýtýrnak , ýtri , kokucu , lavantacý , aromatik Genellikle Kars ve Azarbaycan da güzel misk kokular için kullanýlan cümlelerdir.
Özlem ÇETÝN
Sosyal Medyada Paylaşın:
Özlem ÇETİN Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.