İFTİRA
ÝFTÝRA
Ýftira, huzurlu yaþamý derinden sarsan, en olmadýk sonuçlara varabilen bir karalama veya öç alma giriþimi olarak bilinir.
Bazen bir genci intihara sürükler, bazen bir insaný katil eder, bir baþkasýný mezara götürür. Bazen, aileyi yýkar bazen yuvayý bozar, ama çoðunlukla uzun yýllar zihinlerden çýkmaz ve bedel ödeyenleri, yakýnlarýný ömür boyu yakar, kavurur.
Bu vesileyle, iftira etmeyi kendine huy edinen, iftiradan medet uman veya kendi egolarýný tatmin etmek için bu eylemi yapanlara, çaresiz ve mazlum gönüllerden koparak gelen sözlerin alt alta dizilmesidir konumuz.
* * * * * *
Dicle ile Fýrat ayný sokaðýn çocuklarýdýr, aileleri yýllarca komþuluk yapmýþ ve sevinçlerini, üzüntülerini bölüþmüþlerdir. Gençler evlilik yaþýna geldiðinde ise, herkes tarafýndan birbirlerine yakýþtýrýlýr. Zaten ailelerin düþüncesi de farklý deðildir, söz ve niþan yapýlýp Fýrat askerliðini yaptýktan sonra evlendireceklerdir.
Günler geçmek bilmiyor, sevda yelleri narin bedenlerde kasýrgaya dönüþür. Hasret mektuplarý bir o yana bir bu yana uçuþurken, Dicle’ yi beðenen kendi duygularýnýn yaktýðý zalim ruhuna yenik düþen biri vardýr. Arka sokakta oturan ve Dicle’ nin kuzeni olan Bedo’ dur . Kýskançlýðý aman vermez, elde etmek için çeþitli plânlar yapar.
Eline kâðýt kalem alarak, Trakya’ da askerlik yapan Fýrat’ a mektup yazmaya baþlamýþtýr bile. Sayfalar dolusu mektubun ana fikri þöyledir.
“ Benden duymuþ olma ama senin niþanlýn, çalýþtýðý þirketin sahibinin oðluyla yakýn iliþki içerisindedir…. Sana karþý davranýþlarýnda bir fark hissetmedin mi?.... Hem senin gibi bir delikanlýya yakýþýr mý, baþkasýyla beraber olan kýza yanýp, tutuþmak. ……Belki de bunlardan haberin vardýr, hayýrlý tezkereler..Ýmza: Bir dost.”
Mektubu okuyan Fýrat, en yakýn postaneye gidip Dicle’ sine telefon açar. Uzun tartýþmanýn ardýndaki son sözleri þöyle þekillenir..
“ Sen, benim yerime baþkasýný nasýl düþünürsün, madem böyle bir durum var benden neden sakladýn ve beni kullanmaya utanmadýn mý?”
Bu suçlamayla yüz yüze kalan Dicle ise, aðlayýp, sýzlayarak kendini ifade etmeye çalýþýr ama baþarýlý olamaz.
“ Sen, bana nasýl böyle konuþursun, madem aramýzda güvensizlik var, bu iliþkimiz devam edemez” diyerek konuþmayý sonlandýrýr..
Ýzin alamadýðý halde görev yerinden firar ederek sevdiði kýzýn ihanetinin hesabýný sormaya hazýrlanan Fýrat geçirdiði trafik kazasýnda hayatýný kaybeder. Haberi alan Dicle intihar etmeyi dener, beceremez, kendini anlatmaya hiç muvaffak olamaz. Alýr baþýný gider bilinmeze doðru.
Bir gizli sevda yüzünden iki ailenin çocuklarý gene yan yanadýr, birlikte gömülürler. Biri topraðýn içine, diðeri dýþýna…
Dicle’ lerin gönüllerindeki yanardaðlarýn dýþa püsküren lâvlarýdýr, Fýrat’ larýn yalnýz ve soðuk bedenlerinin isyanýdýr, kahrýdýr.
Yaþamak denmese de yaþýyor gibi olduðu sürece Dicle’ nin diline takýlan sözler þöyle þekillenir.
Hanýn, hamamýn çöksün, kussül-ömür olasan.
Ölüm geçmesin elen, karalar baðlayasan.
Herkes sevdikleriyle beraber eðlenirken,
Komukuflet içinde, yalavuz aðlayasan.
Bayramlýk esvabýnla çamurlara batasan
Yaðmur, dolu altýnda kaldýrýmda yatasan.
Binlerin sýfýr olsun, topladýðýn serveti.
Birer birer sayarak, tefeciye satasan.
Ýlkbahar görmeyesen, kara kýþta kalasan.
Ayazlar, yaksýn seni, kendi malýn çalasan.
Gündüzlerin kararsýn, kâbus olsun her taraf.
Acý çöksün yüzüne, saçýn, baþýn yolasan.
Ýftira huyun olmuþ, sende ona gelesen.
Ömrün çok uzun olsun, ettiklerin göresen.
Erken büktün belimi, gözümde kalmadý yaþ.
Madem beni aðlattýn, ömründe gülmeyesen.
Ekim/2010 A.N.G
*Mini sözlük*
Kussül-ömür=Kýsa ömürlü
Komukuflet=Kalabalýk
Yalavuz=Tek baþýna
Sosyal Medyada Paylaşın:
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.