Gel derviþ gel hele yabana gitme Her ne arar isen inan sendedir Beyhude nefsine eziyet etme Kabeyse maksudun rahman sendedir
Çöllerde dolaþýp seraba bakma Allah Allah deyü havaya bakma Talibi hak isen kitaba bakma Okumak bilirsen Kuran sendedir
Gayrýdan derdine arayýp çare Ne varlýk verirsin nar ile mare Cennetten çýktýnsa behey avare Havva’yý aldatan yýlan sendedir
Ey Rýza takat yok hakký inkara Sen mahrem imiþsin didarý yare Þimdi agah oldum sýrrý esrara Alemi yaratan vicdan sendedir …………………………….. Rýza Tevfik ……………………………………………. 1868-1949. Rumeli’nin Cisr-i Mustafa Paþa (þimdiki adý Tsaribrod) kasabasýnda doðdu. Arnavut ve Çerkes bir anababanýn çocuðudur.
Babasýnýn kaymakam olmasý nedeniyle iyi bir eðitim alma olanaðý buldu. Ermeni okulllarýnda ve Galatasaray Lisesinde eðitimini tamamladý. Okul dönemlerinde sürekli sorunlu bir öðrenci olmasýna karþýn defalarca okullardan uzaklaþtýrýlmýþ olsa da yine de bitirebildi.
Meþrutiyetçilerle birlikte tavýr aldý ve bu dönemde »Edebiyat-ý Cedide« grubunda yeraldý. Doktor olan ve daha çok Filozof Rýza olarak bilinen Tevfik, 2. Meþrutiyet döneminde Edirne milletvekili olarak görev yaptý.
Kurtuluþ savaþý döneminde Ankara hükümetiyle ters düþtüðünden Türkiye’yi terketmek zorunda kaldý. 1943’teki afla birlikte yeniden Türkiye’ye döndü. 6 yýl sonra da öldü.
Çamlýca Bektaþi Tekkesine devam etmiþ olan Rýza Tevfik, þiirlerini »Þerab-ý Ömrüm« (1934), ayrýca öteki düþüncelerini »Abdülhak Hamit ve Mülühüzüt-ý Felsefiyesi« (1913), »Felsefe Dersleri« (1914), »Mufassal Kamus-u Felsefe« (1914) ve Hüseyin Daniþ’le birlikte hazýrladýðý »Rubaiyat-ý Ömer Hayyam« (1922) adlý kitaplarý vardýr.