MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

)(-)(-)(*-KOÇAKLAMA-)(-)(-)(
ASIKLUZUMSUZ

)(-)(-)(*-KOÇAKLAMA-)(-)(-)(


KOÞMA

B)Koçaklama
Koçaklama bir genel bir tür kavramýndan çok, yiðitlik ve meydan okuma içerikli þiirlere verilen addýr. Aþýk Edebiyatýnda KOÞMA’nýn Kahramanlýk,yiðitlik konularýnýn dile getirildiði þiirler(eserlerdi). Örneðin halk destanlarý da bir koçaklamadýr. Kýsacasý koçaklamalar bir nevi Göðüs kabartan duygularýn halk þiirindeki yansýmasýdýr. Bunu Türk Dil Kurumu’nun tanýmýndan da anlayabiliriz:
KOÇAKLAMA:"Halk edebiyatýnda biçimi ne olursa olsun, konusu yiðitlik, savaþ, kahramanlýk olan veya bir kahramaný öven, kahramanlýk duygularýný canlandýran þiir, yiðitleme,
Genel olarak Türk edebiyatýna baktýðýmýz zaman, yiðitlik belirten söylemlerin azýmsanamayacak düzeyde olduðunu görürüz.Battalname gibi Divan edebiyatý geleneðinden beslenen ürünler de dahil, bugün bile Mertlikten,yiðitten,yiðitlikten söz eden bunun üzerine yazýlan birçok modern þiire de rastlamak mümkündür. Türk halk edebiyatýna baktýðýmýz zaman ise karþýmýza iki tür koçaklama anlayýþý çýkar. Bunlardan ilki duygusal koçaklama, ikincisi ise coþkun koçaklamadýr.
a)-Duygusal koçaklama
Duygusal koçaklama, olayýn psikolojik bir analize tabii tutularak kahramanlýk yönlerinin yanýnda trajik yönlerinin de ön plana çýkarýldýðý koçaklama türüdür. Bu tür eserlerde çoþkun bir yiðitlik temasýnýn ardýnda duygu gizlidir. Birçok kahramanlýk bildiren halk destaný bu katagoride incelenir.Kayýkçý Kul Mustafa’ya ait olan Genç Osman Destaný bu tür koçaklamalarýn güzel bir örneðidir. Eserde yalnýzca hamasi duygular yoktur; Genç Osman’ýn þehit ediliþinin ardýndan asker ve padiþah nazarýnda yaþanan üzüntü hali de dile getirilmiþtir.
“”” Padiþahýn bu fermanýna raðmen gönlü cihad ateþiyle yanan, 18 yaþýnda, üç aylýk evli Genç Osman kendini nefer olarak yazdýrmayý baþarýr. Fakat bu haber padiþahýn kulaðýna gider. Murad Han; “O söz dinlemezden hesap sorayým!” diyerek otaðý hümayuna çaðýrtýr. Osman’ý gören bütün vezirler ve beyler padiþahýn onu cezalandýracaðýný düþünerek: “Eyvah bu tüysüz yiðide yazýk olacak!” dediler:

Osman otað içre el-pençe divan
Gök gibi gürledi Sultan Murad Han
Bre bilmez misin eyledik ferman
Þol Baðdad üstüne gider olanda

Gönüllü olanlar býyýk burmalý
Öyle ki üstünde tarak durmalý
Bir pençe vuruþta kalkan kýrmalý
Düþman üzere hamle eder olanda

b)-Coþkulu koçaklama

Coþkun ya da coþkulu koçaklama, en yaygýn koçaklama türüdür. Bu tür koçaklamalarda ozanýn korkusuz ve meydan okuyan bir söyleyiþi vardýr. Gerek savaþ meydanýndaki kahramanlýklar gerekse mevcut düzene karþý yapýlan baþkaldýrý bu yolla ifade edilir. Kuþkusuz çoþkun koçaklamalarýn en güzel örnekleriKöroðlu ve Dadaloðlu’na ait koçaklamalar olarak kabul edilir. Köroðlu’nun bir koçaklamasýný örnek olarak incelersek;
Benden selam olsun Bolu Beyi’ne
Çýkýp þu daðlara yaslanmalýdýr
Ok gýcýrtýsýndan kalkan sesinden
Daðlar seda verip seslenmelidir

görüldüðü gibi coþkun koçaklamalarda psikolojik bir sentezden çok bir meydan okuma ve korkusuzca söylenen ifadeler üzerinde durulur.

KOÞMA

B)Koçaklama……….Koçaklamaya örnek

…………………BÝZÝM………………….

Soyumuz bellidir Türk derler bize
Vatana fedadýr canýmýz bizim
Biz ki; þahadeti onur sayarýz
Helâldir hakkýmýz, kanýmýz bizim

Üç kýtaya hükmeden de biz idik
Tarih sahnesinde þandýk iz idik
Övgüler alandýk destan söz idik
Þerefle doludur dünümüz bizim

Ýnsan öldürmeyi haram bilsek de
Mazluma vurmayýz maðdur olsak da
Savaþ meydanýnda yalnýz kalsak da
Esaret tanýmaz gen’imiz bizim

Sevgi doluyuzdur hoþ yanýmýzdýr
Ölüm bile bizim mihmanýmýzdýr
Ýnsanlýk düþmaný düþmanýmýzdýr
Mukaddes Ýslam’dýr dinimiz bizim

Lüzumsuz hýrsýndan ateþ solursa
Vataný canýndan aziz bilirse
Eðer ki; damara basan olursa
Öyle kolay dinmez kinimiz bizim

Sadýk Daðdeviren
Aþýk Lüzumsuz

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.