Dudaðýnda yangýn varmýþ dediler Ta ezelden yayan koþarak geldim Alev yanaklara sarmýþ dediler Sevda seli oldum taþarak geldim
Kapýlmýþým aþk oduna bir kere Katlanýrým her bir cefaya cevre Uðraya uðraya devirdin devre Bütün kainatý aþarak geldim
Yapmak lazým yýkmadan þu hatýrý Ben gönlümü sana verdim götürü Sana meftun olduðumdan ötürü Sarhoþ oldum Neyzen coþarak geldim ……………………………… NEYZEN TEVFÝK ……………………………… 24 Mart 1879 - 28 Ocak 1953. Bodrum’da doðdu. Asýl adý Tevfik Kolaylý’dýr. Ýzmir’de okula baþladý ancak hastalýðý nedeniyle tamamlayamadan ayrýldý.
Küçük yaþlarda Bodrum’daki Berber Kazým’dan ney dersleri aldý. Daha sonra Ýzmir Mevlevihanesine devam ederek Neyzen Cemal Beyden ders almaya baþladý. Ayný zamanda Eþref, Tevfik Nevzat gibi birçok þair ve hiciv ustasý ile tanýþtý. 1898 yýlýnda Ýstanbul’a giderek Fethiye Medresesine girdi. Sonradan þeyhülislam olan Musa Kazým ve Mehmet Akif’ten de destek gören Neyzen Tevfik, Hacý Arif Bey, Tamburi Cemil Bey gibi müzikçilerle dostluk kurdu.
Kural tanýmadýðý ve sözünü esirgemediðinden sarayla baþý derde girdi. 1903 yýlýnda Mýsýr’a kaçtý. 2. Abdülhamit’i eleþtiren þiiri nedeniyle gýyabýnda idama mahkum edildi ve 2. Meþrutiyetin ilanýna dek þiirleri (1908) yasaklandý.
Gördüðü her haksýzlýðý hicveden Neyzen Tevfik’in þiirlerinin bir bölümü, »Hiç« (1919), ve »Azab-ý Mukaddes« (1924 ve 1949) adlý kitaplarda yayýmlandý. 1994’te ise þiirleri A. Ceren tarafýndan toparlanarak »Azab-ý Mukaddes« adýyla yeniden yayýmlandý. Ayrýca Hilmi Yücebaþ’ýn »Neyzen Tevfik, Hayatý-Hatýralý-Þiirleri« (1972) ve Alpay Kabacalý’nýn »Neyzen Tevfik, Hayatý-Kiþiliði-Þiirleri« (1987) adýyla yayýmlanan araþtýrmalarý bulunmaktadýr.
Ayrýca Kubilay Dökmetaþ tarafýndan, Neyzen Tevfik’in ney ile çaldýðý ezgilerden oluþan bir CD hazýrlandý.