………………………………………………………………………………………………………………………………….. Gayrý dayanamam ben bu hasrete Ya beni de götür ya sen de gitme Ateþ-i aþkýnla yakma çýramý Ya beni de götür ya sen de gitme
Sen gidersen kendim berdar ederim Bülbül gül dalýna konmaz niderim Elif Kaddim büker kemed ederim Ya beni de götür ya sen de gitme
Yörede Çukurlu Aþýk Hüseyin olarak tanýndý. Aþýklýk geleneðini ve deyiþleri küçüklüðünden itibaren cemlerde dedelerden öðrendi.
Yazýrlý Sefil Ali, Elmalý Aþýk Ali, Ýmatlý Aþýk Mehmet (Mehemmet) Sarýmbeyli Deli Boran ile çaðdaþ ve arkadaþlýðý oldu. Uzun süre Aþýk Hüseyin, Sefil Hüseyin, Kul Hüseyin mahlaslarýyla deyiþler söyledi.
Hacý Bektaþ Dergahýný ziyaret etmesinin ardýndan Katibi olarak da bilinen Güzide Ana tarafýndan kendisine Er Mustafa mahlasý verildi. Bundan sonraki þiirlerinde bu mahlasý kullandý. Ancak önceki deyiþlerinde geçen Hüseyin adý ise bazen iki ayrý aþýk olduðu yanýlsamasýna neden oldu. Gürani Doðan’ýn yöre araþtýrmalarýnda önemli ölçüde çözülen bu soruna karþýn yine de ayný adlý öteki Alevi-Bektaþi aþýklarýyla karýþtýrýldýðý oldu.