Gönül bir Kabedir bir taþýn yýkma Týð-ý gamzelerin sineme çakma Mevlayý seversen hýþmile bakma Korkarým cihaný yýkar gözlerin
Gahi þad-ý hürrem gah gönül gamda Sen güler oynarsýn sevdan var bende Zühre yýldýzýnýn niþaný sende Bu Veli abdalý yakar gözlerin ……………………. AÞIK VELÝ ……………………. Þarkýþla’nýn Ýðdecik köyünde doðdu. Doðumuna iliþkin kesin bir tarih bilinmemekle birlikte, 1853 yýlýnda öldüðünde 60’ýn üzerinde olduðu aktarýlmakta torunlarý tarafýndan. Buna göre 1780’lerin sonu ya da 1790’larýn baþýnda doðmuþ olduðu kabul edilebilir.
Aþýk Veli, Horasan’dan göçüp önce Hekimhan’a, sonra da Þarkýþla’ya yerleþmiþ olan bir soydan gelmektedir. Hem annesi hem de babasý þair olan Aþýk Veli, bu geleneði de küçük yaþlarda öðrenme fýrsatý buldu.
Türkü söylemeye baþlamasý ise Yozgatlý bir aðanýn kýzýna aþýk olduktan sonraki bir döneme rastlar. Sevdiðinin baþkasýyla evlendirilmesi üzerine söylediði türküler kulaktan kulaða yayýlýnca, yörede tanýnmaya baþladý.
Þarkýþlalý Aþýk Kemter’e çýraklýk etti. Ancak Aþýk Kemter’in 1818 yýlýnda ölümünden sonra Hacý Bektaþ’a gitti.
Bunun dýþýnda 19. yüzyýlda yaþadýðý varsayýlan Rumelili bir Veli Dede bulunmaktadýr. Ayrýca Kul Veli, Veli Abdal, Veli Dede mahlaslarý bulunan þiirlerin hangisinin ona ait olduðu konusunda bir kesinlik bulunmamaktadýr.
Aþýk Veli’ye iliþkin Ýbrahim Aslanoðlu’nun ayrýntýlý bir araþtýrmasý bulunmaktadýr