MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

)(-)(-)(-BUĞULU CAMLARA YAZDIM ADINI-)(((-67-)(-)(-)(
ASIKLUZUMSUZ

)(-)(-)(-BUĞULU CAMLARA YAZDIM ADINI-)(((-67-)(-)(-)(


…………………………………………………………………………………………………………..
AZ GELÝR


Ben yârimi gördüm aþk pazarýnda
Cihan yârin bir teline az gelir
Cümle âlem olsa ahu zarýnda
Yine yârin bir teline az gelir

Mýsýr ülkesine etseler sultan
Deseler ki senin olsun þu cihan
Yüz bin deve yükü cevahir mercan
Yine yârin bir teline az gelir

Yüz bin Arap yüz bin hem acem kýzý
Yüz bin huri olsa mahitap yüzü
Versen Gürcistan’ý versen Tiflis’i
Yine yârin bir teline az gelir

Ýstanbul þehiri ve saltanatý
Yüz bin Arap yüz bin küheylan atý
Þu dünyanýn tacý tahtý devleti
Yine yârin bir teline az gelir

SEFÝL ALÝ’m bir yâr sevdim cihanda
Emsali bulunmaz kevn-u mekânda
Yüz bin âþýk methin etse zebanda
Yine yârin bir teline az gelir
……………………………..
ÂÞIK SEFÝL ALÝ
…………………………..

Âþýk Sefil Ali, Çorum ili Boðazkale ilçesine baðlý Yazýr köyünde 1847 de doðmuþtur. Âþýðýn doðduðu Yazýr köyü Sungurlu ilçesine baðlý iken Boðazkale’nin ilçe yapýlmasý ile 1987 yýlýnda Boðazkale’ye baðlanmýþtýr.
Âþýðýn soyu Türkmen boylarýndan olup, Deveci oðullarý olarak anýlan bir sülaleden gelmektedir. Sefil Ali’nin köylüleri yaðmur duasý için Çorum Sungurlu ilçesinde Aygar Daðý’nýn zirvesinde düz bir alan üzerinde bulunan Nöbeti Baba türbesine kurban götürmüþler. O gün Ali de kurbana gitmek istemiþ, fakat babasý Ali’yi kurbana göndermemiþ. Beraber sýðýrlarý güdelim, ne yapacaksýn kurbanda demiþ. O gün sýðýr gütmeye Ýbik Çam denilen yere gitmiþler. Babasý türbeye çýkmýþ Ali ise sýðýrlarý çeþmeye indirmiþ. Çeþmenin baþýnda uyuya kalmýþ. Rüyasýnda oraya büyük bir kazan kurmuþlar ve Seyit Ali Sultan (Kýzýl Deli) rüyasýnda Ali’ye o kazandan bir dolu içirmiþ. Ali’nin sýrtýný ve gözlerini sývazlayýp , “Benim yerim Kýrþehir Hacýbektaþ” demiþ, gözden kaybolmuþ.
Ali uyanýnca kendinde bir baþkalýk hissetmiþ. Bu arada babasý Ali’ye sýðýrlarý topla diye baðýrmýþ. Ali deðneðini saz edip etraftaki daðlarý, türbeleri sayarak deyiþler söylemeye baþlamýþ. Babasý, Ali’nin bu durumundaki ani deðiþikliði fark etmiþ, bu çocuk delirdi diye köyün dedesine götürmüþ. “ Dede bu çocuða bir haller oldu, kendi kendine bir þeyler söylüyor ” demiþ. Dede, Ali’ye söyle bakalým deyince Ali, deyiþler söylemeye baþlamýþ. Dede “bu çocuðun üstüne varmayýn bu delirmemiþ, yetilmiþ” demiþ. Ali bu þekilde âþýk olmuþ.
Sefil Ali küçük yaþta zuhur eden bir salgýn hastalýkta anne ve babasýný kaybetmiþtir. Köye sýðýrtmaç duran küçük Ali bir zaman köyde çobanlýk yaptýktan sonra bir gün akþam köye dönünce, mal sahiplerine, “Ben artýk sýðýrlarýnýzý otlatmayacaðým, kendinize baþka bir sýðýrtmaç bulun”demiþ. Ertesi gün köyden Çorum’a gelip kendine bir saz temin etmiþ. Kendi kendine saz çalmayý öðrenip þiirler söylemeye baþlamýþ.
Sefil Ali ilk demesini; köyünün yöresindeki Ýbikçam tepesinde uykudan kalkar kalkmaz, Ýbikçam ile Aygar daðýný ve görünen görünmeyen (bildiði) dað ve tepeleri öven deyiþini söyleyerek vermiþ:
Zincirli Çaðþak’da Soðanlý Baba
Çeçbeli demiþim sana Merhaba
Hep daðlarýn seyrangâhý Aygar’da
Gitmez Ýbik Çamýn boraný daðlar
Sefil Ali artýk bir sevdaya düþmüþtür. Elinde sazý seyahate çýkar. Çorum, Amasya, Yozgat, Tokat, Kýrþehir, Malatya illerini dolaþýr. Deyiþler söylemeye devam eder, muhabbetlere katýlýr.
Sefil Ali, Çorum’un Sarimbey köyünden olan Deli Boran ( 1838–1898 ) ile çaðdaþ olup, onu mutlaka arar bulurmuþ. Birlikte muhabbet eder gezdikleri yerlere de beraber giderlermiþ.
Yine Sungurlu’nun Yamadý köyünden Sefil Ahmet de çaðdaþý ve yakýn dostudur. Üçünün birlikte Kerbelâ’ya ziyarete gittikleri, beraber sohbetlere katýldýklarý anlatýlmaktadýr.
Sefil Ali ömrünün büyük bir bölümünü gezerek çeþitli bölgelerdeki dostlarý ile muhabbetler ederek ve gezdiði yerlerdeki türbeleri ve dostlarýný ziyaret ederek geçirmiþtir. Daha çok Merzifon, Gümüþhacýköy, Havza, Tokat köylerinde bulunmuþtur.
Sefil Ali, Ankara ili Çubuk ilçesi Susuz köyünden olan Seyit Süleyman(1857–1900) ile de çaðdaþtýr. Seyit Süleyman ile çeþitli muhabbetlerde bulunmuþlar, karþýlýklý deyiþler söylemiþlerdir. Sefil Ali, Deli Boran ve Seyit Süleyman ile Cemalettin Çelebi zamanýnda Hacýbektaþ’a gitmiþler, orada deyiþler söyleyip muhabbet etmiþlerdir.
Ömrünü dostlarý ile muhabbetlerle geçiren Sefil Ali, altmýþ yaþlarýnda iken 1907 yýlýnda bu dünyadan göç etmiþtir. Kabri doðduðu köy olan Yazýr köyündedir.
Deyiþleri Araþtýrmacý Yazar Mehmet Çevik tarafýndan uzun süren bir çalýþma sonunda titizlikle derlenerek 2007 yýlýnda kitap haline getirilerek “ Âþýk Sefil Ali Hayatý Deyiþleri” adý altýnda yayýnlanmýþtýr.
…………………………………………………………………………………………………………………….
)(-)(-)(-BUÐULU CAMLARA YAZDIM ADINI-)(((-67-)(-)(-)(

Ben yari görmüþüm aþk bahçesinde
O’nun gülüþüne Dünya yeter mi
Nasýl anlam bulur söz lehçesinde
O’nun geliþine Dünya yeter mi

Uðrun uðrun gezer bahçe baðlarý
Nasýl geçti bilmem gençlik çaðlarý
Dolaþýr vaz geçmez yüce daðlarý
Nefes alýþýna Dünya yeter mi

Tarayýp okþayýp büyüttüðünde
Rüzgara býrakýp savurttuðunda
Omuzundan atýp daðýttýðýnda
Saçýn salýþýna Dünya yeter mi

Huzurlu aydýnlýk güne baþlarken
Pencere önünde gergef iþlerken
Uzaklara bakýp beni düþlerken
O’nun dalýþýna Dünya yeter mi

Açýlmýþsa eðer gönlünün gözü
Ayýrmak zor olmaz batýlý,yozu
Mevlâ’nýn izniyle aþk üzre sözü
Onun biliþine Dünya yeter mi

Nede yakýþýrmýþ cilve nazlarý
Salmýþ yüreðinden ateþ,közleri
Aþk ile bakarken kara gözleri
Gönlü deliþine Dünya yeter mi

Lüzumsuz Cavlan olmuþ çaðlýyor
Bir güzel sevdasý yürek daðlýyor
Mýzrabýn vurduðu teller aðlýyor
Sazý çalýþýna Dünya yeter mi

Sadýk Daðdeviren
Aþýk Lüzumsuz

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.