Çýktým yücesine seyran eyledim Cebel önü çayýr çimen görünür. Bir firkat geldi ki coþtum aðladým Al yeþil bahçeli Kaman görünür.
Þaþtým hey Allah’ým ben de pek þaþtým Devrettim Akdað’ý Bozok’a düþtüm Yozgat’ýn üstünde bir ateþ seçtim Yanar oylum oylum duman görünür.
Biter Kýrþehir’in gülleri biter Çýðrýþýr dalýnda bülbüller öter Ufacýk güzeller hep yeni yeter Güzelin kaþýnda keman görünür.
Gönül arzuladý Niðde’yi, Boru Gün günden artmakta yiðidin zârý Çifte bedestanlý koca Kayseri Erciyaþ karþýsýnda yaman görünür.
Dadaloðlu’m da der zatýndan zatý Çekin eyerleyin gökçe kýr atý Göçmek deðil bizim ilin muradý Ak yâre gitmemiz güman görünür. …………………………….. DADALOÐLU ………………………………. Dadaloðlu 19. yüzyýlda yaþamýþ güney illerinin büyük þairi Dadaloðlu hakkýnda kesin bir bilgilere sahip deðiliz. Bu durum hemen bütün halk þairleri için böyledir. Bunun sebebi saz þairlerinin çoðunun okuma yazma bilmemesi ve aydýn zümrenin onlara önem vermemiþ olmasýdýr. Bu yüzden yazýlý belge bulmak da çok güçtür. Hele divan þairlerinden bahseden tezkerelerde halk þairlerinin adlarýna rastlamak mümkün deðildir. Bunun için yaþadýklarý zamanda hayatlarýna dair bilgi vermeyen halk þairlerini incelemek zorlaþmaktadýr. Bu durumda rivayetler ve þiirleri ile yetinmek zorundayýz. Dadaloðlunun doðum ve ölüm tarihleri hakkýnda kesin bir bilgi olmamakla beraber eldeki kaynaklardan 1785-1868 olarak belirlenmiþtir. Yani Dadaloðlu’nun 18.yy’ýn son çeyreðinde doðup 19.yy’ýn ortalarýnda öldüðü bilinmektedir. Güney illerinde dolaþan Türkmen topluluklarýnýn Avþar boyundandýr. Yaþamý hakkýnda yeterli bilgiye sahip olmadýðýmýz Dadaloðlu’nun þiirleri yazýlý kaynaklar aracýlýðýyla deðil sözlü gelenek sayesinde bugüne ulaþmýþtýr
Dadaloðlu içinde durum aynýdýr. Her büyük þair için olduðu gibi güneyde her bölge onu kendine mal etmeye çalýþmýþtýr. Rivayetler birbirini tutmaz olur.Eserlerine bakýldýðýnda Karacoðlan ile Köroðlunun bir karýþýmýdýr.Eserlerinde hem Karacoðlan’ýn hem de Köroðlu’nun tarzýný görmek mümkündür
Dadaloðlu,Karacoðlan gibi toros daðlarýnda dolaþan göçebe Türkmen aþiretlerinin Avþar boyundandýr. Þiirlerinde ;
Kalktý göç eyledi Avþar elleri Aðýr aðýr giden iller bizimdir
Gibi mýsralara rastlanmaktadýr.
Bu aþiretin gezdiði yerle Toroslarýn Erzin, Payas, Adana, Kozan çevreleridir. Türkülerinde onun hayalini görür gibi oluruz. Bir elinde sazý bir elinde tüfeði tepeden tepeye koþarak aþiret erlerini savaþa teþvik ederek Osmanlýya hýncýný haykýrýr.
Kaypak Osmanlýlar size aman mý Biraz sonra :
Þahdan ferman türkmen ili göçünce Daha da hey Osmanlýya aman mý
der. Top gürültülerine karýþan sazýnýn tellerine dokunur. Padiþaha meydan okur.
Hakkýmýzda devlet etmiþ fermaný Ferman padiþahýn daðlar bizimdir
Diye haykýrýr. Bunun gibi tarihi olaylarla ilgili türküleri çoktur.
Dadaloðlu kavga olmadýðý zamanlar bir tabiat ve aþk þairidir. Her türlü güzelliðe vurgundur. Fakat asýl özelliði ve kudreti cenkler için yaptýðý türkülerinde görülür. Yaþadýðý çevrenin tarihi olaylarý onu bir cenk þairi yapmýþtýr. Bel ki de en güzel eserleri daðlarda dövüþler arasýnda kaybolup gitmiþtir.
Yukarýda da ifade edildiði gibi Osmanlý’nýn göçebe olarak yaþayan Türkmen Boy ve oymaklarýný yerleþik düzene geçirmek için uðraþtýðý dönemlerde yaþadýðý bir gerçektir.Kýrþehirli olduðu mezarýnýn KAMAN ilçesinde olduðu yaygýn bir inançtýr.Gerçek olan þu ki Dadaloðlu döneminin en önemli HALK OZAN’larýndan biridir. .....................................................................................................