Tarih binüçyüz ondört’tü bir vakit Vardým gurbeti diyara Dedecan. Felek vurdu ayaðýna götürdü Çýldýr’dadýr ser Suhara Dedecan.
Vardým Suharaya azmi geharlý Dört yaný müzeyyen resmi þeherli Bir ejderha gördüm zehmi zeherli Vurdu yüreðime yara Dedecan
Yüreðin ki yandý ciðerim piþti, Sohbete baþladý aklým da þaþtý. Ele bildim derya ummandý coþtu, Tacüp kaldým bu hünere Dedecan
Ele hüner olmaz hünkar beyinde, Açýp bayraðýný sancak öðünde, Beþyüz pençe gördüm en küçüðünde, Mansur dek çektiler dara Dedecan.
Dar’aki çektiler halime baktý. O nece mühürdü kaddimi yaktý. Olunca metahým harice çýktý, Giyindim eðnime kara Dedecan.
Kara ki giyindim düþtüm amana. Keþke gideydim Hind’e Yemen’e. Bir serçe neylesin murg-u Semen’e Yel dokundu þem fenere Dedecan.
Alýþtý fenerim böyle yanarým, Gittiðime piþman oldum dönerim. Kendi vatanýmda öksüz sanarým, Olmadý kimseden çare Dedecan.
Çare ki olmadý derdime billah, Böyle Aþýklara etmez eyvallah. Zülali’ye yardým eyledi Allah, Düþürmedi imtihana Dedecan. AÞIK ZÜLALÝ(Yusuf KÖKTEN)
AÞIK ZÜLALÝ (Yusuf KÖKTEN)
Aþýk Zülali Kars ilimizin Posof ilçesinin Suskap köyünde bugünkü adý (Aþýk Zülali Köyü) 1873 yýlýnda doðdu.
Üstün yetenekli bir aþýk olan Zülali çocukluk yaþlarýndan itibaren aþýklýk geleneðinin bütün gereklerini baþarýyla yerine getirdi. Bu konuda bilgisini. görgüsünü geliþtirdi. Aþýk Zülali ayný zamanda badeli aþýklardandýr. Kars ’ta ve çevrede usta aþýklardan usul, erkan, yol belledi. Ýlk ustasý Aþýk Abbas’dý. Aþýk Þenlik, Aþýk Sümmani gibi zamanýn en usta iki aþýðýyla görüþtü, onlardan nasibini aldý ve mutluluða eriþti.
Aþýk Zülali, halk edebiyatýnýn aþýklýk geleneðinin bütün dallarýnda üstün örnekler verdi. Sözü kadar sazý da güçlüdür. Aþýk Zülali, doðuda kýsa zamanda büyük bir üne kavuþtu. Ýstanbul’da o tarihlerde halk þairleri, sazlarýyla, sözleriyle büyük kahvelerde, köþklerde ilgiyle dinleniyor, teþvik ve takdir ediliyordu. Zülali Ýstanbul’da sanatýný baþarýyla sürdürdü, hem de medreseye devam etti. Sonra tekrar Kars’a döndü.
Gel zaman, git zaman yine gurbetin yolunu tuttu. Afyon, Emirdað derken, sonunda Eskiþehir’in Çifteler ilçesini mesken tuttu. Sazlý, sözlü bir dünyada 1956 yýlýnýn 18 Aralýkta Allah’ýn rahmetine kavuþtu.