Duyun da düþmanlar siz de sevinin Dostlarým vah diyip varýn yerinin Þem’i ye, mahbublar düþte görünün Ýntizarý sizde kalýp durmasýn …………………………………………………. AÞIK ÞEM’Ý
………………………………………... Asýl adý Ahmet olan Aþýk Þem’i 1783 yýlýnda Konya’da Piresat mahallesinde dünyaya gelmiþtir. Babasý Konya’nýn tanýnmýþ helvacýlarýndan Mehmet Aða isminde bir zattýr. Ýrticalen þiir söyleme yatkýn ve düþkün olmasý, belirli, bir tahsil görmemesine, hatta yirmi, yirmi beþ yaþlarýna kadar okur yazar olmamasýna raðmen, ince düþüncesi, zekasý, akranlarý arasýnda hazýrcevaplýðý, esprileri her konuda onlarý aydýnlatmasý ve örnek davranýþlarýyla kendisine büyükleri tarafýndan "Þem’i" mahlasý verilmesine sebep olmuþtur. Onun yetiþmesinde Konya’da o tarihlerde birisi türbe önünde, diðeri de’ Buðday Pazarýnda bulunan kahvelerin önemi büyüktür. Her gece genç ve acemi aþýklarýn devam ettikleri ve yetiþtirildikleri bir ocak, bir okul olarak hiz¬met veren bu kahvelerden Þem’i de payýna düþeni almýþtýr. Þem’i bade içen bir halk þairi olarak sadece hece ile deðil aruzla da irticalen þiir söylemekte yetenekli biridir. 1839 Konya’da vefat eden Þem’i nin mezarý Mevlana Müzesinin hemen yaný baþýndadýr.
NOT:ÝKÝNCÝ KITANIN 3.DÝZESÝNDE"Yol üstüne koyun benim mezarým"DÝYEN ÞEM’Ý’nin Mezarý,Mevlana türbesinin külliyenin dýþýnda kaldýrýmdadýr.MEVLANA’yý ziyaret ettiðimde görmüþ ve bir Fatiha okumuþtum.DEDÝÐÝ GÝBÝ mezarý YOL ÜSTÜNDEDÝR.