Aslýný sorarsan, Turan’ýn Oðuz soyu. Kök Oðuz’un “güçlü, kuvvetli” Kýzýk boyu… O da içmiþti Altaylar’dan erlik suyu. Türk bu ; bir huylunun hiç deðiþir mi huyu…
Hedef, düþmanýn doðu yanýný vurmaktý. Kuþatmayý, dýþarýdan vurup yarmaktý. Bir yandan gavurun cesaretini kýrmak, Mahsur kalan halka da yardýma varmaktý…
Saldýrdý Hacý Aða,düþmana kavuþtu. Gavurun kimi sývýþtý, kimi savuþtu. Yetmezdi…“Yettim” dedi bir ses gerilerden, Seslenen er ; Nizipli Hanifi Çavuþtu…
Hanifi Çavuþ dediðin, bir er kiþiydi… Urumevlekli’ye destek o’nun iþiydi… Onca yolu çýkýp gelmiþti, cihat için, Çetesiyle birlikte yirmi bir kiþiydi…
Akýný býraktý çete, gece gizlendi… Düþmanýn hareketleri bir bir izlendi… Seher vakti ; Allah-u Ekber sesleriyle… Cünüt Daðý’nýn dört bir yaný temizlendi…
NAFÝ ÇAÐLAR KIZIKBEYÝ
Yetti benim Hacý Aða’m da yetti, Zalým gavurun ettiði de yetti...
Yetti benim Hacý Aða’m da yetti, Düþman neferleri bir bir gitti..
Nafiz Tançaðlar 2 Kasým 2008 Pazar 15:15 Kocasinan/Bahçelievler/Ýstanbul
Hayatý ; Milis Asteðmen ; Gaziantep’in Þ.Kamil ilçesine baðlý Taþlýca (Urumevlek) köyündendir. Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin, Antep’te semt resileri belirlendikten sonra, semt reisleri belirlenirken,Antep etrafýnda Cünüt Daðý ve çevresinin kendisine verilmiþ olmasý gerekir. Çünkü Urumevlekli Hacý Aða Cünüt Daðý çevresinde savaþ- mýþtýr. Ayrýca daha savaþýn baþýndan beri, görevli olduðu bilinmektedir. Bununla birlikte Taþlýca Cünüt Daðý’na yakýndýr. (Kaynak ; Kýzýk Boyu Cilt 1 Karataþ Kýzýk – larý s. 324) / Nafi Çaðlar Hacýömerli )
“Urumevlekli Hacý Aða Cünüt Daðý ve çevresini savunmuþtur. Özellikle Antep’in 2.kuþatýlmasýnda Nizipli Hanifi Çavuþ ile birlikte, 40-50 kiþilik çetesiyle, Cünüt Daðý’ ndaki milli kuvvetlerle irtibata geçilmiþ ve düþman sarýlarak Hacýbaba, Çýksorut, Kuþçudaðý ve Cünüt Daðý tamamen kurtarýlmýþtýr. Ayrýca düþman kuvvetlerinin Çakmak Yurtlarý’ný, Perilikaya ve Salavat Tepeleri’ni terk etmesi saðlanmýþtýr.” (Kaynak ; Gaziantep Savunmasý s.160 / Ali Nadi Ünler )
17. yüzyýlda Antep bölgesine yerleþmiþ ve yerleþenlerin yine önemli bir kýsmý “Oturak-Kýzýk” adý ile anýlmýþtýr. Oturak-Kýzýklar, Sultan Ýbrahim devrinde (1639-1648) Antep bölgesindeki Oðurca, Damlaluca, Çay-Kuyu, Sakal, Kara-Dinek, Yalan-Kaz, Üç-Kilise ve Taþlýca adlý köyler ile Antep þehrinde ve yine Antep’e baðlý diðer bâzý köy ve kasabalarda yaþamýþlardýr. Bunlardan baþka Mihmadlu ve Boz-atlu obalarýnýn da Kýzýklar’a ait olduðunu biliyoruz. Bu bölge, 19. yüzyýlýn sonlarýna kadar kendi adlarý ile anýlan idârî bir yöre (nâhiye) hâlinde kalmýþtýr. Bugün ise hâlâ kendi adlarýna âit yerleþim yerleri muhâfaza edilmektedir. (Oðuzlar s.224 Faruk Sümer )
Sosyal Medyada Paylaşın:
Nafiz Tançağlar Åžiirleri
(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.