MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

B12 VİTAMİNİ?
İsa Kantarcı

B12 VİTAMİNİ?



B12 VÝTAMÝNÝ?

ÇOK MÜHÝM SONUNA KADAR OKUYUN LÜTFEN:

B12 vitamini hangi besinlerde bulunur?
Karaciðer, dalak gibi sakatatlar.
Midye, istiridye, karides gibi kabuklu deniz ürünleri.
Alabalýk, ringa, uskumru ve ton balýðý
Süt, yoðurt, peynir.
Yumurta B12 vitaminin en zengin kaynaklarý arasýnda yer alýr.

B12 vitamin eksikliði olanlar dikkat! Bu gýda B12 vitamin eksikliðini hýzla gideriyor...
B12 vitamin eksikliði olanlar dikkat! Bu gýda B12 vitamin eksikliðini hýzla gideriyor...
B12 vitamin eksikliði birçok kiþinin karþýlaþtýðý saðlýk problemlerinden biridir. Vücuda yalnýzca dýþardan alýnan B12 vitamini besinler aracýlýðýyla karþýlanýyor. B12 vitamini yetersiz alýndýðýnda vücutta bazý rahatsýzlýklar ortaya çýkmaya baþlar. B12 vitamin eksikliðinde sinir fonksiyonlarýnýn bozulduðu kronik hastalýklar baþta olmak üzere birçok kronik hastalýk ortaya çýkabilir. Peki, B12 vitamin eksikliðini gideren besinler nelerdir? Ýþte B12 vitamin eksikliðine karþý süper besinler...

Vücudun üretmediði ancak en çok ihtiyaç duyduðu vitaminlerden biri olan B12 günümüzde de en çok þikayet edilen eksikliklerden biridir. Özellikle hamile kadýnlarýn almasý gereken ek vitamin takviyelerinden biri olan B12 DNA yapýsýnýn oluþumu ve sinir sistemi için vazgeçilmez bir vitamindir. Hayvansal gýdalarda bulunan B12 vitamini et ve tavuk tüketmeyen kiþilerde en çok yaþanan eksikliktir. Anemi (kansýzlýk), nörolojik ve ruhsal bozukluk gibi üç temel rahatsýzlýða zemin hazýrlayan B12 eksikliði zamanýnda tedavi edilmediðinde daha ciddi rahatsýzlýklara neden olabilir. Baðýrsaklarda bulunan bakterilerle sentezlenip su da çözülebilen B12 vitamini vücutta kýrmýzý kan hücrelerinin çoðalmasýný destekler.

B12 VÝTAMÝN EKSÝKLÝÐÝNÝN BELÝRTÝLERÝ NELERDÝR?

- Baðýrsaklarýn çalýþmasý için etkin olan B12 vitamini eksilince bu çalýþma ya yavaþlar ya da hýzlý çalýþýr. Bu yüzden baðýrsak besinleri çözümlemekte ya zorlanýr ya da hýzlý çözer. Kabýzlýk ve sürekli ishal gibi iki farklý sindirim sorununa neden olur.


- Sinir uçlarýnýn daha saðlýklý çalýþmasý ve vücut içerisindeki alýþveriþi saðlamak için B12 vitamini gereklidir. Ancak B12 vitamini eksilince sinir hücreleri yeteri kadar beyne uyarýcý veremez bu da beyin yorgunluðunu artýrýr. Buna baðlý stres ve gerginlik gibi ruhsal rahatsýzlýklar artar.

- Vücudun hastalýklara karþý direncinin azalmasýnýn nedenleri arasýnda B12 vitamin eksikliði vardýr. Özellikle sürekli grip ve yorgunluk halleri bu yüzden yaþanýr.

- B12 vitamin eksikliðinin en belirgin belirtileri ise týrnak kýrýlmasý ve saç dökülmesidir. Zayýflayan sinir hücreleri gerekli vitamin ve mineralleri vücutta ölü hücrelere yetiþtiremediklerinde buralara yenilenen kök hücreler zayýflar. Bu da kýrýlmaya ya da dökülmeye neden olur.

- Kas ve kemiklerin zayýflamasý ayrýca gün içerisinde kiþinin vücut enerjisinin çabuk tükenmesi de B12 eksikliði belirtileri arasýndadýr.

- Nadirende olsa vücudun ýsý oraný artar. Ter bezleri hýzlý çalýþtýðýndan ateþ basmasý ve terleme olaylarý sýklýkla yaþanýr. Bu havalar baðlý ortaya çýkmaz.

- Ellerde ve ayaklarda sürekli karýncalanma ve yanma hissinin artmasýnýn yaný sýra konuþmada zorluk çekme ve hafýza geriliði en ciddi belirtileri arasýndadýr.

B12 VÝTAMÝNÝN FAYDALARI NELERDÝR?
- Metabolizmanýn çalýþmasýný destekler.
- Doðurganlýk oranýný yükseltir.
- Hücrelerin yenilenmesini saðlar.
- Hastalýklara karþý vücut direncini artýrýr.
- Sinir hücrelerin vücut içerisindeki alýþveriþini olumlu etkiler.

ÝÞTE EN ÇOK B12 VÝTAMÝNÝ BULUNAN BESÝNLER
DENÝZ ÜRÜNLERÝ
Vücudun günlük B12 vitamini ihtiyacýný karþýlamada en etkili besinler deniz ürünleridir. Özellikle somon balýðý bu türlerden en etkilisidir. Uzmanlar en az haftada iki defa balýk ürünleri tüketerek vücudun temel ihtiyacý olan vitamin eksikliðinin giderilmiþ olacaðýný vurgular.
ET

Hayvanlarda daha fazla bulunan B12 vitamini bakýmýndan özellikle ciðerlerde bulunur. Uzmanlar ortalama bir insanýn günlük 100 gram et dýþýnda ciðer tükettiklerinde bu eksikliði fazlasý ile giderileceðini belirtiyor.

(BÝRKAÇ YERDEN ALINTI YAPTIM)
DERÝM KÝ SÝZE:
YANÝ ET ALMAYA PARA YOKSA SÝZDE…YUMURTA ALIN.
SÜT YERÝNE YOÐURT YÝYÝN. BÖYLESÝ ÝYÝYMÝÞ.
ÇÖKELEK…PEYNÝR…
BALIK ALAMIYORSANIZ YUMURTA, YOÐURT, PEYNÝR….SAKSIYI ÇALIÞTIRINIZ.
HAFTADA ÝKÝ KEZ BALIK YEMEK LAZIM.
KÝLOSU ON LÝRA BU ARALAR PAZARDA.

Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.