MENÃœLER

Anasayfa

Åžiirler

Yazılar

Forum

Nedir?

Kitap

Bi Cümle

Ä°letiÅŸim

ZAMANIMIZ DA TANRI KİMLERİN YANIN DA?
karabagli43

ZAMANIMIZ DA TANRI KİMLERİN YANIN DA?


ZAMANIMIZDA TANRI KÝMLERÝN YANINDA.
1500 yýla yakýn bir geçmiþi olan Ýslam dünyasý son birkaç yüzyýldýr ölümsüzlük dünyasýna geçecek hemen hemen hiçbir þey üretmedi. Yýllar ve yýllar dua adý altýnda gýrtlak þovu yaptýk. Baðýrýp çaðýrmalar gerçekten dua olsaydý Ýslam dünyasý bu halde olur muydu?

Bu gün Ýslam’ý üç yýlda gecekondu semtinde otuz cami inþa eden ama bir tek okuma salonu inþa etmeyen veya edemeyen yýðýnlar temsil ediyor. Bedava bulanlar kýymetini bilmeseler de Cumhuriyet bu yüz yýlda Ýslam dünyasýna verilmiþ nimetlerin en büyüðüdür.

Hiç kimse insanlarýn inançlarýna ve inandýðý dine karþý deðildir. Ama dinin yozlaþtýrýlýp aþýrýlýða kaçan yersiz ve sebepsiz tamamen dine aykýrý gidiþata ve uygulamalara itirazý vardýr. Ýnsanlarý din malzeme edilerek sözde ibadet hane denilen çalýþmayý ve üretmeyi dýþlayan miskinlik ve uyuþukluk yuvasýna dönüþtürülmesine karþýdýr. Dinin çýkar ve maddiyat malzemesi olarak kullanýlmasýna karþýdýr. Din tacirliðine soyunan ve din ticareti yapan zihniyet bozuntuluðuna ve sapkýnlýðýna karþýdýr. Din pazarlayarak bu köþe dönenler siyasette oy toplama uðruna her renge boyananlara karþýdýr. Ýþte bu çirkinliklere baðnazlýlara karþý uzak duran aklýný çalýþtýrmayanlarýn yanýnda tanrýyý göremezsiniz.

Zalimlerin çok olduðu insanlarýn ezilip zulmedildiði yere tanrý tabi ki uðramaz. Niye uðrasýn ki. Onun emirleri uyulmasý gerekenleri tam ve layýkýyla hayata sokulmamýþ veya saptýrýmlý ahlak düzeyi insanlýk vasfýnýn dýþýna taþmýþsa orada tanrýnýzý görmeniz herhalde biraz zorlaþacaktýr.

Bu gün semavi dinlerin hepsi yozlaþtýrýlmýþ rayýndan çýkarýlmýþ tehlikeli bir þekilde menzili belli olmayan yöne gitmektedir. Yahudiler, Hýristiyanlar ve Müslümanlar Ýnandýklarý Ýslam dinini yolundan saptýrýp yozlaþtýrmýþlar inanan insanlarý ise baðnazlaþtýrmýþlardýr. Ýbadet uygulamalarýný bile makineleþtirmiþlerdir. Camilerimizde uygulanan ibadete kýsaca deðinmek bu durumu gözler önüne serecektir. Birer sanat galerisine dönüþtürülen camilerimiz de namaz ve ibadet manzaralarý.

Camiye veya mescide namaz için gelenler iki gurup gibi gözüküyor. Biz burada bir guruptan söz edeceðiz. Her camiye gelen cami müdavimi gerçek bir mümin edasýyla namazýný eda etmiyor. Bu farklýlýklar ve yanlýþlýklar namaz esnasýnda açýkça görülüyor. Cehalet ve bilgisizlik gafleti olsa gerek namaz edasýna pekte uygun kýlýnmýyor.

Ýmam efendi de dâhil bir acelecilik, rehavet ve uyuþukluk var cemaatte. Gece nöbetinden çýkmýþ vardiya iþçisi gibi esnemeler kýyam, rüku ve secdelerinin namaz adabýna uygunsuzluðu bunu belli ediyor. Sanki cemaat acil yatýp kalkýp hemen gidecek gibi Ýmamlar baþka iþlerinin baþýna dönecekmiþ gibi bir telaþ içinde namaz ikame ediliyor. Kýsa ve öz cemaati usandýrmayan söylenenlerin yalýn ve anlaþýlýr olmasý hiçbir kuruma kuruluþa siyasi oluþuma payanda olmadan yapýlmasý gerekirken bunlara uyulmuyor. Vaaz eden vaizin gereksiz uzatmalarý cemaatte uyuklamalara esnemeler sebep oluyor. Adet yerini bulsun havasýnda bir görüntü ortaya çýkýyor. Bu görüntüler de mistik havayý bozuyor.


Böyle bir yerde düþünür Robert’in istediði tanrý Allah aþkýna ne gezer. Robert Ingerjell Bey haklý olarak hiçbir tanrý bu güne kadar ezilenlerin yanýna koþmadý diyor. Þimdi biz sorularýmýzý sýralayalým. Aklýmýzýn erdiðince böyle bir durumda o yere tanrý nasýl koþsun. Hatayý tanrýyý kendimizden nasýl uzaklaþtýrdýðýmýzý da bilelim.

Robert’in deyiþiyle tanrý aklýný kullananlarýn doðru yaþamlarýndan sapmayanlarýn yanýnda olur. Kamu malýný gasp edenlerin, yetimin ve garibanýn, fakirin ve ihtiyacý olanlarýn haklarýna hukuklarýna tecavüz edenlerin yanýnda tanrý ne gezer.

Din kisvesi bahanesi ile kadýnlarýn özgürlüklerini kýsanlarýn, insanlýk onuruna yakýþmayan baskýcý ve zulmedenlerin, hýrsýzýn, hainin, ýrz ve namus þerefsizliðini meslek edinenlerin yanýnda tanrýyý görmek olasý mý?

Bu âlemde var olan tüm varlýklara iþkenceyi olaðanmýþ gibi gören, taþýyamayacaðý güç ve takati üstünde yük saran, sopa ve türlü iþkence yöntemleri ile hatta hayvani hislerini tatmin için cinsel tecavüze kadar varan davranýþlarý hüner ve marifet sayan ahlaksýzlarýn yanlarýnda tanrýnýn bir iþi olabilir mi?

Kadýna kýza, büyük küçük demeden sarkýntýlýk eden, tecavüze yeltenen, basit bir meta gibi küçük yaþlarda ve fikri alýnmadan alýnýp satýlan, saçýndan sakalýndan dahi utanmaz tiplerin aðýzlarýnýn sularýný salyalarýný akýtarak zina gibi tanrýnýn koyduðu yasaklarý umursamayan soysuzlarýn olduðu yerde tanrýnýn iþi ne olabilir?

Devletin yasalarýna uymayan, devlete ödenmesi gereken kamu hizmetinin yürümesi için elzem olan sadakasýný yani vergisini kaçýran tam ödemeyen çalan gizleyen ihanet þebekesinin yanýnda ne gezer tanrý.

Ülkeyi soyanlarýn, yönetimlerin de rüþvet alanlarýn, halka hizmeti çýkar ve rant kapýsý gibi görenlerin dini amacýna malzeme yapanlarýn bütün bunlarý görüp susanlarýn seslerini çýkarmayanlarýn yanýna tanrý neden uðrasýn.

Zulme uðrayan ve zulmedenlerden bir taraf gerçek yaþam yolunda insanlýk erdem ve haysiyetini seçer tanrýdan yardým diler O’nun korumasý altýna girerse mutlaka Allah imdadýný duyacak ve kulunun çaðrýsýna koþacaktýr. Asla bunu akýldan çýkarmamalý insan. Allah’ýný bilmeyeni tanrý neden bilsin ki.
Durmuþ Karabaðlýda
Sosyal Medyada Paylaşın:



(c) Bu şiirin her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir.