Elleriyle çalışan adam amele, elleriyle birlikte zihnini de çalıştıran adam usta, fakat elleri zihni ve kalbi ile çalışan sanatkardır. -- goethe
bekir güçlüer
bekir güçlüer

BİLGİ, DÜŞÜNCE ve FİKİR ÜZERİNE

Yorum

BİLGİ, DÜŞÜNCE ve FİKİR ÜZERİNE

9

Yorum

0

Beğeni

0,0

Puan

1286

Okunma

BİLGİ, DÜŞÜNCE ve FİKİR ÜZERİNE

BİLGİ, DÜŞÜNCE ve FİKİR ÜZERİNE

Bir iş yerinde çalışıyordu. Haftalık toplantıların birinde, işletmenin genel müdürü bir konuda karar verebilmek için toplantıya katılanların fikirlerini öğrenmek için;
“Benim yerimde olsaydınız siz nasıl karar verirdiniz? “Diye sordu.
Katılımcılar o işletmenin müdürleri idiler. Soruya cevaben; alabilecekleri kararları ifade ettiler.
Sıra o’na geldiğinde;
“Konu ile ilgili olarak bir düşüncem var, ancak sizin adınıza karar veremem .” dedi.
Genel müdür önce şaşırdı, sonra neden kendi yerine karar veremeyeceğini sordu.
Bunun cevabı çok kolaydı O’nun için. Çünkü O, Genel Müdür değildi. Genel müdür olmadığı için de genel müdür gibi düşünüp, işletmenin bütünüyle ilgili bir karar veremezdi.

Karar verememe gerekçesini ifade ettikten sonra konu ile ilgili düşüncelerini söyledi ve kararı genel müdüre bıraktı.

Genel müdür, toplantı sonunda, O’nun düşünceleri doğrultusunda karar verdi.


Felsefede hep ifade edilen bir cümle vardır: “ Çiftçi, çiftçi gibi düşündüğü için çiftçi olmuş değildir, çiftçi olduğu için çiftçi gibi düşünmüştür” denir.

Yaşanan olay üzerinden örnekleme yapmak gerekirse; Bir müdürün, bir genel müdür’müş gibi karar vermesi mümkün değildir. Çünkü müdürün karar vermesini destekleyen ve sağlayan bilgiler, ancak kendi sorumluluk alanı ile ilgilidir. İşletmenin tümü hakkındaki bilgileri ise kısıtlıdır. Oysa bir genel Müdürün kararını etkileyen bilgiler, işletmenin tüm birimlerinden gelen çok sayıdaki bilgi akışıyla şekillenir. Bu sebepledir ki; bir müdürün sahip olduğu bilgiler, işletmenin tümünü ilgilendiren bir kararı vermeye yeterli değildir. Mevcut bilgilerle yapacağı analiz sonucunda ulaşacağı karar doğru bir karar olmayabilir.

Fikirler, insan belleğinde bulunan bilgilerin düşünce yetisi kullanılarak analizi sonucunda elde edilir. Bellekte bilgi ne kadar çok ise, bu bilgilerin düşünce ile analiziyle elde edilecek fikirler de o kadar çoktur. Üretilmiş olan bu fikirler arasından duruma en uygun olanını bulmakta yine insanın düşünme yetisine bağlıdır.

Doğanın sonsuzluğu gibi bilgi de sonsuzdur. Bilginin sona ermesi, sonsuzluğun sona ermesi demektir ki, bu olanaksızdır. İnsanlık, son bilgiye asla ulaşılamayacaktır. Birçok kişi, her şeyi bildiğini sansa da, bu sonsuzluk içinde insanın bildikleri neredeyse yok seviyesindedir. Düşünce tarihinde bunu en veciz şekilde; “ Bildiğim tek şey, hiçbir şey bilmediğimdir .” diyerek ifade eden Sokrat olmuştur.

Yeryüzündeki canlılardan sadece insana bahşedilmiş olan düşünme yetisi, bilgi olmadan faaliyet gösteremez. Bilgi, İnsan tarafından, doğanın sunduğu bu sonsuz imkânlardan faydalanılarak edinilmemişse, bahşedilmiş olan düşünme yetisinin de bir anlamı yoktur. O halde; sadece bize bahşedilmiş olan bu yetiyi kullanabilmek için, sonsuz olan bilgi kaynağından olabildiğince fazla bilgi edinmek bir insanlık görevidir.

Edinilmiş bilgiler içinden ilgili olanların düşünce tarafından seçilerek ve birbirleriyle uyumlu hale getirilerek kullanılabilir hale gelmesi ise fikirlerimizi oluşturur. O halde yine; bilgi olmazsa fikir de olmaz.

Ancak çevremizde bunun tam tersi durumlara sıkça şahit olmaktayız. Bir konuda bilgisi olmadığı halde fikir beyan edenler o kadar çok ki. İnsan, bu cahillerden olmamalıdır. Bir konu hakkında bilgi sahibi değilse bunu karşı tarafa dürüstçe söylemelidir.

UNUTULMAMALIDIR Kİ;
BİLGİ OLMADAN, FİKRİ SAHİBİ OLUNAMAZ.
VE YİNE UNUTULMAMALIDIR Kİ;
BİLMEMEK AYIP DEĞİL, ÖĞRENMEMEK AYIPTIR.

Bekir GÜÇLÜER

Paylaş:
(c) Bu yazının her türlü telif hakkı şairin kendisine ve/veya temsilcilerine aittir. Yazının izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur.
Yazıyı Değerlendirin
 
Bilgi, düşünce ve fikir üzerine Yazısına Yorum Yap
Okuduğunuz Bilgi, düşünce ve fikir üzerine yazı ile ilgili düşüncelerinizi diğer okuyucular ile paylaşmak ister misiniz?
BİLGİ, DÜŞÜNCE ve FİKİR ÜZERİNE yazısına yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üyelik Girişi Yap Üye Ol
Yorumlar
bobcat
bobcat, @bobcat
28.6.2012 13:38:35
Tebrikler, Çok iyi işlenmiş..!
Saygılarımla,
Galip
ayvalıklı
ayvalıklı, @ayvalikli
29.5.2012 18:10:53
SN GÜÇLÜER MÜKEMMEL BİR YAZI
TEBRİKLER
karabagli43
karabagli43, @karabagli43
29.5.2012 09:33:03
Ne diyor Yunus İlim ilim bilmektir.İlim kendini bilmektir. Sen kendini bilmezsin bu nice okumaktır. Sevgili Bekir bey evet insan önce kendini bilecek. Ne diyor yaratıcı Ademi yaratmaya karar verince: Bir insanı kamil yaratacağım. Evet bir insanı kamil yaratıyor ve kendi ruhundan üfleyip tüm bilgileri beynine nakşediyor. İnsanlara iradeyi cüzi verip özgür davranma serbestisi bahşediyor. Bu kamil insan olma becerisini de her canlının kendine bırakıyor. İnsan İlmin ışıgında kendi çabaları ile bilime ulaşa bilir. Yazınız gerçekten güzel anlatımıyla övgüyü hak ediyor. Saygılar.
GÜLDESTE
GÜLDESTE, @guldeste
27.5.2012 21:42:23
10 puan verdi
çok doğru ve anlamlı bir yazı sözlerinize içtenlikle katılıyorum bekir bey paylaşımınız için gönülden teşekkürler sevgi ve saygılarımla
Ali Fikri Feyizoğlu
Ali Fikri Feyizoğlu, @ali-fikri-feyizoglu
27.5.2012 21:05:25
kahve kenarlarında Türkiye'yi her gün kurtaranlar gibi...
Özcan SOYLU
Özcan SOYLU, @ozcansoylu
27.5.2012 18:05:50
Sayın GÜÇLÜER,
Çok şey bilmek, dağarcığımızı beslemek fıtratımızda var.
Birde bu bilgileri doğru yere kanalize etmek yada yanlış yere kanalize etmek gibi sorunu olanlar var tabi. Bilgiyi yanlış kanalize eden makam sahibi olunca da sıkıntıyı ahali çekiyor elbet.
Güzel yazınızı tebrik ediyorum.Saygı ve selamlarımla.
glenay
glenay, @glenay
27.5.2012 13:52:21
10 puan verdi
Çok güzel ve doğruya ancak bilgiyle ulaşabileceğimizin yazıyla anlatımı. Belki doğru da tek değildir,
bilgiyle ulaşabildiklerimiz ve gözlemlediklerimiz kadardır. Gerçek ise bambaşka olabilir. En derinlere
inmek gereklidir gerçek bilgiye ulaşmak için.

Çok güzel ve yararlıydı yazınız,

gönülden tebrikler,

selâm ve saygılar..
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA
ERAY ÖZGÖR SARIKAYA, @erayozgorsarikaya
27.5.2012 13:18:17
katılıyorum bilmek ayıp değl öğrenmemek ayıptır ama bir müdür genel müdür değil diye o iş hakkında daha az şey biliyor anlamına gelmez hele ki türkiyede cahil ama mevki makam sahibi o kadar çok yönetici var ki
güzel yazıydı tebrikler
saygılar
vega4
vega4, @vega4
27.5.2012 12:23:56
Sayın GÜÇLÜER mükemmel bir yazıydı.Herkes kendi görevine müdrik olmalı bir büyük numaralı görev içinde bilgi derleyerek hazır olmalı. Azıcık bilgi sahibi olduğumuzda daha da küçüldüğümüzü hissedebilirsek gerçeğe daha yakınlaşmış oluruz.
Tebrik ediyor selam sevgi ve saygılarımı sunuyorum.
© 2025 Copyright Edebiyat Defteri
Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.