çevre
Çevre, insanın içinde yaşadığı bünyesinde canlı cansız varlıkların bulunduğu insanı çepeçevre kuşatan ortamdır. Yani evimiz köyümüz ilçemiz, deremiz tepemiz bağımız bahçemiz hep çevrenin birer unsurudur.
Yüce Allah her şeyi bir düzen içinde hassas bir ölçüye göre yaratmıştır. Nitekim cenabı hak mübarek kitabı Kur’an da "Yeryüzünü düzgün bir şekilde yarattık. Oraya sağlam dağlar yerleştirdik. Orada her şeyi belli bir ölçüde bitirdik. Orada sizin için ve rızıklarını sizin vermedikleriniz için geçim yolları yarattık. Her şeyin hazinesi katımızdadır. Biz onlardan ancak belli ölçülerde veririz."(1) İfadesiyle yeryüzünü belli bir ölçü ve dengede kurduğunu ve bunu yeryüzünün halifesi olan insanın emrine verdiğini ifade etmiştir.
Son zamanlarda teknolojinin de gelişimiyle artan çevre kirliliği ve bu çevre kirliliğinin insana verdiği zarar gün geçtikçe artmaktadır. Yüce Allahın bize bahşettiği bu kusursuz kâinatı korumakta bizim görevimizdir korumaktan kastımız ilk önce kendi zararımızdan korumaktır. Bu zararlardan korumak çevreye zarar veren aklınıza gelen her türlü fiillerden uzak durmakla olur. Bu zararlar ağaç kesmek, çöp atmak yangın çıkarmak gibi fiillerdir mesela…
Çevremizi kirletmek tabiri caizse bindiğimiz dalı kesmektir biz hangi âlemde yaşıyoruz ki kirlettiğimiz bu çevrede oluşan zararlı şartlara maruz kalmayacağız. Hafta sonları ailece gittiğimiz bir mesire alanında olmadık tahribat yaparsak çöpleri çevreden almazsak gelecek yıl temiz bir mesire alanı yerine koca bir çöplük buluruz
Çevremizi korumanın diğer bir yolu da çölleşen dünyada ağaç dikerek çevremizi korumaya önem vermeliyiz. Nitekim ağacın çevreye ve doğal ortama verdiği yararlar bilim adamları tarafından ortaya konmuştur doğal güzelliğe olan katkısı yanında erozyonu önlemesi bulunduğu yere yağmurun yağması gibi sayamayacağımız kadar faydası vardır. Bunun dışında ağaç dikmek peygamber nasihatidir nitekim Hz. Peygamberimiz: "Kıyamet koparken sizden birinizin elinde bir hurma dalı bulunur da, kıyamet kopmadan dikmeye gücü yeterse mutlaka onu diksin, bırakmasın." (2)
Ve yine "Ağaç diken hiç bir kimse yoktur ki Allah o kimseye diktiği ağaçtan çıkan meyve ve diğer faydaları kadar sevap vermesin."(3). Gibi ifadeleriyle ağaç dikmenin önemini ortaya koymuştur.
Herkes çevreye karşı duyarlı davransa çevremiz kirlenir mi küçük bir poşet bile yıllarca doğada kalmakta daha sonra toprağa karışmaktadır. Gelin Allahın bize verdiği bu çevreyi bozmayalım. Namazdan oruçtan hesaba çekileceğimiz gibi bozduğumuz çevreden de hesaba çekileceğiz.
Rabbim hepimize İslam’ın öngördüğü çevre bilinci nasip eylesin. Âmin
Dipnot
1) (Hicr, 15/19-21).
2) (Ahmed b.Hanbel, Müsned, 3/12512)
3) (Ahmed b.Hanbel, Müsned, V, 415)