- 995 Okunma
- 1 Yorum
- 0 Beğeni
Düşünmez misiniz?
Allah insanı en mükemmel şekilde yaratmış ve birçok üstün özellik vermiştir. Yaratılmış canlılar içinde yalnızca insan düşünme, karar alma, düşündüğünü uygulayabilme, plan yapma, sonuç çıkarma gibi üstün zihinsel fonksiyonlara sahiptir.
İnanmayanlar, Allah’ın eşsiz sanatıyla yarattığı delilleri düşünmek bir yana, görmeden geçip giderler. Mümin ise, Allah’ın yarattığı delilleri görebilen insandır. Her incelikte Allah’ın gücü ve sanatı vardır; mümin görür, Rabb’ini tesbih eder ve O’na yakınlaşmaya çalışır.
Allah’ın kudretini layığıyla takdir edebilen insan, O’nun ilmini ve gücünü övüp yüceltir. Kalbi hep Rabb’i ile birliktedir. Allah’ın yaratma sanatının örneklerine yalnızca bakmaz; görür. Ayakta iken, otururken, yan yatarken Allah’ı zikreder, göklerin ve yerin yaratılışı konusunda düşünür. Allah’a olan sevgisi ve korkusu artar.
Çeşit çeşit çiçekleri, kara topraktan rengârenk, muhteşem kokuda ve yaprakları ütülenmiş gibi çıkaran ve baktığında insana haz aldıran Allah’tır. Sulu meyveleri kuru topraktan çıkarıp sunan, yediğinde tat alabilmesini sağlayan Allah’tır.
Allah Kur’an’da birçok ayette, "düşünmez misiniz", "düşünenler için deliller vardır" ifadeleriyle insanı derin düşünmeye, tefekküre yönlendirir. Üzerinde düşünmek için ise yaratılmış sayısız “şey” vardır. Göklerde, yerde ve aralarında bulunan her şey insan için tefekkür vesilesidir.
Allah, “Onunla sizin için ekin, zeytin, hurmalıklar, üzümler ve meyvelerin her türlüsünden bitirir. Şüphesiz bunda, düşünebilen bir topluluk için ayetler vardır. (Nahl Suresi, 11) ayeti ve birçok ayetle tefekkür edilebilecek bazı konu başlıklarını işaret eder.
Örneğin ayette söz edilen zeytin ağacı üzerinde düşünelim. Toprağa atılan bir tohumdan bir ağaç ortaya çıkar. Tohum, tahta parçasına benzeyen, ufak bir cisimdir ve içinde ait olduğu bitkinin bütün özelliklerini kapsayan bilgiler kodludur. Tohumun içinde bitkiye ait bütün bilgilerin, milyonlarca yıl saklanıyor olması sıradan bir konu olarak görülmemelidir.
Dahası tohum, yıllarca bir dolapta ölü olarak yaşayabilen ancak toprağa atıldığında canlanan tek cisimdir. Toprağa ekildiğinde Allah onu yarar, filizlerinin bir kısmı kökleri oluşturmak üzere yerçekiminin etkisiyle aşağıya, bir kısmı da güneş ışığından yararlanmak için yukarıya doğru uzanır. Bir insanın yaratılışı gibi tohumdan bitkinin yaratılması da mucizevi aşamalarla doludur ve Rabb’imizin sanatının delillerindendir.
Her tohum ne üreteceğini bilir; asla şaşırmaz. Örneğin yukarıda söz ettiğim zeytin tohumu, hangi cinse aitse o cins zeytini üretir. Tohumlara, taşıdıkları bilgileri yerleştiren, üstün güç ve ilim sahibi olan Allah’tır. O sonsuz ilim sahibidir ve toprağa atılan her tohum O’nun ilmiyle kuşatılmıştır. İnsan aşamalı ve derin düşündüğünde tüm bu önemli gerçeklerin bilincine varır.
Diğer yandan vücudumuz 100 trilyon hücreden oluşur. Her hücremizin çekirdeğindeki kromozom adlı kılıflarda paketlenen ve bize ait tüm bilgilerin kodlu olduğu DNA molekülü, 1 milyon ansiklopedi sayfasına eşdeğerde bilgi saklar. Kromozomların toplam kalınlığı 1 nanometre yani milimetrenin milyarda biri kadarken yaklaşık 1 metre uzunluğundaki DNA molekülünün bu küçücük bölgeye sığdırılmış olması, muhteşem bir yaratılıştır. Bilimsel konuları teknik olarak bilmek yeterli değildir. Üzerinde düşünmeliyiz ki Allah’ın kudretini ve benzersiz yaratmasını hakkıyla takdir edebilelim.
... Şüphesiz düşünen bir topluluk için gerçekten bunda bir ayet vardır. (Nahl Suresi, 69)
Fuat Türker